21.4 °C, 1.1 m/s, 76.1 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētā«Silvā» stažējas studenti no Francijas
«Silvā» stažējas studenti no Francijas
19/06/2010

Pagājušajā nedēļā Jelgavas Amatu vidusskolā ieradušies divi apmaiņas studenti no Santos Dumona liceja Francijā. Jau šonedēļ viņi sākuši mēnesi ilgu praksi Jelgavas ēdināšanas uzņēmumā «Silva».

Ritma Gaidamoviča

Pagājušajā nedēļā Jelgavas Amatu vidusskolā ieradušies
divi apmaiņas studenti no Santos Dumona liceja Francijā. Jau
šonedēļ viņi sākuši mēnesi ilgu praksi Jelgavas ēdināšanas uzņēmumā
«Silva».

Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere stāsta, ka sadarbība ar
Santos Dumona liceju izveidojusies jau pērn. «Tā ir mūsu
vieslektora Bruno Šaperona skola, ar kuru izveidojusies ļoti laba
draudzība. Tajā pieredzes apmaiņā jau bijuši vairāki mūsu pedagogi
un bērni, arī tās audzēkņi bijuši pie mums. Sadarbību turpinot,
pagājušajā nedēļā Jelgavā ieradās Džulians Siohans un Tadijs
Knezevics, kuri tieši mūsu pilsētā vēlas iziet praksi,» stāsta
direktore. Pagājušajā nedēļā puiši piedalījušies mācībās un
praktiskajās nodarbībās Amatu vidusskolā, bet šonedēļ jau sākuši
darbu bistro «Silva».

Gan Džulians, gan Tadijs atzīst, ka par prakses vietu Jelgavu
izvēlējušies, jo grib iepazīties ar mūsu virtuves noslēpumiem, kā
arī uzlabot savas angļu valodas zināšanas. «Ceram, ka mums izdosies
ne tikai iemācīties Latvijas pavāru gudrības, bet arī sniegt kaut
ko no sevis. Mēs pat esam paņēmuši līdzi vairākas recepšu grāmatas
un apsvēruši, ko netradicionālu varētu pagatavot – lai tas būtu
interesanti un garšīgi,» teic Tadijs. Džulians vien piebilst, ka
labprāt pagatavotu kādu mērci un konditoriem atklātu vairākas
cepšanas tehnikas, kas ir specifiskas Francijā.

Puišiem jau aizritējušas pirmās darba dienas. «Jāteic, ka tajās
mēs vairāk darījām tās lietas, ko mums lika, taču ļoti ceram, ka
arī paši varēsim kaut ko dot no sevis,» tā Tadijs. Jaunieši atzīst,
ka viņi daudz ko jau iemācījušies Amatu vidusskolas virtuvēs.
«Piemēram, tehniskās iemaņas. Esam novērojuši, ka te vairākas
lietas dara vienkāršāk nekā Francijā. Augstu novērtējam to, ka jūs
produktus izmantojat pilnībā, piemēram, pagājušajā nedēļā taisījām
burkānu dimantus un pāri palikušās burkānu daļas izmantojām
biezzupas pagatavošanai. Pie mums šos burkānu atlikumus vienkārši
izmestu. O, bet no tiem tiešām var pagatavot gardu zupu, turklāt
tas ir daudz ekonomiskāk. Interesanti mums šķiet tas, ka jūsu
audzēkņi paši pērk pārtiku un no tās gatavo, pēc tam pagatavoto arī
paši var apēst vai nest uz mājām. Mums visus produktus piegādā,
tāpēc nedrīkstam neko ēst, citādi…» stāsta Tadijs. Jau tagad
puiši izteikuši vēlmi, ka labprāt «Silvā» gatavotu saldos ēdienus
klientu acu priekšā.

Uzņēmuma «Silva» vadītāja Sandra Blūmane stāsta, ka praktikanti
viņas vadītajā uzņēmumā nav nekas jauns, taču pirmo reizi tie ir
studenti no ārzemēm. «Domāju, ka būs interesanti gan mums, gan
viņiem. Skatīsimies, cik puiši zinoši un spējīgi, varbūt varēs
ieraudzīt ko jaunu arī mūsu ēdienkartē. Esam nolēmuši, ka viņi
ikdienā strādās kopā ar mūsu pavāriem un konditorejā, kā arī
banketos, ja būs tāda nepieciešamība. Tas ir izaicinājums, un ceru,
ka ne mums, ne studentiem nenāksies vilties. Jāatzīst, ka pēdējos
gados praktikantu līmenis ir krietni audzis un patīkami sadarboties
ar šādiem jaunajiem speciālistiem,» tā S.Blūmane.

Puiši Jelgavā bistro «Silva» strādās līdz jūlija vidum.