Saskaņā ar «Lursoft» datiem 2013. gadā Jelgavā reģistrēti 346 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 122 – kopējā bilance ir pozitīva: klāt nākuši 224 jauni uzņēmumi. Arī šī gada sākumā bilance joprojām ir pozitīva – no jauna reģistrēti desmit uzņēmumi, bet likvidēti astoņi. Pilsētniekiem un Jelgavas viesiem pamanāmāki ir uzņēmumi, kas piedāvā dažādus pakalpojumus, veikali, ēdināšanas uzņēmumi.
Ilze Knusle-Jankevica
Pagājušajā gadā Jelgavā darbu sākuši vairāki interesanti ēdināšanas uzņēmumi, kam rūp ne tikai pievilināt klientus, piemēram, ar lētāko dienas pusdienu piedāvājumu, bet kam katram ir sava filozofija. Portāls www.jelgavasvestnesis.lv iepazīstina ar interesantākajiem no tiem. Jāpiebilst, ka šos uzņēmumus vieno ne tikai darbības joma, bet arī tas, ka tie visi atrodas Lielajā ielā – uzņēmēji neslēpj, ka tas bijis stratēģisks lēmums, cerot, ka pēc ielas rekonstrukcijas pilsētas centrā cilvēku plūsma tikai palielināsies.
«Jelgavā tikai ar labu kafiju un vīnu vien nepietiek»
Inese Pelše-Lukša, galerijas «Coffee&Wine» īpašniece:
«Mans vīrs ir barista – kafijas pagatavošanas meistars –, tāpēc arī radās ideja par sava biznesa uzsākšanu. Cilvēki parasti kafiju vērtē pēc diviem kritērijiem – garšo vai negaršo –, bet pie mums par kafiju var uzzināt vairāk.
Barista – tas nav tikai uzzīmēt skaistu zīmējumu kafijas tasē, viņš zina pastāstīt par katru kafiju, no kurienes tā nāk, kāpēc garšo tieši tā, ko vēl var pielikt klāt kafijai, lai dažādotu garšu. Reizēm klienti nāk tikai pēc padoma, piemēram, reiz kundzes gados vīram jautāja, kā lai iztīra kafijas automātu.
Tā kā abi esam arī vīna baudītāji, nolēmām, ka tas lieliski papildinātu mūsu biznesa konceptu. Nolēmām, ka arī jelgavnieki spēj novērtēt šo dzērienu un ir pelnījuši vietu, kur to darīt. Piedāvājumā ir arī bulciņas, kūciņas un citi konditorejas izstrādājumi – sākumā tos iepirkām, bet tagad cepam paši. Viss, ko izmēģinājām, nešķita gana labs, jo tiek pagatavots no pulverīšiem un garšo vienādi. Tagad, lai gan kūkas pašizmaksa varbūt ir augstāka nekā iepērkot, vismaz garša ir daudz labāka.
Tomēr laiks parādīja, ka tik specifiska vieta Jelgavā nevar pastāvēt – te cilvēkiem nepietiek tikai ar labu kafiju, vīnu un bulciņu. Protams, ir klienti, kas pie mums nāk tikai baudīt kafiju vai vīnu, tomēr vairums jelgavnieku grib vienuviet saņemt visu. Tāpēc, pielāgojoties klientiem, ieviesām grilbāru un piedāvājam arī steikus un citus ēdienus, lai gan sākotnēji tas mūsu koncepcijā neietilpa.
Vēl viena no mūsu galerijas odziņām ir vīna degustācijas, ko rīkojam. Jāsaka tā: lai gan ir pa kādai kompānijai, kas šādā veidā vēlas nosvinēt, piemēram, dzimšanas dienu, pārsvarā degustācijas apmeklē cilvēki, kas tiešām vēlas izglītoties un uzzināt ko jaunu. Latvijā jau vīna kultūra tikai lēnām attīstās – pie mums jau nav kā Francijā, kur pat bērns atšķir vīnu šķirnes. Tāpat esam mēģinājuši piedāvāt Latvijā ražotus vīnus, tomēr šī ideja neaizgāja. Pirmkārt, šos vīnus nevar tik ilgi uzglabāt, otrkārt, padzērienu, kas izgatavots no āboliem, dzērvenēm vai aronijām, grūti definēt kā vīnu. Jā, tie ir interesanti, rada noskaņu, ir laba dāvana, bet nav piemēroti pasniegšanai kopā ar ēdieniem. Tāpēc šobrīd pašmāju vīna klāsts nav pārāk plašs – piedāvājam dažus Latvijas hitus, kas šobrīd ir modē, piemēram, rabarberu un bērzu sulas vīnu. Uzskatu, ka mūsu galvenā atšķirības zīme un veiksmes atslēga ir izsmalcinātība un ekskluzivitāte: tādu kafiju kā pie mums nekur citur Jelgavā nepiedāvā, un arī 95 procenti vīnu, ko piedāvājam, lielveikalos nav nopērkami. Šobrīd, pēc nostrādātiem nepilniem deviņiem mēnešiem, šķiet, ka mūsu ideja ir nostrādājusi. Jā, sākumā grūtības radīja tas, ka tika remontēta iela, bet tagad viss iet uz augšu.»
