4.3 °C, 2.9 m/s, 93.6 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāJelgavnieces kāzu torte – gardākā kūka Zemgalē
Jelgavnieces kāzu torte – gardākā kūka Zemgalē
06/07/2015

Nedēļas nogalē Bauskā notika «Rimi» rīkotā konkursa «Latvijas gardākā kūka» Zemgales pusfināls, kurā ar savām kūkām piedalījās arī četras jelgavnieces. Par vienu no divām labāko un gardāko kūku cepējām atzīta jelgavniece Līga Bandeniece-Silgaile, kura konkursā piedalījās ar savu kāzu svinību kūku «14&14». «Uz tādu rezultātu necerēju, jo konkurence bija ļoti sīva, turklāt vairākas kūku cepējas bija ar daudz lielāku pieredzi. Es jau tikai amatieris, kas ģimenes svētkos iepriecina ar kūkām. Taču šī torte «14&14» bija ļoti pārdomāta, jo gatavoju to savām kāzām,» stāsta L.Bandeniece-Silgaile. Viņa sava reģiona godu aizstāvēs un konkursa finālā Rīgā 15. augustā pretendēs uz titulu «Latvijas gardākās kūkas cepēja».

Ritma Gaidamoviča

Nedēļas nogalē Bauskā notika «Rimi»
rīkotā konkursa «Latvijas gardākā kūka» Zemgales pusfināls, kurā ar
savām kūkām piedalījās arī četras jelgavnieces. Par vienu no divām
labāko un gardāko kūku cepējām atzīta jelgavniece Līga
Bandeniece-Silgaile, kura konkursā piedalījās ar savu kāzu svinību
kūku «14&14». «Uz tādu rezultātu necerēju, jo konkurence bija
ļoti sīva, turklāt vairākas kūku cepējas bija ar daudz lielāku
pieredzi. Es jau tikai amatieris, kas ģimenes svētkos iepriecina ar
kūkām. Taču šī torte «14&14» bija ļoti pārdomāta, jo gatavoju
to savām kāzām,» stāsta L.Bandeniece-Silgaile. Viņa sava reģiona
godu aizstāvēs un konkursa finālā Rīgā 15. augustā pretendēs uz
titulu «Latvijas gardākās kūkas cepēja».

L.Bandeniece-Silgaile ikdienā strādā bankā un
dažādas kūkas cep ģimenes svētkiem. Viņa spriež, ka konkursā
uzvarēt palīdzējusi veiksme un tas, ka šī kūka bijusi pārdomāta
līdz sīkumam. «Tās receptes izstrādē pirms gada ieguldīju lielu
darbu, lai tā būtu garšīga, izturētu vasaras svelmi,» stāsta
jelgavniece. Jāpiebilst, ka šī torte žūrijas atzinību ieguva ne
vien patīkamās konsistences un garšu nianšu dēļ, bet arī īpaši
oriģinālā noformējuma dēļ – kūku klāja balta mastika un viegli rīsa
papīra tauriņi. «Patiesībā sākumā es negribēju savu recepti atklāt,
taču vēlme piedalīties konkursā bija lielāka. Šobrīd uzskatu, ka šī
bija labākā izvēle konkursam. Pazīstamā garšu eksperte Ilze Jurkāne
šo torti nodēvēja par princešu kūku, tātad milzīgo darbu, ko esmu
ieguldījusi receptes tapšanā, novērtē arī citi,» stāsta Zemgales
uzvarētājkūkas autore. Viņa min, ka «14&14» ir divu siera kūku
apvienojums – svaigās un ceptās siera kūkas salikums ar zemenēm,
kas pārklāta ar mastiku un ko rotā no rīspapīra izgriezti
tauriņi.

Jautāta par kūkas nosaukumu «14&14»,
autore atklāj, ka skaitlis 14 viņas ģimenē ir ļoti nozīmīgs. Proti,
gan viņai, gan vīram 14. datumā ir dzimšanas diena, viņu ģimenes
auto numura zīmē ir šis skaitlis, abi ar vīru iepazinušies pulksten
14, bet 14. jūnijā 2014. gadā notikušas viņu kāzas.

«Protams, man ir milzīgs prieks par uzvaru.
Jāatzīst gan, ka konkurence bija ļoti liela, jo piedalījās kūku
cepējas ar lielu pieredzi, kuras strādā uz pasūtījumiem. Es jau
esmu tikai amatiere,» atzīst L.Bandeniece-Silgaile.

Jāpiebilst, ka L.Bandeniecei-Silgailei šie nav
pirmie panākumi gardāko kūku konkursā. 2013. gadā viņa piedalījās
žurnāla «Ieva» rīkotajā konkursā, kur no Zemgales iekļuva finālā.
«Biju jau sakrāmējusi somu, lai nākamajā dienā dotos uz finālu,
taču naktī pulksten 4.30 vīrs mani aizveda uz slimnīcu – meitiņa
bija izdomājusi piedzimt tieši tajā dienā,» stāsta Zemgales
gardākās kūkas īpašniece.

Labākās receptes autore balvā ieguva ceļazīmi
uz konkursa «Latvijas gardākā kūka finālu» Rīgā 15. augustā un
virtuves kombainu, kas lieti noderēs dažādu kulinārijas brīnumu
gatavošanai turpmāk.

Kopumā reģionālajā pusfinālā Bauskā, parādot
savas kūku gatavošanas prasmes un interesantās receptes, piedalījās
desmit saimnieces. Tā laikā tika gatavotas gan tradicionālas lauku
tortes, gan citi oriģināli un mazāk zināmi svētku gardumi. Viņu
vidū vēl trīs jelgavnieces – Marta Šeškena ar zemeņu-bazilika
torti, Tamila Novikova ar burkānu torti un Indijas riekstu krēmu,
Biruta Velmere ar pīlādžogu trifeļu kūku.

Ar konkursā pieteiktajām kūku receptēm var
iepazīties mājas lapā www.gardezi.lv.

Foto: no personīgā un organizatoru arhīva