0 °C, 4 m/s, 85.2 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāSkolēnu ēdienkartē vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus un cīsiņus, kuros gaļa ir mazāk par 70 procentiem
Skolēnu ēdienkartē vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus un cīsiņus, kuros gaļa ir mazāk par 70 procentiem
25/03/2012

Skolēnu ēdienkartē no šā gada 1. jūnija vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles, kuros gaļa ir mazāk par 70 procentiem. To paredz valdības apstiprinātais noteikumu projekts par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās.

Skolēnu ēdienkartē no šā gada 1. jūnija vairs nevarēs
iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles, kuros gaļa ir
mazāk par 70 procentiem. To paredz valdības apstiprinātais
noteikumu projekts par veselīga un sabalansēta uztura normām
skolās.

Noteikumos ir vesela virkne pārtikas produktu, ko skolēniem
nedrīkstēs piedāvāt, – arī žāvētus, kūpinātus un sālītus gaļas un
zivju produktus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, saldētas rūpnieciski
ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, burgerus, gaļas
un zivju konservus, mehāniski atdalītu gaļu. Savukārt kā piedevas
ēdieniem nevarēs pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma
izstrādājumus. Ēdienu pagatavošanā gan majonēzi, kečupu un tomātu
mērci būs atļauts izmantot. Tāpat skolēnu uzturā vairs neiekļaus
frī kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un
analogus pārtikas produktus, kā arī konditorejas izstrādājumus,
kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki. Vienlaikus skolās
ēdiena gatavošanā turpmāk nelietos margarīnu, buljona un zupu
koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas
kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kas ir ražota no
ģenētiski modificētām izejvielām, kā arī vēl citas kaitīgas
vielas.

PVD Dienvidzemgales pārvaldes uzraudzības teritorijas valsts
pārtikas inspektore Evija Uļjanova atzīst – pārbaudes Jelgavas
skolās gan pagaidām liecina, ka izglītības iestāžu ēdinātāji
strikti cenšas ievērot visas noteiktās prasības, un viņa ir
pārliecināta, ka tā tas būs arī pēc jauno normu stāšanās spēkā.
«Protams, atsevišķus pārkāpumus esam fiksējuši, bet galvenokārt tā
vairāk ir piegādātāju, nevis skolas ēdinātāju vaina. Piemēram, jau
šobrīd skolās ir aizliegts tirgot virkni saldumu un saldināto
dzērienu, kas satur kaitīgās vielas, un uzņēmums to arī cenšas
ievērot, taču… mēs esam fiksējuši šādu neatļautu saldumu
tirgošanu, jo uz iepakojuma kastes, ko pērk skolai, ražotājam jau
būtu jānorāda pilnīgs produkta saturs. Taču tur šīs kaitīgās vielas
nav minētas, bet, atverot kasti, uz katra konkrētā salduma batoniņa
vai dzēriena pudeles ar lupu vien salasāmiem burtiem rakstīts, ka
kaitīgās vielas tur tomēr ir…»

Šādos gadījumos kaitīgais produkts no ēdnīcas tiek izņemts,
uzņēmumam izteikts brīdinājums, bet atkārtošanās gadījumā gan
uzlikts sods.

Kaut arī aizliegto produktu saraksts skolās no jūnija solās būt
īpaši garš, E.Uļjanova uzsver, ka izkontrolēt pārtikas apriti skolu
ēdnīcās ir ļoti reāli. «Tas viss mums ir kā uz delnas – pavadzīmes,
produkti, to izcelsme, sastāvs. Tam visam varam izsekot līdz
pēdējam sīkumam, tāpēc droši varu apgalvot – ja kaut kas būs
aizliegts, skolu ēdienkartē tas neparādīsies.»
Kā vēl vienu ieguvumu E.Uļja­nova min ideju par to, ka nākotnē
katrā skolā varētu sākt darboties arī uztura speciālists. «Par to
jau šobrīd ļoti aktīvi diskutē – tas noteikti būtu papildu
ieguvums, jo šāds speciālists ne tikai diendienā sekotu līdzi
ēdienkartei, bet būtu ļoti labs palīgs gadījumos, kad bērnam ir
kādas alerģiskas saslimšanas vai citas slimības, kas aizliedz
uzturā lietot vienus vai otrus produktus.» 

