-3.8 °C, 2.5 m/s, 77.1 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāKā attīstās jaunie ēdināšanas uzņēmumi Jelgavā?
Kā attīstās jaunie ēdināšanas uzņēmumi Jelgavā?
01/02/2014

Saskaņā ar «Lursoft» datiem 2013. gadā Jelgavā reģistrēti 346 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 122 – kopējā bilance ir pozitīva: klāt nākuši 224 jauni uzņēmumi. Arī šī gada sākumā bilance joprojām ir pozitīva – no jauna reģistrēti desmit uzņēmumi, bet likvidēti astoņi. Pilsētniekiem un Jelgavas viesiem pamanāmāki ir uzņēmumi, kas piedāvā dažādus pakalpojumus, veikali, ēdināšanas uzņēmumi.

Ilze Knusle-Jankevica

Saskaņā ar «Lursoft» datiem 2013. gadā Jelgavā
reģistrēti 346 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 122 – kopējā bilance
ir pozitīva: klāt nākuši 224 jauni uzņēmumi. Arī šī gada sākumā
bilance joprojām ir pozitīva – no jauna reģistrēti desmit uzņēmumi,
bet likvidēti astoņi. Pilsētniekiem un Jelgavas viesiem pamanāmāki
ir uzņēmumi, kas piedāvā dažādus pakalpojumus, veikali, ēdināšanas
uzņēmumi.

Pagājušajā gadā Jelgavā darbu sākuši vairāki interesanti
ēdināšanas uzņēmumi, kam rūp ne tikai pievilināt klientus,
piemēram, ar lētāko dienas pusdienu piedāvājumu, bet kam katram ir
sava filozofija. Portāls www.jelgavasvestnesis.lv iepazīstina ar
interesantākajiem no tiem. Jāpiebilst, ka šos uzņēmumus vieno ne
tikai darbības joma, bet arī tas, ka tie visi atrodas Lielajā ielā
– uzņēmēji neslēpj, ka tas bijis stratēģisks lēmums, cerot, ka pēc
ielas rekonstrukcijas pilsētas centrā cilvēku plūsma tikai
palielināsies.

 

«Jelgavā tikai ar labu kafiju un vīnu vien
nepietiek»

Inese Pelše-Lukša, galerijas «Coffee&Wine» īpašniece:

«Mans vīrs ir barista – kafijas pagatavošanas meistars –, tāpēc
arī radās ideja par sava biznesa uzsākšanu. Cilvēki parasti kafiju
vērtē pēc diviem kritērijiem – garšo vai negaršo –, bet pie mums
par kafiju var uzzināt vairāk.

Barista – tas nav tikai uzzīmēt skaistu zīmējumu kafijas tasē,
viņš zina pastāstīt par katru kafiju, no kurienes tā nāk, kāpēc
garšo tieši tā, ko vēl var pielikt klāt kafijai, lai dažādotu
garšu. Reizēm klienti nāk tikai pēc padoma, piemēram, reiz kundzes
gados vīram jautāja, kā lai iztīra kafijas automātu.

Tā kā abi esam arī vīna baudītāji, nolēmām, ka tas lieliski
papildinātu mūsu biznesa konceptu. Nolēmām, ka arī jelgavnieki spēj
novērtēt šo dzērienu un ir pelnījuši vietu, kur to darīt.
Piedāvājumā ir arī bulciņas, kūciņas un citi konditorejas
izstrādājumi – sākumā tos iepirkām, bet tagad cepam paši. Viss, ko
izmēģinājām, nešķita gana labs, jo tiek pagatavots no pulverīšiem
un garšo vienādi. Tagad, lai gan kūkas pašizmaksa varbūt ir
augstāka nekā iepērkot, vismaz garša ir daudz labāka.

Tomēr laiks parādīja, ka tik specifiska vieta Jelgavā nevar
pastāvēt – te cilvēkiem nepietiek tikai ar labu kafiju, vīnu un
bulciņu. Protams, ir klienti, kas pie mums nāk tikai baudīt kafiju
vai vīnu, tomēr vairums jelgavnieku grib vienuviet saņemt visu.
Tāpēc, pielāgojoties klientiem, ieviesām grilbāru un piedāvājam arī
steikus un citus ēdienus, lai gan sākotnēji tas mūsu koncepcijā
neietilpa.

