Kārtējo izaicinājumu šodien un rīt īsteno LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) studenti jeb «putriķi». Jaunieši savas fakultātes, kas šogad svin 65 gadu jubileju, svētkos – «Putru dienās 2013» – iecerējuši izcept 65 tortes un kūkas – medus, siera, biskvīta, mājas «Cielaviņu», burkānu kūku. Tās visas rotās viena svecīte. Šodien fakultātes laboratorijās top jau pirmās 22 kūkas, bet rīt ceps atlikušās. Rīt, 10. aprīlī, pēc koncerta, kurš pils aulā sāksies pulksten 17, studenti kūkas ļaus arī ikvienam nogaršot.
Ritma Gaidamoviča
Rēķināts, ka kūku cepšanā tiks iztērēti 17 kilogrami miltu, 15 kilogrami cukura, aptuveni 190 olas, septiņi litri saldā krējuma, četri kilogrami Maskarpone siera, 20 paciņas «Selgas» cepumu, trīs kilogrami medus, 13 bundžas iebiezinātā piena, saldētās ogas, ievārījumi un citas individuālākas sastāvdaļas, ko sarūpējusi fakultāte un atbalstītāji.
PTF Studentu pašpārvaldes vadītājs Edgars Kapteinis stāsta, ka, domājot par jaunu projektu, ko atkal studenti varētu pagatavot, izskanējušas vairākas idejas. Taču beigās, ņemot vērā to, ka fakultāte šogad svin 65 gadu jubileju, izlemts, ka būs svētku torte. Tiesa, šoreiz nevis viena liela, bet 65, kuras katru rotās viena svece.
«Brīvprātīgajiem studentiem iepriekš bija jāiesūta savas toršu un kūku receptes. Mēs tās izskatījām, un jaunieši šodien ķērušies pie darba,» tā Edgars, piebilstot, ka kūkas būs dažādas, taču ne visas 65 atšķirsies. Kūku cepšanā iesaistīti apmēram 50 studenti. Fakultātes dekāne Inga Ciproviča Putru dienu atklāšanā gan pauda cerību, ka kūkas būs dažādas ne tikai vizuāli, bet arī viena par otru garšīgāka.
Ceptas tiek siera, medus kūkas, mājas «Cielaviņa», putna piena kūka, burkānu kūka, ķiršu ruma kūka, dažādas biskvīta kūkas. «Izvēle būs diezgan raiba,» tā Edgars.
Paši cepēji portālam www.jelgavasvestnesis.lv atzīst, ka darbs ir patiešām interesants. Šodien gan esot sajūta – kādu laiku kūkas negribēsies, taču rīt gan jau būšot citādāk. 2. kursa studente Diāna Djadjura cep piecas medus kūkas pēc vecmāmiņas receptes, kuru parasti gatavojot uz katriem ģimenes svētkiem. «Tā ir vecmāmiņas recepte, ko bieži gatavoju, tāpēc bija pārliecība, ka labi sanāks,» tā Diāna. Meitene ar studiju biedrenēm cepa gan pamatnes, gan gatavoja pildījumu.
Baibas Brakovskas «kontā» ir piecas mazas kūciņas līdz vienam kilogramam – apelsīnu kūka, šokolādes braknijs, kūka ar ogām, kūka ar banāniem un riekstu kūka. Meitenei palīdzēja draugs topošais mežu inženieris no Meža fakultātes Rinalds Strazdiņš.
Jau rīt «putriķi» pēc svētku koncerta, kas pils aulā sāksies pulksten 17, ikvienam koncerta dalībniekam dos iespēju cienāties ar viņu ražojumu.
Jāpiebilst, ka jau līdz šim «putriķi» savos svētkos ir pārsteiguši ar dažādiem rekordiem – 2010. gada pavasarī pils pagalmā tika izveidota garākā studentu sviestmaize – 102 metri, 2011. gadā – «uzbūvēta» 470 kilogramus smaga kūka «Skudru pūznis», bet pērn izcepta 20,9 kvadrātmetrus liela pica.
Šodien un rīt studentiem paredzēti arī citi pasākumi. Šovakar pulksten 19 paredzētas orientēšanās sacensības «Draiskie džungļi», bet 2. dienesta viesnīcā notiks Putriķu dzimšanas dienas ballīte. Trešdien, 10. aprīlī, pulksten 16 Jelgavas pils aulas foajē būs iespēja piedalīties uzņēmuma «Jaunpils pienotava» produkcijas degustācijā. Bet pulksten 17 pils aulā ar koncertu «Jubilejas ieskaņās» uzstāsies PTF studenti, mācībspēki un arī īpašie fakultātes draugi. Svētku noslēgums pulksten 23 tiks atzīmēts naktsklubā «Tonuss», kur uzstāsies grupa «Gain Fast», solītas arī dejas «putriķu» noskaņās un dažādi konkursi.
Foto: Ivars Veiliņš