17.4 °C, 2.3 m/s, 88.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāOktobrī Jelgavā ienāks divas jaunas atpūtas vietas
Oktobrī Jelgavā ienāks divas jaunas atpūtas vietas
06/10/2012

Jelgavā oktobrī durvis vērs divas jaunas atpūtas vietas – klubs un itāliešu restorāns. Abu uzņēmumu īpašnieki ir pārliecināti, ka viņu bizness mūsu pilsētā būs uz ilgu laiku. Tiesa, līdzīgi vēl pirms pusgada domāja gan «Indiešu virtuves» saimnieki Lielajā ielā, gan izklaides centra «Cash» ierīkotāji, kuri jau šodien atzīst, ka darbs izklaides un ēdināšanas jomā nav tik vienkāršs, kā sākotnēji plānots. Interesanti, ka visu četru uzņēmumu īpašnieki Jelgavā ir ienācēji.

Jelgavā oktobrī durvis vērs divas jaunas atpūtas vietas
– klubs un itāliešu restorāns. Abu uzņēmumu īpašnieki ir
pārliecināti, ka viņu bizness mūsu pilsētā būs uz ilgu laiku.
Tiesa, līdzīgi vēl pirms pusgada domāja gan «Indiešu virtuves»
saimnieki Lielajā ielā, gan izklaides centra «Cash» ierīkotāji,
kuri jau šodien atzīst, ka darbs izklaides un ēdināšanas jomā nav
tik vienkāršs, kā sākotnēji plānots. Interesanti, ka visu četru
uzņēmumu īpašnieki Jelgavā ir ienācēji.

«Būtu jāveic pētījums, lai saprastu, ko vēlas publika»

Aldis Bērzišs, boulinga un izklaides centra «Cash» valdes
loceklis, bijušais direktors:

«Gan īpašnieks, gan arī es kā tā brīža direktors bijām rīdzinieki,
kuri ienāca Jelgavā ar ideju izveidot vienu labu atpūtas vietu.
Tagad, pēc pusgada, varu atzīt, ka viss nav noticis tā, kā
sākotnēji bija plānots. Nu jau pāris nedēļu esmu šķīries no šī
uzņēmuma direktora amata, jo, godīgi sakot, mans un īpašnieka
redzējums par atpūtas vietas attīstību nesakrita.

Tās lietas realitātē tomēr notiek mazliet citādāk. Nevar gribēt,
ka tu vienkārši atvērsi jaunu atpūtas vietu un klients pats tevi
meklēs – ir jāiegulda milzīgs darbs. Šobrīd ir pilnīgi skaidrs, ka
ēdināšanas joma, manuprāt, Jelgavā ir īsta mocīšanās, jo ar to
nopelnīt šeit ir ļoti grūti – konkurence liela, bet cenas,
salīdzinot ar Rīgas ēstuvēm, ļoti zemas. Rezultātā ieguvums ir
minimāls. Atpūta? Laikam jau cilvēki gaida, kad viņiem tiks
piedāvāts kaut kas cits, jo ar esošo piedāvājumu izvilināt no mājām
tos, kuri ir kūtri atpūtas vietu apmeklētāji, nevar. Es uzskatu, ka
tas būtu pētījuma vērts, lai saprastu, ko jelgavnieks vēlas – katrā
vietā publika ir atšķirīga, un tās vēlmes izzināt ir ļoti būtiski,
pirms sākt biznesu. Šķiet, ka Jelgavā to līdz šim tā īsti neviens
nav darījis.

Mans redzējums tomēr bija ilgtermiņa attīstība, bet īpašnieks
šobrīd, pastrādājot Jelgavā, laikam ir pieņēmis lēmumu neieguldīt
ilgstošā attīstībā. Manuprāt, tā ir viena no lielākajām problēmām,
atverot jaunas izklaides vietas, – pārliecība, ka tu zini, ko grib
klients, un vēlme mērķi sasniegt ātri, bet, ja tas uzreiz
neizdodas, atmest ar roku. Es savukārt esmu pārliecināts, ka
cilvēks pie labas atpūtas ir jāpieradina – nesanāk publika pirmajā
reizē, taisi otro, trešo, līdz cilvēks pierod un var paļauties uz
tavu darbu.