Vēl viena no mūsu galerijas odziņām ir vīna degustācijas, ko
rīkojam. Jāsaka tā: lai gan ir pa kādai kompānijai, kas šādā veidā
vēlas nosvinēt, piemēram, dzimšanas dienu, pārsvarā degustācijas
apmeklē cilvēki, kas tiešām vēlas izglītoties un uzzināt ko jaunu.
Latvijā jau vīna kultūra tikai lēnām attīstās – pie mums jau nav kā
Francijā, kur pat bērns atšķir vīnu šķirnes. Tāpat esam mēģinājuši
piedāvāt Latvijā ražotus vīnus, tomēr šī ideja neaizgāja. Pirmkārt,
šos vīnus nevar tik ilgi uzglabāt, otrkārt, padzērienu, kas
izgatavots no āboliem, dzērvenēm vai aronijām, grūti definēt kā
vīnu. Jā, tie ir interesanti, rada noskaņu, ir laba dāvana, bet nav
piemēroti pasniegšanai kopā ar ēdieniem. Tāpēc šobrīd pašmāju vīna
klāsts nav pārāk plašs – piedāvājam dažus Latvijas hitus, kas
šobrīd ir modē, piemēram, rabarberu un bērzu sulas vīnu. Uzskatu,
ka mūsu galvenā atšķirības zīme un veiksmes atslēga ir
izsmalcinātība un ekskluzivitāte: tādu kafiju kā pie mums nekur
citur Jelgavā nepiedāvā, un arī 95 procenti vīnu, ko piedāvājam,
lielveikalos nav nopērkami. Šobrīd, pēc nostrādātiem nepilniem
deviņiem mēnešiem, šķiet, ka mūsu ideja ir nostrādājusi. Jā, sākumā
grūtības radīja tas, ka tika remontēta iela, bet tagad viss iet uz
augšu.»

Galerija «Coffie&Wine»
Darbojas no 2013. gada 2. maija
Adrese: Lielā iela 14
Darba laiks: no pirmdienas līdz ceturtdienai no pulksten 10 līdz
22, piektdien no 10 līdz 24, sestdien no 11 līdz 1, svētdien
slēgts
Darbinieki: 3

 

«Cilvēki vēl nezina, ka 7 no rīta bez benzīntanka strādā
vēl kāds»

Raivis Skanis, «Rātes beķerejas» īpašnieks:

«Lai gan es pats esmu no Salaspils, to kā vietu, kur atvērt
beķereju, neizskatīju. Nezinu, kāpēc, bet Salaspilī šāda veida
uzņēmumi ilgi nepastāv – neiztur ne gadu. Tāpēc kā iespējamos
variantus izskatīju tikai Rīgu un Jelgavu, un šoreiz galveno lomu
nospēlēja maksa par telpām.

Izvērtējot visus kritērijus, izvēle krita par labu Jelgavai. Te
bija piemērotas telpas pilsētas centrā, kas ir lētākas nekā Rīgā.
Iespējams, galvaspilsētā varētu likt augstākas cenas, bet tur ir
liela konkurence. Jelgavā mēs atrodamies uz galvenās ielas, līdzās
ir autobusa pietura, ir arī vieta, kur novietot automašīnu, tāpēc
ceru, ka arī tie, kuri brauc uz darbu Rīgā, piestās un nopirks pie
mums rīta kafiju un bulciņu. Manuprāt, lielākā problēma ir tā, ka
vairums cilvēku uzskata: septiņos no rīta darbojas tikai
benzīntanki. Viņi vēl nav pieraduši, ka ir vieta, kur tik agri var
nopirkt svaigi ceptas bulciņas. Piedāvājam arī svaigi spiestas
sulas, bet arī pēc tām pieprasījums pagaidām nav pārāk liels.
Vislabāk pie mums iet saldie un sāļie kliņģeri (apmēram trīs
kilogrami), ko sākumā domājām, ka vispār nevarēsim cept, jo krāsns
būs par mazu. Bet izrādījās, ka varam gan.

Patiesībā mums ļoti iegrieza tas, ka tika remontēta Lielā iela.
Ja es spētu paredzēt, ka darbi ievilksies, noteikti beķereju nebūtu
vēris vaļā agrāk kā rudenī. Tagad iela tikai lēnām sāk atdzīvoties,
apkārt vēl nekā nav – arī mums apkārt ir tukšas telpas –, un mēs
esam nogaidošā pozīcijā. Kad būs nostrādāts gads, skatīsimies, vai
šī ideja ir dzīvotspējīga, bet līdz tam no savas idejas atteikties
negrasāmies un joprojām durvis apmeklētājiem vērsim darbdienu rītos
pulksten 7.»

«Rātes beķereja»
Darbojas no 2013. gada 18. aprīļa
Adrese: Lielā iela 5
Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai no pulksten 7 līdz 19,
sestdien no 9 līdz 15, svētdien slēgts
Darbinieki: 3

 

«Burgernīcas nav mani konkurenti»

Ēriks Ozollapa, «Jackalope cafe» īpašnieks:

«Ideja par ēdināšanas uzņēmuma izveidi, kurā tiktu piedāvāti
klasiski burgeri, man radās, dzīvojot ASV, kur grila kultūra ir
ļoti attīstīta. Vēl es gribēju lauzt stereotipu, ka burgers ir kaut
kas neveselīgs – ja es uzliktu uz šķīvja katru sava burgera
sastāvdaļu atsevišķi, man teiktu, ka es ēdu ļoti veselīgi.

