Šodien ģimenes restorānā «Hercogs» notika pirmās «Gardēžu vakariņas» ar galveno domu ļaut cilvēkiem meklēt jaunas garšas un sniegt zināšanas par vīniem. Latvijā pazīstami pavāri – Mārtiņš Sirmais, Ēriks Dreibants un Artūrs Taškāns –, nedaudz palīdzot arī «Hercoga» šefpavāram Andrim Rūmītim un Jelgavas mēram Andrim Rāviņam, viesiem gatavoja vakariņas no aktuālajām rudens veltēm. Paredzēts, ka nākamās «Gardēžu vakariņas» notiks 7. oktobrī.
Ritma Gaidamoviča
«Cilvēki iet uz teātri, izglītojas. Gribas, lai līdzīgi būtu ar restorānu. Cilvēki nāk pie mums, gūst jaunas zināšanas un nobauda gardus restorāna cienīgus ēdienus, kas top tepat uz vietas, un arī no vīnziņa uzzina, kādi vīni ar katru ēdienu labāk sader,» savu ideju stāsta «Hercoga» šefpavārs A.Rūmītis, uzsverot, ka ar «Gardēžu vakariņām» vēlas celt restorānu kultūru Jelgavā, izglītojot apmeklētājus. «Gribas, lai uz restorānu cilvēki atnāk un ēdienkartē skatās nevis lētāko, bet gan nobauda vairākus ēdienus, izbaudot dažādas garšas,» tā A.Rūmītis.
Pirmajās «Gardēžu vakariņās» vakariņas ar četriem ēdieniem gatavoja M.Sirmais, Ē.Dreibants un A.Taškāns. Vispirms galdā tika celts svilināts kazas siers ar gurķu sulā marinētu pupiņu biezeni un meža sēņu biezeni. Šī ēdiena dekorēšanā piedalījās arī pilsētas mērs A.Rāviņš. «Vienādi nekad nevar būt, galvenais, lai ir līdzīgi,» servējot šķīvjus, noteic A.Rāviņš. Viņš atzinīgi vērtē «Hercoga» saimnieka A.Rūmīša ideju rīkot gardēžu vakariņas, jo, viņaprāt, ir noderīgi cilvēkiem mācīt ēst. «Ēdam vismaz trīs reizes dienā un turklāt visi cenšas labi paēst,» tā mērs.
Šajā vakarā galdā celta arī ziedkāpostu pelnu zupa, lēni gatavota laša fileja ar cukurzirņiem, pastenaka biezeni un cidoniju mērci un rudens deserts.
Uzrunātie viesi jeb garšu «mednieki» atzīst, ka galvenokārt nākuši, lai nogaršotu interesantus ēdienus, jo diez vai mājās pats iedomātos, piemēram, pagatavot ziedkāpostu pelnu zupu. «Pieļauju, ka arī es kā mājsaimniece te varētu gūt jaunas idejas, ko izmantot savā virtuvē, papētot ēdienu sastāvu,» tā Sanita Burceva. Izlūkos uz «Hercogu» bija atnācis arī pāri ielai esošās kafejnīcas kokteiļbāra «Chocolate&Pepper» pavārs Kaspars Priede ar domu aizgūt ko interesantu arī savam darbam no augstas klases pavāriem. Jautāts vai «Gardēžu vakariņas» Jelgavā būtu dzīvotspējīga ideja, viņš spriež, ka jā, bet ne biežāk kā reizi mēnesī. Turklāt arī 35 eiro prieks četriem ēdieniem un vīna esot saprātīga cena.
A.Rūmīts stāsta, ka šobrīd interese par vakariņām ir liela un jau zināms, ka nākamais pasākums notiks 7. oktobrī, bet par tēmu vēl tiks domāts. «Mana iecere ir katras vakariņas veltīt kam citam, ļaujot interesentiem iepazīt dažādus ēdienus, piemēram, jūras veltes, medījumus, kūpinājumus,» tā A.Rūmītis.
Turpmāk informācijai par «Gardēžu vakariņām» var sekot līdzi www.hercogsj.lv.
Foto: Krišjānis Grantiņš