18.9 °C, 3.2 m/s, 87.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāPasniedzējs no Francijas skolo Amatu vidusskolas topošos viesmīļus
Pasniedzējs no Francijas skolo Amatu vidusskolas topošos viesmīļus
06/03/2013

Jaunas zināšanas par galda klāšanas kultūru, darbu bārā un uzkodu sagatavošanu šonedēļ Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem viesmīļiem māca pasniedzējs no sadraudzības skolas Santos Dumont Francijā. Pasniedzējs Žans Mišels Trio atzīst: «Jelgavniekiem ir ļoti laba bāze, kur attīstīt darbā nepieciešamās prasmes, un skolas audzēkņi ir visai zinoši. Tikai viņiem vairāk nepieciešams sadarboties ar virtuves meistariem un apgūt zināšanas par produktiem, ko ar ko labāk pasniegt, no kurienes šis produkts nācis. Tas ir būtiski, lai varētu ieteikt un izstāstīt klientam.»

Ritma Gaidamoviča

Jaunas zināšanas par galda
klāšanas kultūru, darbu bārā un uzkodu sagatavošanu šonedēļ
Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem viesmīļiem māca pasniedzējs
no sadraudzības skolas Santos Dumont Francijā. Pasniedzējs Žans
Mišels Trio atzīst: «Jelgavniekiem ir ļoti laba bāze, kur attīstīt
darbā nepieciešamās prasmes, un skolas audzēkņi ir visai zinoši.
Tikai viņiem vairāk nepieciešams sadarboties ar virtuves meistariem
un apgūt zināšanas par produktiem, ko ar ko labāk pasniegt, no
kurienes šis produkts nācis. Tas ir būtiski, lai varētu ieteikt un
izstāstīt klientam.»

 

Ž.M.Trio ir Santos Dumont skolas mācību
restorāna direktors, kurš savus padomus sniedzis arī, izveidojot
degustāciju zāli Jelgavas Amatu vidusskolā. Šonedēļ viņš ieradies
Jelgavā, lai strādātu ar 13 Amatu vidusskolas topošiem viesmīļiem,
kuri zināšanas apgūt pēc vidusskolas beigšanas viengadīgajā
programmā.

«Pēc trim pilnām darba dienām varu
teikt: ir progress! Tiesa, viņi jau daudz ko zina, par to viņiem
mācīts, taču galvenais jau ir prakse. Un tieši tāpēc mans mērķis
bija ar jauniešiem padarboties praktiski, ļaujot iepazīt dažādus
galdu klāšanas servisa tipus – serviss uz šķīvja, bufetes serviss,
serviss no palīggaldiņa un angļu serviss, kam esam pievērsuši
lielāko uzmanību,» stāsta pasniedzējs. Tieši šodien jauniešu
uzdevums bija klāt galdus pēc angļu galdu klāšanas
servisa.

Pasniedzējs atzīst, ka gan viņa
audzēkņiem Francijā, gan arī šeit Jelgavā ir līdzīgi klupšanas
akmeņi, uz ko viņš savās praktiskajās nodarbībās arī vērš uzmanību.
«Tiesa, tās kļūdiņas klients jau neredz un vienmēr no restorāna
aizies paēdis, taču tās ievēro speciālisti. Tāpēc mans uzdevums
šajā nedēļā ir izglītot jauniešus tieši tehniskā ziņā,» atzīst
pedagogs. Tipiskākās kļūdas esot, piemēram, no kuras puses pasniegt
ēdienu katrā servisa stilā, cik ilgi uz galda drīkst stāvēt
aperitīva glāze – kad pasniegts otrais ēdiens, glāzei jābūt
noņemtai no galda; kā nolikt instrumentus uz galda – bieži vien
angļu stilā, kad visi galda piederumi nestāv uz galda, viesmīļi
aizmirst tos atnest, taču ēdiens jau pasniegts.

Taču par lielāko problēmu viņš sauc
komunikāciju ar klientu, pārzinot ēdienkarti. «Manuprāt, lielāka
uzmanība mācību procesā ir jāpievērš zināšanām par produktiem, kas
ir katrā no ēdienkartē piedāvātajiem ēdieniem. Viesmīlim ir jāprot
paskaidrot, no kurienes, piemēram, zivs nākusi, ar ko to labāk kopā
ēst,» uzsver Ž.M.Trio.

Šajās dienās skolotājs no Francijas
jauniešiem mācījis arī to, kā pareizi jāsagriež dažādi produkti
klienta klātbūtnē vai tā sauktajā atklātajā virtuvē. Piemēram, kā
sadalīt vistu četros un piecos gabalos, kā cūkgaļas karbonādes
gabalu. Tāpat jaunieši guvuši zināšanas par kokteiļu un karsto
dzērienu pagatavošanu.

Paši jaunieši portālam
www.jelgavasvestnesis.lv atzīst, ka nodarbības esot ļoti vērtīgas,
jo šī ir iespēja nedaudz vairāk paskatīties uz galdu klāšanas
kultūru citur pasaulē. Svarīgi arī, ka to pasniedz pieredzējis
skolotājs. «Latviešu galda klāšanas kultūru mēs jau zinām kā ābeci,
bet šoreiz ir interesanti izpētīt citu valstu kultūru. Man pat
gribas teikt, ka, saliekot citu un latviešu galda klāšanas kultūru,
sanāk pat tāds ideālais variants,» uzskata Amatu vidusskolas topošā
viesmīle Jūlija Galjas, atzīmējot, ka vērtīga bijusi arī nodarbība
par to, kā pareizi sagriezt ananāsu, lai miza paliek
vesela.

Franču pasniedzējs nodarbības skolā
vadīs vēl šodien un rīt. Jāpiebilst, ka paralēli viesmīļiem skolas
virtuvē strādā arī topošie pavāri Francijas pasniedzēja Bruno
Šaperona vadībā. Viņi gatavo ēdienus, bet viesmīļi tos pasniedz, un
tādējādi mācās abu profesiju topošie speciālisti.

Foto: Ivars Veiliņš