7.5 °C, 5.7 m/s, 39.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētā«Sabiedrība tomēr nav gatava citādajam»
«Sabiedrība tomēr nav gatava citādajam»
13/02/2010

Apmēram pirms pusgada Jelgavā durvis vēra veģetārais ēdināšanas uzņēmums «Bon apetit», kurš gan tagad pēc klientu lūguma piedāvā arī vistas gaļu.

Apmēram pirms pusgada Jelgavā durvis vēra veģetārais
ēdināšanas uzņēmums «Bon apetit», kurš gan tagad pēc klientu lūguma
piedāvā arī vistas gaļu.

«Neesmu nonākusi pretrunās,  jo vistas gaļa tomēr ir samērā
viegli sagremojama pārtika, un, ja ir pieprasījums, kāpēc ne?»
norāda uzņēmuma īpašniece Elita Freimane. Lai gan viņa ir īpašniece
vēl vienam veģetārajam ēdināšanas uzņēmumam, kas atrodas Rīgā,
E.Freimane atzīst – atvērt ēstuvi Jelgavā bijusi liela
uzdrošināšanās, kaut arī viņa mūsu pilsētu uzskata par progresīvu.
Tiesa, cilvēki pie jaunā pierod lēni, turklāt jau iesakņojušos
paradumus izmainīt ir ļoti grūti – daudzi pat nevēlas izmēģināt ko
jaunu.
Verot vaļā kafejnīcu, galvenie apsvērumi bijuši piedāvāt
alternatīvu un iedvesmot citus – parādīt, ka var, ka ir iespējams.
«Tas, ko mēs piedāvājam, nav tikai ēdiens, tā ir vesela filozofija
– ne velti uzņēmuma devīze ir: mēs zinām, kā garšo prieks. Arī
ēdiens ir jāgatavo ar prieku un mīlestību, jo gatavotāja emocijas
caur ēdienu tiek nodotas patērētājam,» norāda uzņēmēja. Viņa
skaidro, ka ēdiens ir tikai transporta līdzekļa veids, ar kuru
pozitīvais tiek nogādāts līdz cilvēka sirdij – «cits dzied dziesmu,
cits dejo, bet es piedāvāju ar mīlestību un prieku gatavotu
veselīgu ēdienu». E.Freimane piebilst, ka tiek apsvērta arī ideja
par ājurvēdas kursu rīkošanu, kam Rīgā ir diezgan liela piekrišana.
Viņasprāt, cilvēki šobrīd vairāk saskata dvēseliskās vērtības, kas
ir tīri vietā – vēl nesen bija laiks, kad daudzi vairs nezināja
naudas jēgu.
Ja pirmajos piecos darbības mēnešos bija vērojama tendence un viss
gāja
tikai uz augšu – gan kvalitātes ziņā, gan cenas sabalansētas, gan
apmeklētāju skaita ziņā –, janvārī piedzīvots liels kritums. «Tas
noteikti liek domāt par nākotni – iespējams, jelgavnieki nav gatavi
citādajam…» tā E.Freimane, piebilstot, ka žēl gan būtu atteikties
no iesāktā – izmācīta un sastrādājusies komanda, panākta laba
atmosfēra, izveidota sadarbība ar vietējiem zemniekiem produktu
piegādē un nodrošināts darbs dažiem jelgavniekiem.