Galerija «Coffie&Wine» Darbojas no 2013. gada 2. maija Adrese: Lielā iela 14 Darba laiks: no pirmdienas līdz ceturtdienai no pulksten 10 līdz 22, piektdien no 10 līdz 24, sestdien no 11 līdz 1, svētdien slēgts Darbinieki: 3
«Cilvēki vēl nezina, ka 7 no rīta bez benzīntanka strādā vēl kāds»
Raivis Skanis, «Rātes beķerejas» īpašnieks:
«Lai gan es pats esmu no Salaspils, to kā vietu, kur atvērt beķereju, neizskatīju. Nezinu, kāpēc, bet Salaspilī šāda veida uzņēmumi ilgi nepastāv – neiztur ne gadu. Tāpēc kā iespējamos variantus izskatīju tikai Rīgu un Jelgavu, un šoreiz galveno lomu nospēlēja maksa par telpām.
Izvērtējot visus kritērijus, izvēle krita par labu Jelgavai. Te bija piemērotas telpas pilsētas centrā, kas ir lētākas nekā Rīgā. Iespējams, galvaspilsētā varētu likt augstākas cenas, bet tur ir liela konkurence. Jelgavā mēs atrodamies uz galvenās ielas, līdzās ir autobusa pietura, ir arī vieta, kur novietot automašīnu, tāpēc ceru, ka arī tie, kuri brauc uz darbu Rīgā, piestās un nopirks pie mums rīta kafiju un bulciņu. Manuprāt, lielākā problēma ir tā, ka vairums cilvēku uzskata: septiņos no rīta darbojas tikai benzīntanki. Viņi vēl nav pieraduši, ka ir vieta, kur tik agri var nopirkt svaigi ceptas bulciņas. Piedāvājam arī svaigi spiestas sulas, bet arī pēc tām pieprasījums pagaidām nav pārāk liels. Vislabāk pie mums iet saldie un sāļie kliņģeri (apmēram trīs kilogrami), ko sākumā domājām, ka vispār nevarēsim cept, jo krāsns būs par mazu. Bet izrādījās, ka varam gan.
Patiesībā mums ļoti iegrieza tas, ka tika remontēta Lielā iela. Ja es spētu paredzēt, ka darbi ievilksies, noteikti beķereju nebūtu vēris vaļā agrāk kā rudenī. Tagad iela tikai lēnām sāk atdzīvoties, apkārt vēl nekā nav – arī mums apkārt ir tukšas telpas –, un mēs esam nogaidošā pozīcijā. Kad būs nostrādāts gads, skatīsimies, vai šī ideja ir dzīvotspējīga, bet līdz tam no savas idejas atteikties negrasāmies un joprojām durvis apmeklētājiem vērsim darbdienu rītos pulksten 7.»
«Rātes beķereja» Darbojas no 2013. gada 18. aprīļa Adrese: Lielā iela 5 Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai no pulksten 7 līdz 19, sestdien no 9 līdz 15, svētdien slēgts Darbinieki: 3
«Burgernīcas nav mani konkurenti»
Ēriks Ozollapa, «Jackalope cafe» īpašnieks:
«Ideja par ēdināšanas uzņēmuma izveidi, kurā tiktu piedāvāti klasiski burgeri, man radās, dzīvojot ASV, kur grila kultūra ir ļoti attīstīta. Vēl es gribēju lauzt stereotipu, ka burgers ir kaut kas neveselīgs – ja es uzliktu uz šķīvja katru sava burgera sastāvdaļu atsevišķi, man teiktu, ka es ēdu ļoti veselīgi.
