1.1 °C, 3 m/s, 93.4 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētā«Meistara dienā» mācās gatavot ēdienus ar sieru
«Meistara dienā» mācās gatavot ēdienus ar sieru
19/10/2017

«Šodien pievērsām uzmanību sieram, izzinot Zemgales reģiona ēdienu īpatnības. Labam šefpavāram mūsdienās jāzina ne tikai modernā virtuve ar franču un itāļu ēdieniem, bet jāmāk izmantot arī kvalitatīvi vietējie resursi,» norāda biedrības «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, kura šodien Jelgavas Amatu vidusskolas ēdināšanas novirziena audzēkņiem vadīja semināru «Meistara diena».

«Ar Zemkopības ministrijas atbalstu organizējam seminārus sešas
reizes gadā, viesojoties dažādās Latvijas skolās, lai stāstītu
jauniešiem par to, kas nav iekļauts viņu skolas mācību programmās –
aktuālu informāciju par jaunākajiem sieru veidiem, to pielietojumu
un variācijām ēdienos, kā arī reģionālo kulināro mantojumu,» stāsta
V.Davidanova. Seminārs norisinājās divās daļās – daļa jauniešu
izzināja siera ēdienus, veidus un pielietojumu teorētiski,
uzklausot jomas pārstāvjus, savukārt daļa jauniešu iesaistījās
gatavošanas meistarklasē ar šefpavāru. «Jauniešiem vienmēr ir bijis
aktuāls jautājums: cik pelna šefpavārs?», tā V.Davidanova,
skaidrojot, ka topošie pavāri atbildi vienmēr attiecina uz savu
iespējamo nākotnes algu, tomēr jāsaprot, ka Latvijā labam
šefpavāram jābūt ļoti daudzpusīgam. 

Jelgavas Amatu vidusskolas ēdināšanas pakalpojuma specialitātes
skolotāja Ligita Ziemele stāsta, ka ar lielu interesi klausās un
vēro meistarklases, jo tirgū pieejami arvien vairāk kvalitatīvu
produktu, tostarp sieri, savukārt katrs šefpavārs nāk ar savu
ideju. «Šodien pieejama liela siera daudzveidība – krēmsiers,
kūpinātais un cietais siers, pašmāju zilais siers un daudzi citi,»
stāsta sabiedriskā ēdināšanas kompleksa «Augstceltne» šefpavārs
Ēriks Aleksejevs, piebilstot, ka sieru var izmantot teju visos
ēdienos, sākot ar zupu un beidzot ar saldo ēdienu. «Mums ir
ievērojama sieru izvēle, tādēļ varam atļauties eksperimentēt,» tā
Ē.Aleksejevs, piebilstot, ka šobrīd siers ēdienkartē vairs nav
tikai uzkoda, bet var būt arī viena no ēdiena galvenajām
sastāvdaļām. Piemēram, salātos arvien biežāk tiek izmantots cietais
un kūpinātais siers, bet tikpat labi to var izmantot kā pildījumu
gaļai vai dārzeņiem. Meistarklasē šefpavārs ar «Jauniešu
garantijas» audzēkņiem gatavoja daudzveidīgus siera ēdienus,
skaidrojot, ka būtiski ir gatavot tempā, tomēr nezaudēt kvalitāti,
sagatavojot ēdiena sastāvdaļas.

«Šodien gatavoju krāsnī ceptu biešu salātus ar kūpinātu sieru un
aveņu mērci,» stāsta «Jauniešu garantijas» audzēkne Inta Polīte,
uzsverot, ka šādu ingredientu salikums ir kas jauns, un ir
interesanti, kā salātos var iekļaut šķietami nesavienojamus
produktus. «Saprotu, ka mūsu profesijā svarīgi ir viss – kā tu
sagriez, kā sakombinē,» tā jauniete, norādot, ka, ņemot vērā siera
un citu sastāvdaļu augsto cenu, būtiski mācēt arī kalkulēšanu jeb
aprēķinu, kāds produkta daudzums ir nepieciešams, lai pietiek, bet
nepaliek pāri. «Kamēr jūs mācāties, jūs nevarat kļūdīties, jo tas
ir mācību process, tādēļ svarīgākais ir vienmēr jautāt,» šefpavārs
uzsvēra jauniešiem, piebilstot, ka galvenais ir nezaudēt degsmi
iemācīties darīt labāk. «Jauniešu garantijas» audzēknis Vadims
Barisovs atzīst, ka pats sieru neēd, bet ir pateicīgs par iespēju
paplašināt redzesloku. «Līdz šim mācījos par konditora palīgu,
tādēļ siera ēdieni un variācijas man ir kas svešs,» stāsta puisis,
norādot, ka šefpavāra vieglums iedvesmo, turklāt arī iepriekš
zināmi ēdieni ar viņa gatavošanas pieeju iegūst jaunu garšu.
Piemēram, gatavojot vistas baldīni, tas tiek pildīts ar dārzeņiem
un pašmāju zilo sieru, savukārt siera krēmzupai tiek pievienots
kaņepju sviests ar grauzdiņiem.

Jāpiebilst, ka Amatu vidusskolas audzēkņiem bija iespēja
piedalīties degustācijā, kurā bija pieejami gan dažādu Latvijas
ražotāju sieri, gan arī jauniešu pagatavotais ēdiens šefpavāra
vadībā.

«Meistara diena» Jelgavas Amatu vidusskolā organizēta sadarbībā
ar biedrību «Siera klubs».

Foto: Santis Zībergs