Jelgavas īpašos ēdienus – pamatēdienu «Hercoga bura» un desertu «Šarlotes skūpsts» papildinājis atspirdzinošs dzēriens «Jelgavas bellini». Tā recepti izstrādājuši restorāna «Hercogs» šefpavārs Andris Rūmītis un Arnis Bikšus. Atspirdzinošais kokteilis šonedēļ tika piedāvāts restorāna grilsezonas atklāšanas svētkos.
www.jelgavasvestnesis.lv
Dzēriena viena no galvenajām sastāvdaļām ir smiltsērkšķu sula, kas izmantota arī gatavojot «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu». A.Rūmītis stāsta, ka restorānā Jelgavas īpašie ēdieni ir kļuvuši ļoti pieprasīti un radusies doma tos papildināt ar atspirdzinošu kokteili. «Jelgavas bellini» turpmāk varēs nobaudīt restorānā «Hercogs».
Pirmo reizi plašākai publikai jaunais atspirdzinošais dzēriens tika piedāvāts grilsezonas atklāšanas svētkos šonedēļ, kad A.Rūmīša un viņa kolēģa Arņa Bikšus radīto atspirdzinājumu gatavoja arī pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.
Bellini ir atspirdzinošs dzēriens, kas radies 20. gadsimta pirmajā pusē Venēcijā un ir viens no populārākajiem kokteiļiem Itālijā. Tradicionāli bellini tiek pagatavots no dzirkstošā vīna un persiku biezeņa un parasti tiek pasniegts svinībās.
Jau pilsētnieku un viesu atzinību guvušo Jelgavas īpašo ēdienu «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts» receptes izstrādāja Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem. Ēdieni to baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi un pirmo reizi pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos tie tika piedāvāti Ledus skulptūru festivāla laikā februārī.
«Jelgavas bellini»
Sastāvdaļas (4 porcijām):
konservēti persiki 2 gab.
smiltsērkšķu sula 40 ml
smalcināts ledus
dzirkstošs dzēriens (piemēram, «Mežezers», «Rīgas šampanietis» u.c.)
Pagatavošana:
Šampanieša glāzēs lej sablenderētus persikus.
Pievieno smiltsērkšķu sulu.
Līdz pusei pievieno smalko ledu un apmaisa 4 reizes.
Pielej dzirkstošu dzērienu, apmaisa 1 reizi.
Glāzi dekorē ar svaigu zemeni.