Tomēr arī E.Uļjanova ir pārliecināta, ka ar veselīgāku ēšanu
skolā vien būs par maz, lai skolēnu ikdienas ēdienkarti varētu
saukt par veselīgu. «Kas notiek lielveikalos – pavērojiet, ko
vecāki pērk saviem bērniem! Viņiem šķiet, ka iepriecina savu
mazuli, teju pasniedz viņiem balvu par labu uzvedību vai citu
nopelnu, nopērkot kādu kaitīgiem E piesātinātu saldumu. Bet
patiesībā šādai rīcībai ir pilnīgi pretējs efekts – viņi savam
bērnam nodara neapzinātu ļaunumu. Tāpēc es uzskatu, ka izglītot
bērnu skolā būtu viens, bet daudz nopietnāk valstij vajadzētu domāt
par to, kā izglītot katru ģimeni, jo pretējā gadījumā rezultātu
panākt būs ļoti grūti.»

«Kečupu jau gatavojam paši»

 Larisa Pukšina, 3. pamatskolas ēdināšanas uzņēmuma
SIA «Akolana L» vadītāja:

«Jau brīdī, kad aizliedza pirmos saldinātos dzērienus, kaitīgos
saldumus un sākās runas, ka tas ir tikai sākums, kam sekos virkne
citu aizliegumu, mēs pieņēmām lēmumu: nav ko gaidīt, un no
ēdienkartes izsvītrojām visu, ko tikai tagad grasās aizliegt. Bet
tas jau nenozīmē, ka mūsu bērni neēd garšīgi – nevarēs kečupu dot,
bet mēs jau esam atraduši citu veidu – gatavojam to paši. Un tas ir
daudz garšīgāks nekā veikalā nopērkamais. Tomātu pasta, citrona
suliņa, citas garšvielas, un sanāk tik garšīgs kečups, ka bērni
tiešām novērtē! Savukārt man kā uzņēmējai tas ir arī lētāk, jo
jāsaprot, ka veselīgi ēst uzreiz nenozīmē ēst dārgi. Tāpēc
nedomāju, ka pēc jaunajiem aizliegumiem skolās ēdienam jākļūst
dārgākam – jā, varbūt ēdinātājam jākļūst radošākam, bet tik un tā
vēl ir iespējams bērnu pabarot par 80 santīmiem. Kas mūsu bērniem
garšo vislabāk? Makaroni ar gaļu, kartupeļu biezenis, zupas, plovs,
kotletes. Viņi to visu labprāt ēd. Pirms kāda laika pamēģinājām
piedāvāt arī aknas, bet tās, kā izrādās, bērniem negaršo, pat
nevarējām viņus pierunāt pamēģināt. Ja ne, tad ne! Cenšamies
bērniem gatavot to, kas viņiem garšo. Protams, arī mums nākas
piedzīvot, ka šķīvis paliek neizēsts, un tad visbiežāk bērns saka
tā: «Mana mamma tādu netaisa.» Bet iedomājieties – saldētu zemeņu
vai ķiršu kompots! Tiešām garšīgs, bet bērns tādu nav redzējis.
Viņu izbrīna, ka dzērienā peld veselas ogas! Es uzskatu, ka ļoti
daudz lietas labā var darīt arī skolotājs, kas pusdieno kopā ar
bērniem, – ja viņš paskaidro, cenšas pierunāt pamēģināt, tad
parasti bērns arī pamēģina un viņam iegaršojas. Galvenais ir likt
saprast, ka var ēst arī kaut ko citu – ne tikai to, ko bieži vien
uz ātru roku mājās uztaisa mamma.»

