«Gruzijā vēl ir palikušas sociālisma paliekas – ielas netīrākas, zāle nav tik zaļa, daudz volgu, žiguļu un moskviču, lēta degviela…» tā pēc ceļojuma Gruzijā secina Jelgavas tūrisma aģentūras «Auto starts tūre» īpašnieks Uldis Valters. Viņš ir pārliecināts, ka vislabākais laiks Gruzijas apceļošanai ir tieši rudens, kad saulainajā zemē lielākais karstums ir norimies, bet tās viena no lielākajām vērtībām – eksotiskie augļi – tieši ir vislabāk nogatavojušies.
Ligita Vaita
Viņš stāsta, ka par ceļojuma galamērķi Gruziju izvēlējies tās izslavētās vietējo iedzīvotāju viesmīlības dēļ. «Gribēju arī nedaudz «atgriezties pagātnē», biju uzaicināts ciemos pie gruzīnu ģimenes, kurus nekad agrāk nebiju saticis, tāpēc visu iecerēto varēju izbaudīt pilnībā,» atklāj uzņēmējs, atklājot, ka ģimene, pie kuras uzņēmējs viesojies, izrādījusi īpašu sirsnību, bet vēlāk viesojusies arī šeit, Jelgavā.
Citiem Gruzijas apceļotājiem U.Valters iesaka doties arī prom no pilsētām un apskatīt Gruzijas dabu. «Iesaku noteikti braukt augstu kalnos, prom no ierastajām tūristu apmeklējuma vietām uz ciematiņiem, kur tikties ar vienkāršiem, sirsnīgiem cilvēkiem un pa īstam izjust gruzīnu patieso viesmīlību,» tā viņš.
«Gruzīnu daba un cieņa pret latviešiem ir jūtama visur. Gori pilsētas kapsētā vietējais skulptors stundu mūs vadāja pa kapsētu, stāstīdams par apglabāto cilvēku dzīvēm, policists apzināti ļāva mums pārkāpt satiksmes noteikumus, lai mums būtu ērtāk braukt, svešs gruzīns aicināja mūs ciemos uz sava dēla kāzām, apbedīšanas uzņēmuma strādnieks, sēžot uz zārka, piedāvāja mums tēju un stāstīja par Krievijas uzbrukumu Gruzijai vēl nesenā pagātnē,» piedzīvotos notikumus stāsta U.Valters. Viņš teic, ka arī vietējās saimniecības, lauku mājas, vietējo 80 grādus stipro vīnogu kandžu – čaču – gruzīni ceļotājiem izrādījuši labprāt. «Nepārtrauktie tosti par ģimeni, sievu, bērniem, mazbērniem… Tas viss raksturo gruzīnu ikdienu un izturēšanos pret saviem viesiem,» tā uzņēmējs.
Foto: no U.Valtera personīgā arhīva