Nedomāju, ka Jelgavā pietiek labu atpūtas iespēju – šeit
noteikti ir vieta jauniem spēlētājiem, taču tikai ar nosacījumu, ka
viņi šeit ienāk ar pietiekami nopietnu pieredzi un zināšanu bagāžu,
jo jāsaprot, ka par katru klientu būs jācīnās. Man, protams, ir
žēl, ka pēc tik pamatīga darba, negulētām naktīm un stresa, atverot
«Cash», neizdevās īstenot manas idejas šajā atpūtas vietā, taču
paliek cerība, ka «Cash» izdosies noturēties un attīstīties,
izvēloties citu taktiku. Galu galā šobrīd ir sākusies rudens sezona
– studenti atgriezušies pilsētā, piknika sezona pagājusi, bet vēlme
labi atpūsties jau nav mazinājusies!»

«Esam gatavi gadu rakt, lai izraktu»

Artis Šuspāns, bāra «Mojito» īpašnieks, Andis Ožets, bāra
«Mojito» direktors:

«Nu jau divus gadus šāds bārs darbojas Tukumā – un kāpēc lai šāda
biznesa ideja neaizietu arī Jelgavā?! Mēs esam absolūti
pārliecināti, ka spēsim iekarot jelgavnieku uzticību. Jā, šī ir
lielāka pilsēta, lielāka konkurence, bet arī cilvēku un iespēju
šeit ir vairāk. Ja jau tādā mazpilsētā mums divus gadus izdevies
veiksmīgi pastāvēt, tad tas ir tikai likumsakarīgs solis, ka šobrīd
esam gatavi paplašināties un atvērt šādu bāru arī Jelgavā. Kāpēc
tieši šeit? Nekā līdzīga te nav, salīdzinoši tuvu Tukumam, laba
satiksme, lai abas vietas varētu veiksmīgi pārraudzīt, un, kā jau
pieminējām, izaicinājums ir pamēģināt spēkus lielākā pilsētā.

Ar mūziku kluba apmeklētājus šodien pārsteigt nevar – ja nu
vienīgi ar Madonnas uzstāšanos, bet to mēs pat nesolām. Mums ir
pašiem savs biznesa modelis, par kuru esam pārliecināti, un zinām,
ka mūsu klubs nebūs no tiem, kas pastrādās brīdi, līdz tiks
aizvērts – meklējot telpas klubam jūsu pilsētā, mums piedāvāja arī
vietas, kur nupat kāda cita uzņēmuma nakts dzīve ir beigusies…
Mēs ļoti labi apzināmies, cik tas ir smags un laikietilpīgs darbs,
lai iegūtu apmeklētāju uzticību, tāpēc tas mūs nebaida.

Pirmo gadu Tukumā klubs strādāja vispār bez reklāmas. Patiesībā
pat pretēji – mēs kā īpašnieki bijām tie, kuri izvēlējās, kādu
publiku savā atpūtas vietā vēlamies redzēt. Kontrole bija ļoti
stingra, jo mēs vēlamies panākt, lai bārā atpūstos cilvēki, kuri
papildina to patīkamo atmosfēru, ko ar savu darbu esam centušies
radīt mēs. Jā, mēs esam gatavi pat strādāt ar tukšu bāru, kamēr
atradīsim savu publiku: gadu raksim un esam pārliecināti, ka
izraksim. Patiesībā gads ir minimālais laiks, lai cilvēki tevi
atpazītu un sāktu ņemt vērā.