«Maltītes cena skolā varētu kāpt»

 Daiga Tiltiņa, 4. pamatskolas ēdināšanas uzņēmuma
«Ambrozija» vadītāja:

«Kopš nodrošinu ēdināšanu 4. pamatskolā – jau no 1998. gada –,
nekad neesmu skolēniem piedāvājusi ēdienkartē frī kartupeļus. Labi
zinu – ja šāds piedāvājums būtu, bērni izvēlētos tikai to, tāpēc
jau uzreiz no tā atteicos. Lai gan tam ir arī citi iemesli – frī
gatavošanā strikti jāievēro pagatavošanas tehnoloģija, eļļu nekādā
gadījumā nedrīkst pārkarsēt, tā regulāri jāmaina, un rezultātā tas
ir ļoti darbietilpīgs un arī dārgs process. Tāpēc frī aizliegšana
vismaz 4. pamatskolas ēdienkartē nekādas izmaiņas neieviesīs.
Citādāk ir ar cīsiņiem un zivju pirkstiņiem, ko mūsu bērni ļoti
labprāt ēd, turklāt ēd kopā ar kečupu. Tie tiešām ir pieprasīti.
Arī paredzamā prasība, ka turpmāk cīsiņiem būs jāsatur vismaz 70
procenti gaļas, varētu būt problemātiska. Jo, ja nemaldos, cīsiņos,
ko šobrīd iepērkam no Latvijā labi zināma ražotāja, gaļa ir ap 65
procentiem. Tātad pat atzīti ražotāji īsti nepiedāvā cīsiņus ar
augstāku gaļas saturu. Šajā gadījumā mums būs divas iespējas –
atteikties no cīsiņiem skolā vai meklēt tādus, kuru sastāvs
atbildīs prasībām. Tomēr es pieļauju, ka ražotāji ātri vien reaģēs
uz šo jauninājumu – ir jāsaprot, ka visas Latvijas skolas veido
milzīgu noietu ražotājam, un, iespējams, tas būs tā vērts, lai
pielāgotos prasībām. Tātad varētu būt tā, ka arī tos cīsiņus, ko
iepērkam šobrīd, jau pēc pusgada sāks ražot ar lielāku gaļas saturu
tajos. Līdzīgi tas bija brīdī, kad skolās aizliedza dažādus
saldumus, kas saturēja neatļautās vielas, – daudzi varbūt to
nezina, bet pēc šī aizlieguma nereti ražotājs mainīja produkta
sastāvu, lai to varētu tirgot arī skolās. Mēs, iepērkot produktus,
tam ļoti strikti sekojam līdzi, tāpēc arī šīs izmaiņas pamanām. Tas
attiecas uz dažādām konfektēm, cepumiem. Laikam bija pat brīdis,
kad «Selgas» cepumu sastāvā bija viela, ko skolā tirgot nevarēja…
Tagad tur tās vairs nav.

Protams, no vienas puses, ir tikai atzīstami, ka valstī domā par
to, kā bērnus pabarot veselīgāk, taču ir arī otra puse – ne jau
tikai skola audzina bērnu, tas galvenokārt būtu jādara ģimenei. Ja
mājās viss, kas aizliegts skolā, atļauts, tad liela rezultāta
nebūs. Mēs taču zinām, cik aizņemti vecāki šodien mēdz būt, un
pelmeņi vakariņās daudzviet ir normāla parādība – ātri, ērti, un
bērns ir paēdis. Tāpēc nav brīnums, ka bērns atnāk uz skolu un zupu
neēd, saldo arī ne – viņš tādu ēdienu vienkārši nepazīst. Jā, tādi
bērni joprojām ir. Pirmklasnieku vēl ir iespējams pierunāt –
nevarēs kečupu, ēdīs griķus ar krējumu, mērcīti, bet tam 6. klases
bērnam to iestāstīt būs grūtāk.

Tas, protams, nav nekas neīstenojams – vienkārši mainīsies
ēdienkarte, taču bažas rada tas, vai maltīte nekļūs dārgāka. To jau
tagad ir viegli aprēķināt – ja pašlaik varam lietot krējuma
izstrādājumu, pēc tam varēsim tikai krējumu; ja vēl var lietot
siera izstrādājumu, tad pēc tam – tikai sieru, arī cīsiņi ar vairāk
gaļu tajos noteikti maksās dārgāk nekā tie, ko piedāvājam šodien.
Rezultātā visu noteiks cena, un par 80 santīmiem pusdienas
pagatavot būs grūti. Es prognozēju, ka maltītes cena skolā varētu
kāpt.»

