23.4 °C, 1.8 m/s, 56.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāGaršu «mednieki» satiekas «Hercogā»
Garšu «mednieki» satiekas «Hercogā»
16/09/2014

Šodien ģimenes restorānā «Hercogs» notika pirmās «Gardēžu vakariņas» ar galveno domu ļaut cilvēkiem meklēt jaunas garšas un sniegt zināšanas par vīniem. Latvijā pazīstami pavāri – Mārtiņš Sirmais, Ēriks Dreibants un Artūrs Taškāns –, nedaudz palīdzot arī «Hercoga» šefpavāram Andrim Rūmītim un Jelgavas mēram Andrim Rāviņam, viesiem gatavoja vakariņas no aktuālajām rudens veltēm. Paredzēts, ka nākamās «Gardēžu vakariņas» notiks 7. oktobrī.

Ritma Gaidamoviča

Šodien ģimenes restorānā «Hercogs»
notika pirmās «Gardēžu vakariņas» ar galveno domu ļaut cilvēkiem
meklēt jaunas garšas un sniegt zināšanas par vīniem. Latvijā
pazīstami pavāri – Mārtiņš Sirmais, Ēriks Dreibants un Artūrs
Taškāns –, nedaudz palīdzot arī «Hercoga» šefpavāram Andrim Rūmītim
un Jelgavas mēram Andrim Rāviņam, viesiem gatavoja vakariņas no
aktuālajām rudens veltēm. Paredzēts, ka nākamās «Gardēžu vakariņas»
notiks 7. oktobrī.

«Cilvēki iet uz teātri, izglītojas. Gribas,
lai līdzīgi būtu ar restorānu. Cilvēki nāk pie mums, gūst jaunas
zināšanas un nobauda gardus restorāna cienīgus ēdienus, kas top
tepat uz vietas, un arī no vīnziņa uzzina, kādi vīni ar katru
ēdienu labāk sader,» savu ideju stāsta «Hercoga» šefpavārs
A.Rūmītis, uzsverot, ka ar «Gardēžu vakariņām» vēlas celt restorānu
kultūru Jelgavā, izglītojot apmeklētājus. «Gribas, lai uz restorānu
cilvēki atnāk un ēdienkartē skatās nevis lētāko, bet gan nobauda
vairākus ēdienus, izbaudot dažādas garšas,» tā A.Rūmītis.

Pirmajās «Gardēžu vakariņās» vakariņas ar
četriem ēdieniem gatavoja M.Sirmais, Ē.Dreibants un A.Taškāns.
Vispirms galdā tika celts svilināts kazas siers ar gurķu sulā
marinētu pupiņu biezeni un meža sēņu biezeni. Šī ēdiena dekorēšanā
piedalījās arī pilsētas mērs A.Rāviņš. «Vienādi nekad nevar būt,
galvenais, lai ir līdzīgi,» servējot šķīvjus, noteic A.Rāviņš. Viņš
atzinīgi vērtē «Hercoga» saimnieka A.Rūmīša ideju rīkot gardēžu
vakariņas, jo, viņaprāt, ir noderīgi cilvēkiem mācīt ēst. «Ēdam
vismaz trīs reizes dienā un turklāt visi cenšas labi paēst,» tā
mērs.

Šajā vakarā galdā celta arī ziedkāpostu pelnu
zupa, lēni gatavota laša fileja ar cukurzirņiem, pastenaka biezeni
un cidoniju mērci un rudens deserts.

Uzrunātie viesi jeb garšu «mednieki» atzīst,
ka galvenokārt nākuši, lai nogaršotu interesantus ēdienus, jo diez
vai mājās pats iedomātos, piemēram, pagatavot ziedkāpostu pelnu
zupu. «Pieļauju, ka arī es kā mājsaimniece te varētu gūt jaunas
idejas, ko izmantot savā virtuvē, papētot ēdienu sastāvu,» tā
Sanita Burceva. Izlūkos uz «Hercogu» bija atnācis arī pāri ielai
esošās kafejnīcas kokteiļbāra «Chocolate&Pepper» pavārs Kaspars
Priede ar domu aizgūt ko interesantu arī savam darbam no augstas
klases pavāriem. Jautāts vai «Gardēžu vakariņas» Jelgavā būtu
dzīvotspējīga ideja, viņš spriež, ka jā, bet ne biežāk kā reizi
mēnesī. Turklāt arī 35 eiro prieks četriem ēdieniem un vīna esot
saprātīga cena.

A.Rūmīts stāsta, ka šobrīd interese par
vakariņām ir liela un jau zināms, ka nākamais pasākums notiks 7.
oktobrī, bet par tēmu vēl tiks domāts. «Mana iecere ir katras
vakariņas veltīt kam citam, ļaujot interesentiem iepazīt dažādus
ēdienus, piemēram, jūras veltes, medījumus, kūpinājumus,» tā
A.Rūmītis.

Turpmāk informācijai par «Gardēžu vakariņām»
var sekot līdzi www.hercogsj.lv.

Foto: Krišjānis Grantiņš