Šī filozofija sākās ar to, ka, paši būdami trīsdesmitgadnieki,
sapratām, ka mums tā īsti nemaz nav kur vakarā ar savām sievām,
draugiem patīkamā gaisotnē pasēdēt. Protams, pirms ienākt Jelgavā,
mēs izpētījām konkurentus – vakaros devāmies uz Jelgavu pēc
patīkamas izklaides, bet jāatzīst, ka vīlāmies, jo tādu īsti
patīkamu vietu neatradām – ar lielu piepūli secinājām, ka sēdēšanai
laba vieta varētu būt vienīgi «Chocolate & Pepper», bet padejot tur
nevar, un tas arī viss. Ziniet, kas mūs visvairāk uzjautrināja jūsu
klubos? Smēķēšana! Lai gan smēķēšana bez atsevišķi ierādītas vietas
klubos ir aizliegta, praktiski nevienā vietā no dūmu smakas
izvairīties neizdevās, un, mūsuprāt, tas noteikti traucē labai
atpūtai.

Kas vispār ir nakts bārs? Ja tā vienkārši ņem – iedod ērtu
krēslu, kur pasēdēt, uzspēlē labu mūziku, un gatavs, bet paliek
jautājums: kāpēc vienam tas aiziet, bet otram – ne? Mūsu atbilde –
atmosfēra, un to jau nevar ar vārdiem paskaidrot, tā ir jāizjūt.
Domājam, ka īpaši šī vieta patiks draugu kompānijām, kurām netīk
skaļa mūzika, bet kuri grib ērti pasēdēt, parunāt un nedaudz
padejot. Šobrīd paredzam, ka Jelgavā bārs darbosies pēc līdzīga
principa kā Tukumā – atvērts būs piektdienās un sestdienās,
darbosies bārs, katru vakaru sava izklaides programma, ieeja –
tikai no 21 gada vecuma. Tā kā virtuve šeit piedāvāta netiks, līdzi
iespējams ņemt savas uzkodas. Šobrīd paredzam, ka klubs Raiņa ielā
20 sāks darboties oktobra beigās.»

Jelgavnieki grib specifiskākus indiešu ēdienus

Sņežana Ahmeda, ēstuves «Indiešu virtuve»
pavāre:

«Šobrīd tas ir tāds neliels mūsu ģimenes bizness. Ideja pieder
manam vīram Fasiham, kurš pēc tautības ir pakistānietis. Mēs
iepazināmies, kad viņš Latvijā studēja, pirms astoņiem gadiem
apprecējāmies un sākām domāt, ar ko nodarboties. Viņš ir tas, kurš
mājās gatavo ēst – visiem radiem un draugiem viņa gatavotie
austrumu ēdieni ļoti patīk, tos vienmēr novērtē. Tāpēc arī radās
ideja veidot savu ēstuvi, kurā piedāvātu indiešu virtuvi – tā
varbūt ir mazliet tuvāka un saprotamāka latviešiem nekā tīri
pakistāniešu. Lai gan arī šobrīd, gatavojot šos ēdienus, mēs ņemam
vērā, ka latvietim varbūt gluži tik asi ēdieni neies pie sirds,
tāpēc savā piedāvājumā tos veidojam mazliet maigākus. Latvijā
nopirkt austrumu garšvielas nav grūti, bet tik un tā ir atsevišķas,
ko vīrs pasūta, piemēram, no Vācijas, kur ir ļoti plašs šo
garšvielu piedāvājums, jo Vācijā ir arī labi attīstīta indiešu
virtuve.

Paši esam iecavnieki, bet Iecava ir pārāk maza, lai tur uzsāktu
tik specifisku biznesu, tāpēc izvēlējāmies Jelgavu. Nu jau pusgadu
šeit piedāvājam nobaudīt indiešu virtuvi – lēcas, rīsus ar
dārzeņiem indiešu gaumē, vistu karija mērcē, arī kebabus. Protams,
pirms sākām darboties, šķita, ka tas viss notiks daudz straujāk,
apgriezieni būs lielāki, bet realitāte nav tik vienkārša. Un nevis
tāpēc, ka mūsu gatavotais ēdiens jelgavniekiem nepatiktu, gluži
pretēji – viņi prasa plašāku izvēli, specifiskākus indiešu ēdienus,
bet šobrīd mēs saskaramies ar to, ka mūsu virtuve tam ir par mazu.
Tieši tāpēc vīrs meklē risinājumu, lai uzsākto ģimenes biznesu
varētu paplašināt. Tam, protams, ir vajadzīgas investīcijas, tāpēc
izskatām variantus, kā piesaistīt, piemēram, kāda projekta
līdzekļus.

