Pagājušajā nedēļā Jelgavas Amatu vidusskolā ieradušies divi apmaiņas studenti no Santos Dumona liceja Francijā. Jau šonedēļ viņi sākuši mēnesi ilgu praksi Jelgavas ēdināšanas uzņēmumā «Silva».
Ritma Gaidamoviča
Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere stāsta, ka sadarbība ar Santos Dumona liceju izveidojusies jau pērn. «Tā ir mūsu vieslektora Bruno Šaperona skola, ar kuru izveidojusies ļoti laba draudzība. Tajā pieredzes apmaiņā jau bijuši vairāki mūsu pedagogi un bērni, arī tās audzēkņi bijuši pie mums. Sadarbību turpinot, pagājušajā nedēļā Jelgavā ieradās Džulians Siohans un Tadijs Knezevics, kuri tieši mūsu pilsētā vēlas iziet praksi,» stāsta direktore. Pagājušajā nedēļā puiši piedalījušies mācībās un praktiskajās nodarbībās Amatu vidusskolā, bet šonedēļ jau sākuši darbu bistro «Silva».
Gan Džulians, gan Tadijs atzīst, ka par prakses vietu Jelgavu izvēlējušies, jo grib iepazīties ar mūsu virtuves noslēpumiem, kā arī uzlabot savas angļu valodas zināšanas. «Ceram, ka mums izdosies ne tikai iemācīties Latvijas pavāru gudrības, bet arī sniegt kaut ko no sevis. Mēs pat esam paņēmuši līdzi vairākas recepšu grāmatas un apsvēruši, ko netradicionālu varētu pagatavot – lai tas būtu interesanti un garšīgi,» teic Tadijs. Džulians vien piebilst, ka labprāt pagatavotu kādu mērci un konditoriem atklātu vairākas cepšanas tehnikas, kas ir specifiskas Francijā.
Puišiem jau aizritējušas pirmās darba dienas. «Jāteic, ka tajās mēs vairāk darījām tās lietas, ko mums lika, taču ļoti ceram, ka arī paši varēsim kaut ko dot no sevis,» tā Tadijs. Jaunieši atzīst, ka viņi daudz ko jau iemācījušies Amatu vidusskolas virtuvēs. «Piemēram, tehniskās iemaņas. Esam novērojuši, ka te vairākas lietas dara vienkāršāk nekā Francijā. Augstu novērtējam to, ka jūs produktus izmantojat pilnībā, piemēram, pagājušajā nedēļā taisījām burkānu dimantus un pāri palikušās burkānu daļas izmantojām biezzupas pagatavošanai. Pie mums šos burkānu atlikumus vienkārši izmestu. O, bet no tiem tiešām var pagatavot gardu zupu, turklāt tas ir daudz ekonomiskāk. Interesanti mums šķiet tas, ka jūsu audzēkņi paši pērk pārtiku un no tās gatavo, pēc tam pagatavoto arī paši var apēst vai nest uz mājām. Mums visus produktus piegādā, tāpēc nedrīkstam neko ēst, citādi…» stāsta Tadijs. Jau tagad puiši izteikuši vēlmi, ka labprāt «Silvā» gatavotu saldos ēdienus klientu acu priekšā.
Uzņēmuma «Silva» vadītāja Sandra Blūmane stāsta, ka praktikanti viņas vadītajā uzņēmumā nav nekas jauns, taču pirmo reizi tie ir studenti no ārzemēm. «Domāju, ka būs interesanti gan mums, gan viņiem. Skatīsimies, cik puiši zinoši un spējīgi, varbūt varēs ieraudzīt ko jaunu arī mūsu ēdienkartē. Esam nolēmuši, ka viņi ikdienā strādās kopā ar mūsu pavāriem un konditorejā, kā arī banketos, ja būs tāda nepieciešamība. Tas ir izaicinājums, un ceru, ka ne mums, ne studentiem nenāksies vilties. Jāatzīst, ka pēdējos gados praktikantu līmenis ir krietni audzis un patīkami sadarboties ar šādiem jaunajiem speciālistiem,» tā S.Blūmane.
Puiši Jelgavā bistro «Silva» strādās līdz jūlija vidum.