Man daudzi jautā, kā tad es sadzīvoju ar saviem konkurentiem
«McDonald’s» un «Hesburger», bet es šos uzņēmumus neuzskatu par
saviem konkurentiem. Pirmkārt, tie ir ātrās ēdināšanas uzņēmumi,
bet mēs tāds neesam. Otrkārt, tur tiek izmantoti saldēti, pirms tam
pagatavoti produkti, bet mēs izmantojam svaigu gaļu bez E vielām.
Treškārt, tur gatavo mašīna, bet pie mums darbojas cilvēkfaktors.
Manuprāt, tieši pateicoties ātrās ēdināšanas uzņēmumiem, burgers no
ēdiena ir pataisīts par kaut ko sliktu. Burgers ir jācep uz grila,
tam ir jābūt svaigam un sarkanam, nevis pelēkam.

Pats jau vairākus gadus dzīvoju Jelgavā, tāpēc gribējās radīt
vietu, kur var atnākt un kas paplašinātu arī ēdienu izvēli pilsētā.
Tā ir iespēja pavadīt laiku citādāk un pagaršot ko citu nekā
ikdienā. Tiesa, ir jādomā par piedāvājuma dažādošanu, lai
apmeklētājiem nekļūtu garlaicīgi. Šobrīd piedāvājam dažādus
burgerus un fritētos ēdienus, bet drīzumā plānojam paplašināt
sastāvdaļu klāstu – būs plašāka dārzeņu, sieru, gaļas izstrādājumu
izvēle. Mums ēdienkarte ir tikai vadlīnija, jo cilvēki ir
pieraduši, ka tai jābūt, bet gribam pieradināt savus klientus pie
tā, ka savu burgeru viņi var izveidot paši.

Šobrīd domāju, ka laikam jau visu daru pareizi, jo mani
novērojumi liecina, ka Jelgavā ir tā: ja izdara ko ļoti sliktu, par
to jau nākamajā dienā visi zina. Bet pie mums joprojām nāk jauni
klienti un saka, ka nezināja, ka te ir tāda vieta. Tas laikam
nozīmē, ka ejam pareizā virzienā.»

«Jackalope cafe»
Darbojas no 2013. gada 14. septembra
Adrese: Lielā iela 22
Darba laiks: pirmdien, otrdien, ceturtdien no pulksten 12 līdz 24,
trešdien, piektdien, sestdien no 12 līdz 7, svētdien no 12 līdz
21
Darbinieki: 3

 

«Mēs paši sev esam pastāvīgie klienti»

Guntis Ulmanis, «Mammas pelmeņu» īpašnieks:

«Nedomāju, ka Jelgavā ēdināšanas uzņēmumu būtu par daudz. Ir
taču forši, ja ir dažādība un nav pusdienās jāēd tikai karbonāde.
Turklāt mēs esam savas pilsētas patrioti un redzam, ka Jelgava
attīstās un mainās, kļūst skaistāka. Tāpēc domājam, ka to apskatīt
brauks arī vairāk cilvēku no citurienes, un tieši tajā saredzam
sava uzņēmuma nākotnes perspektīvu.

Ideja par šādas ēstuves izveidošanu radās apmēram pirms diviem
gadiem. Pelmeņi mūsu ģimenē ir iecienīts ēdiens, un mēs tos paši
mājās arī gatavojām, eksperimentējām. Tā radās ideja par vietu, kur
aiziet ģimenēm ar bērniem un kas dažādotu jau esošo piedāvājumu.
Šobrīd piedāvājam piecu veidu ceptus un vārītus pelmeņus, ko paši
arī gatavojam, un frī kartupeļus ar mērci. Nākotnē ir doma piedāvāt
arī ceptus saldos pelmeņus ar biezpiena un šokolādes pildījumu –
receptes ir jau izdomātas, mājās tie ir izmēģināti un rezultāts mūs
apmierina. Runājot par sortimentu, uzskatu, ka nedrīkst sevi ielikt
rāmjos – ikvienam uzņēmumam ir jāattīstās un jāmainās.

Pieļauju, ka daļa cilvēku domā, ka pelmeņi nav nekāds nopietnais
ēdiens un no tā nevar paēst, kur nu vēl pusdienās, tomēr priecē, ka
jelgavnieki pie mums nāk arī pusdienot. Vairāk iegriežas studenti
un cilvēki gados, kas ir tāda pasīvāka iedzīvotāju grupa. Mums ir
arī pastāvīgie klienti – arī es un mana ģimene paši sev tādi
esam.»

«Mammas pelmeņi»
Darbojas no 2013. gada 23. novembra
Adrese: Lielā iela 5
Darba laiks: darbdienās no pulksten 11 līdz 20, brīvdienās no 11
līdz 17
Darbinieki: 3

 

Foto: Ivars Veiliņš