16.8 °C, 1.8 m/s, 95.9 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāUzņēmēji vērtē īpašos Jelgavas ēdienus
Uzņēmēji vērtē īpašos Jelgavas ēdienus
05/12/2011

«Domāju, ka, mazliet pielāgojot, šie ēdieni ap vasaru varētu tikt iekļauti mūsu ēdienkartē,» apmeklējis Jelgavas speciālo ēdienu gatavošanas meistarklasi un iepazinies ar «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu», teic ģimenes kafejnīcas īpašnieks Andris Rūmītis.

Ilze Knusle-Jankevica

«Domāju, ka, mazliet pielāgojot, šie ēdieni ap vasaru
varētu tikt iekļauti mūsu ēdienkartē,» apmeklējis Jelgavas speciālo
ēdienu gatavošanas meistarklasi un iepazinies ar «Hercoga buru» un
«Šarlotes skūpstu», teic ģimenes kafejnīcas īpašnieks Andris
Rūmītis.

Šodien Jelgavas amatu vidusskolas jaunatklātajā Ēdienu
laboratorijā notika meistarklase, kurā vairāk nekā 20 speciālisti
apguva īpašo Jelgavas ēdienu – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts»
– gatavošanu. «Man ir patiess prieks redzēt jūs, kas strādājat
Jelgavā, šodien šeit, lai novērtētu Jelgavas Amatu vidusskolas
skolotāju un audzēkņu piedāvāto Jelgavas īpašā ēdiena versiju,» tā
pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektora vadītājas vietniece Baiba
Pušinska. Savukārt Amatu skolas direktore Edīte Bišere uzsvēra, ka
pilnībā gatavs ēdiens būs tikai tad, kad ēdināšanas uzņēmumi to būs
iedzīvinājuši.

A.Rūmītis atzinīgi novērtēja to, ka pamatēdiens ir gaļas ēdiens
un ka ir izmantoti kāļi. «Tas varētu būs saistoši klientiem –
nobaudīt viena ēdiena dažādas interpretācijas dažādās ēstuvēs,» tā
viņš, piebilstot, ka, viņaprāt, Kurzemes hercogistes un hercoga
Jēkaba laika vēstures izmantošana ir īsti vietā, runājot par
Jelgavas īpašo ēdienu. «Arī mums vasarā bija speciāla Kurzemes
hercoga ēdienkarte,» piebilst A.Rūmītis.

Praktisko semināru vadīja ēdienu izstrādātājas, Amatu
vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita
Ziemele. A.Tāluma pastāstīja, ka «Hercoga bura» ir pamatēdiens, kas
gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem
skābētiem kāpostiem. Kā piedevas tiek pasniegti dažādi dārzeņi,
brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī  āboli un ābolu
sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta  «Šarlotes
skūpsts»  noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs
mīlestības eliksīrs.

Pieredzē izstrādāt īpašo ēdienu dalījās arī Rundāles pils
restorāna īpašniece Sanita Millere, kura kopā ar Amatu vidusskolas
audzēkņiem izstrādājusi Rožu kūku. «Prasības, kādam jābūt īpašajam
ēdienam, ir diezgan augstas. Tam, piemēram, jābūt tādam, ko var
pasniegt lielam personu skaitam, izejvielām jābūt tādām, ko nelieto
katru dienu, tāpēc varbūt arī jums vajag izmantot ko tādu, kas ir
tikai Jelgavā,» tā viņa, piebilstot, ka Rožu kūkas recepte ir
patentēta. «Šī kūka nedrīkst izmainīties pēc gadiem cilvēciskā
faktora ietekmē, tai vienmēr ir jābūt tādai, kāda tā ir šobrīd,»
norāda S.Millere.

Foto: Ivars Veiliņš