Pagaidām strādājam četri darbinieki – visus ir apmācījis vīrs,
jo arī atrast pavāru Latvijā, kurš uzreiz būtu gatavs strādāt
indiešu virtuvē, nebūt nav viegli. Jāatzīst, ka šobrīd paši sevi
vēl neatpelnām, tāpēc vīrs paralēli strādā algotu darbu. Taču no
kaut kā jau ir jāsāk, lai pamazām veidotu kaut ko savu.»

«Jelgava taču nevar atšķirties no visas pasaules!»

Ritvars Ganulēvičs, topošā restorāna, bāra, picērijas
«l’Italiano» pārstāvis:

«Moreno di Sebastiani ir itālietis, kurš tagad par savu dzīvesvietu
ir izvēlējies Jelgavu – viņš savā dzimtenē iepazinās ar jelgavnieci
un šobrīd kopā ar ģimeni uzsāk dzīvi mūsu pilsētā. Tā kā Moreno ir
itāliešu šefpavārs, tad likumsakarīgi, ka, ierodoties Latvijā, viņš
šeit vēlas turpināt savu darbības sfēru un Jelgavā atvērt itāliešu
restorānu. Protams, ka Moreno apzinās – ēdināšanas bizness nav
zelta bedre, kur viegli un ātri nopelnīt naudu. Tā arī nav viņa
vēlme – itāliešu virtuve vairāk ir Moreno kaislība, hobijs, tāpēc
arī topošais restorāns Jelgavā būs individuāls, ar savu garšu.

Šefpavārs ir gatavs jelgavniekiem piedāvāt nobaudīt tradicionālu
itāliešu virtuvi – lazanju, pastu dažādās mērcēs, klasiskās picas,
tiramisu, panakotu, cannoli, kā arī citus ēdienus itāliešu
variācijās, jo, kā atzīst Moreno, katrā valstī dažādus ēdienus var
gatavot atšķirīgi – viena vai otra garšviela var izšķirt ēdiena
garšu un piedot tam pavisam citu niansi. Viņš uzskata: ja reiz visā
pasaulē mīl itāliešu virtuvi, tad Jelgava nu nekādi nevar būt
izņēmums – Jelgava taču nevar atšķirties no visas pasaules! Tieši
tas viņam liek ticēt, ka bizness būs veiksmīgs. Tāpat viņa
filozofija ir, ka garšīgam ēdienam nav jāmaksā dārgi, tāpēc viņš
nepiedāvās tradicionālo restorānu formu – milzīgi šķīvji, mazas
porcijas un dārga cena. Te viss būs kā mājās – tieši to vēlas
panākt šefpavārs. Viņš ļoti labi apzinās, ka latvietis varbūt nav
pieradis pie tā, ka viņu pie ēstuves durvīm sagaida, velta īpašu
uzmanību, piesēž pie viņa un aprunājas, kā maltīte garšojusi. Bet
Itālijā tā ir pierasts, un viņš to vēlas ienest arī Jelgavā – tādu
personiskāku attieksmi. Var jau būt, ka jelgavnieki nebūs pie kā
tāda raduši, taču kuram gan nepatīk personiska attieksme?!

Vienlaikus itālietis ir arī pārliecināts, ka cilvēks neies
meklēt vienu īpašu ēstuvi kaut kur nomaļus no ikdienas dzīves
ritma. Tieši tāpēc viņš par sava topošā restorāna vietu izvēlējās
Driksas ielu – turpat netālu ir «Chili pica», «Tomato pica».
Cilvēkiem patīk, ja viss ir vienkopus. Un te nav jābaidās no
konkurences, jo abas šīs picērijas, kas jau darbojas, ir vairāk
komerciālas, bet «l’Italiano» – vairāk individuāls uzņēmums. Šobrīd
jau noslēgumam tuvojas restorāna izveidošanas darbi – visticamāk,
tas sāks darboties oktobra beigās.»

Sagatavoja Kristīne Langenfelde, foto Ivars Veiliņš