Man daudzi jautā, kā tad es sadzīvoju ar saviem konkurentiem «McDonald’s» un «Hesburger», bet es šos uzņēmumus neuzskatu par saviem konkurentiem. Pirmkārt, tie ir ātrās ēdināšanas uzņēmumi, bet mēs tāds neesam. Otrkārt, tur tiek izmantoti saldēti, pirms tam pagatavoti produkti, bet mēs izmantojam svaigu gaļu bez E vielām. Treškārt, tur gatavo mašīna, bet pie mums darbojas cilvēkfaktors. Manuprāt, tieši pateicoties ātrās ēdināšanas uzņēmumiem, burgers no ēdiena ir pataisīts par kaut ko sliktu. Burgers ir jācep uz grila, tam ir jābūt svaigam un sarkanam, nevis pelēkam.
Pats jau vairākus gadus dzīvoju Jelgavā, tāpēc gribējās radīt vietu, kur var atnākt un kas paplašinātu arī ēdienu izvēli pilsētā. Tā ir iespēja pavadīt laiku citādāk un pagaršot ko citu nekā ikdienā. Tiesa, ir jādomā par piedāvājuma dažādošanu, lai apmeklētājiem nekļūtu garlaicīgi. Šobrīd piedāvājam dažādus burgerus un fritētos ēdienus, bet drīzumā plānojam paplašināt sastāvdaļu klāstu – būs plašāka dārzeņu, sieru, gaļas izstrādājumu izvēle. Mums ēdienkarte ir tikai vadlīnija, jo cilvēki ir pieraduši, ka tai jābūt, bet gribam pieradināt savus klientus pie tā, ka savu burgeru viņi var izveidot paši.
Šobrīd domāju, ka laikam jau visu daru pareizi, jo mani novērojumi liecina, ka Jelgavā ir tā: ja izdara ko ļoti sliktu, par to jau nākamajā dienā visi zina. Bet pie mums joprojām nāk jauni klienti un saka, ka nezināja, ka te ir tāda vieta. Tas laikam nozīmē, ka ejam pareizā virzienā.»
«Jackalope cafe» Darbojas no 2013. gada 14. septembra Adrese: Lielā iela 22 Darba laiks: pirmdien, otrdien, ceturtdien no pulksten 12 līdz 24, trešdien, piektdien, sestdien no 12 līdz 7, svētdien no 12 līdz 21 Darbinieki: 3
«Mēs paši sev esam pastāvīgie klienti»
Guntis Ulmanis, «Mammas pelmeņu» īpašnieks:
«Nedomāju, ka Jelgavā ēdināšanas uzņēmumu būtu par daudz. Ir taču forši, ja ir dažādība un nav pusdienās jāēd tikai karbonāde. Turklāt mēs esam savas pilsētas patrioti un redzam, ka Jelgava attīstās un mainās, kļūst skaistāka. Tāpēc domājam, ka to apskatīt brauks arī vairāk cilvēku no citurienes, un tieši tajā saredzam sava uzņēmuma nākotnes perspektīvu.
Ideja par šādas ēstuves izveidošanu radās apmēram pirms diviem gadiem. Pelmeņi mūsu ģimenē ir iecienīts ēdiens, un mēs tos paši mājās arī gatavojām, eksperimentējām. Tā radās ideja par vietu, kur aiziet ģimenēm ar bērniem un kas dažādotu jau esošo piedāvājumu. Šobrīd piedāvājam piecu veidu ceptus un vārītus pelmeņus, ko paši arī gatavojam, un frī kartupeļus ar mērci. Nākotnē ir doma piedāvāt arī ceptus saldos pelmeņus ar biezpiena un šokolādes pildījumu – receptes ir jau izdomātas, mājās tie ir izmēģināti un rezultāts mūs apmierina. Runājot par sortimentu, uzskatu, ka nedrīkst sevi ielikt rāmjos – ikvienam uzņēmumam ir jāattīstās un jāmainās.
Pieļauju, ka daļa cilvēku domā, ka pelmeņi nav nekāds nopietnais ēdiens un no tā nevar paēst, kur nu vēl pusdienās, tomēr priecē, ka jelgavnieki pie mums nāk arī pusdienot. Vairāk iegriežas studenti un cilvēki gados, kas ir tāda pasīvāka iedzīvotāju grupa. Mums ir arī pastāvīgie klienti – arī es un mana ģimene paši sev tādi esam.»
«Mammas pelmeņi» Darbojas no 2013. gada 23. novembra Adrese: Lielā iela 5 Darba laiks: darbdienās no pulksten 11 līdz 20, brīvdienās no 11 līdz 17 Darbinieki: 3
Foto: Ivars Veiliņš