«Ēdinātājiem vajadzēs būt milzīgas izdomas bagātiem, lai tas
ēdiens vispār pēc kaut kā garšotu»

 Raimonds Dombrovskis, 1. ģimnāzijas ēdināšanas
uzņēmuma «NZ Cummunications» pārstāvis:

«Šādi aizliegumi ir runga ar diviem galiem – kad skolās notiek
konkurss par ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu, visi grib saņemt
lētāko piedāvājumu, bet valsts no savas puses ar milzīgajiem
ierobežojumiem atkal visu sadārdzina. Es pats esmu tētis. Kā jūs
domājat – ja mans bērns grib frī, es viņam liegšu? Protams, visam
ir jābūt saprāta robežās, ne jau frī rītā un vakarā, bet, ja tas ir
reizi nedēļā, tad es nedomāju, ka tas nodara tik milzīgu
kaitniecību bērnam. Kas tad ir kaitīgs tajos frī? Eļļas daudzums,
kurā tie vārās. Taču te mēs vēl varētu diskutēt, kas uzsūc vairāk
eļļas – frī vai karbonāde, kas arī tiek cepta tajā pašā eļļā.
Plānotās izmaiņas tikai parāda, ka turpmāk skolu ēdinātājiem
vajadzēs būt milzīgas izdomas bagātiem, lai tas ēdiens vispār pēc
kaut kā garšotu. Sāli jau tagad drīkst lietot tikai pašā
minimālākajā daudzumā, bet kas ir ēdiens bez sāls – tas ir ēdiens
bez garšas! Jā, var jau salātiņos majonēzi aizstāt ar krējumu, bet
tad vairs nav tās garšas.

Un vēl kāds paradokss – bērniem, kuriem valsts vai pašvaldība
nodrošina brīvpusdienas, jau šobrīd frī kartupeļus piedāvāt
nedrīkst, bet tiem, kas pērk maltīti paši, frī ir pieejami. Varat
iedomāties, kā tas kropļo situāciju? Stāv rindā divi bērni – viens
frī nopērk, bet otram mums jāsaka: «Piedod, bet tev frī
nepienākas.» Absurds! Bet jau tagad ir skaidrs, ka ražotāji to tā
neatstās – ziniet, kāds tas ir noiets, cik skolu šobrīd no
piegādātājiem pērk frī?! Viņi jau tagad tevi ir gatavi nodrošināt
ar visiem nepieciešamajiem katliem, lai tikai tu no viņiem pērc tos
frī. Agrāk skolas stāvēja rindā, lai pirktu šos katlus, tagad tos
vienkārši met pakaļ. Esmu jau dzirdējis, ka piegādātāji apspriežas
par iespēju eļļas vārāmos katlus nomainīt ar cepeškrāsnīm speciāli
frī pagatavošanai. Labi, tie vairs nebūs eļļā cepti, bet tik un tā
vismaz izskatīsies pēc frī un no skolu ēdnīcām nepazudīs. Es jau
saku – galvenais būs izdoma.

Ar cīsiņiem mums ir tā, ka tie skolā īpaši «neiet». Piedāvājām
arī cīsiņus mīklā, bet to vietā bērni labāk izvēlas mūsu ceptās
picas. Bet te atkal – uz picas likām vārīto desu, kas tagad būs
aizliegta. Ko tad tagad liksim – salami?

Jā, tie, kas nodrošina ēdināšanu skolās, veido savu biznesu.
Mums ir jāspēj nopelnīt naudu pašiem, jo pretējā gadījumā tas vairs
nav bizness. Protams, ir sabiedrības daļa, kas uzskata, ka mēs uz
bērniem pelnām, lielo naudu taisām. Tādiem es varu atbildēt tikai
ar vienu: ja jau jums šķiet, ka tā ir tik viegla nauda, tad
pamēģiniet paši – nodibiniet uzņēmumu, startējiet konkursā un
sāciet strādāt! Tikai tad jūs sapratīsiet, kāda ir realitāte.»

Sagatavoja Kristīne Langenfende, foto Ivars Veiliņš