Šodien meistarklasi topošajiem pavāriem un viesmīļiem sniedz Komo (Itālija) profesionālās izglītības centra audzēkņi un šefpavārs. «Mūsu jauniešiem tā ir iespēja izmēģināt produktus, ko mēs šeit Latvijā nemaz nezinām, piemēram, dažādas retas zivis. Tāpat viņi mācās itāliešiem raksturīgu kūku receptes, ko citādi droši vien nemaz nezinātu,» pēc dienas virtuvē kopā ar itāliešu speciālistiem secina Amatu vidusskolas pavāru skolotāja Ligita Ziemele. Dienas laikā pagatavoti 11 dažādi ēdieni.
Ligita Vaita
«Iekārtots šeit viss ir labi, mēs varam ērti strādāt un, lai pagatavotu plānoto ēdienkarti, nekā netrūkst. Ir tikai dažas nianses, kas atšķiras no mums pierastās virtuves un tāpēc nedaudz palēnina darba procesu, piemēram, ātrās dzesēšanas funkcija saldētavā,» teic itāliešu šefpavārs Serdžio Mauri, kurš vada un kontrolē ēdiena pagatavošanas procesu visas dienas garumā. Viņš gan norāda, ka mācību procesam šādas sīkas nianses nemaz nav tik būtiskas, savukārt, strādājot, piemēram, restorānā, tās var būtiski paātrināt darba procesu.
Šefpavārs uzteic mūsu jauniešu spēju sastrādāties un komunicēt arī bez vienotas valodas zināšanām. Tiesa, darba procesā palīdz arī itāliešu valodas tulks.
Kā vērtē itāliete topošā konditore Džiada Trinka, kaut arī mācību brauciena laikā viņa jaunus produktus gatavot nemācās, jo tam vienkārši pietrūkst laika, viņa vērtē, ka nozīmīga ir komunikācija ar latviešu topošajiem speciālistiem. «Mūsu angļu valoda nav pārāk laba, tāpēc mums īpaši svarīgi ir censties iespējami iztikt bez tulka palīdzības un komunicēt pašiem. Latviešu jaunieši tam ir ļoti atvērti,» teic topošā konditore.
Vakar mūsu pilsētas viesiem bijusi iespēja iepazīt tipiskos latviešu ēdienus, taču Džiada tos nobaudījusi nav. «Tur bija ļoti daudz gaļas ēdinu, bet esmu veģetāriete un arī zivis neēdu. Tāpēc neko no tradicionālā nepagaršoju,» nosaka meitene.
Jāpiebilst, ka šodien itāliešu pavāru un viesmīļu komanda strādāja, lai vakarpusē prezentētu dienas darbu virtuvē, un uz degustāciju aicināti arī vietējie uzņēmēji, kas darbojas ēdināšanas jomā. Viņiem ir iespēja ēdienus nobaudīt un gūt jaunas idejas savai ēdienkartei.
Jāpiebilst, ka turpmākajās dienās itāliešu komanda dosies uz Rīgu, lai rīt meistarklasi sniegtu restorānā «Kaļķu vārti», bet sestdien – «Gemoss» pavāru virtuvē.
S.Mauri gastronomijas jomā darbojas vai vairāk nekā 40 gadus, viņš ir praktizējies gan divu, gan trīs «Michelin» zvaigžņu restorānos, kā arī pats nopelnījis vienu «Michelin» zvaigzni, ko saglabājis sešus gadus.
Foto: Ivars Veiliņš