17.1 °C, 4.2 m/s, 78.4 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāLLU studente – viena no Latvijas dižtortes autorēm
LLU studente – viena no Latvijas dižtortes autorēm
20/11/2014

Latvijas dzimšanas dienā šogad īstenojās sapnis par lielāko torti Latvijas vēsturē. 18. novembrī tika izcepta aptuveni 1300 kilogramus smaga aveņu-siera torte, kas Rīgā svētku svinētājiem tika izdalīta nepilnās četrās stundās. Viena no tortes autorēm ir LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 4. kursa studente Ilze Lizandere.

Ritma Gaidamoviča

Latvijas dzimšanas dienā šogad
īstenojās sapnis par lielāko torti Latvijas vēsturē. 18. novembrī
tika izcepta aptuveni 1300 kilogramus smaga aveņu-siera torte, kas
Rīgā svētku svinētājiem tika izdalīta nepilnās četrās stundās.
Viena no tortes autorēm ir LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 4.
kursa studente Ilze Lizandere.

Ilze šobrīd studē PTF 4. kursā ēdināšanas un
viesnīcu uzņēmējdarbību, bet paralēli strādā konditorejā «Druksti»,
kam bija uzticēts izcept Latvijas dižtorti. Ilze atzīst, ka
projekts bija ļoti aizraujošs un interesants, neskatoties uz lielo
darbu, kas ieguldīts. «Mūsu konditoreja šādu izaicinājumu pieņēma
pirmo reizi. Latvijas dižtortes gatavošanai tika izvēlēta mūsu
klientu iecienītākās tortes recepte – aveņu-siera torte, kas tika
gatavota apakšējā daļā no smilšu mīklas, tad siera krēms, biskvīts,
atkal siera krēms un pa virsu – avenītes. Vietās, kur nebija
avenes, tās tika iestrādātas kūkā zem biskvīta, bet pa virsu bija
baltā šokolāde,» stāsta Ilze.

Viņa atklāj, ka torte kopumā tika gatavota
trīs dienas, bet 17. novembrī, kas bija galvenā un atbildīgākā
darbadiena, uz vietas Rīgā teltī strādāja septiņi konditori. Ilze
atklāj, ka tortes pagatavošanā tika izmantoti apmēram 87 kilogrami
baltās šokolādes, 140 kilogrami aveņu, 105 kilogrami putukrējuma,
85 kilogrami skābā krējuma, 83 kilogrami miltu, 68 kilogrami ūdens,
vairāk nekā 60 kilogrami olu, 40 kilogrami margarīna, 27 kilogrami
iebiezinātā piena un citi produkti.

«Torte uz vietas tika veidota apmēram 12
stundas, darbu beidzot ap pulksten 2 naktī, lai jau 18. novembrī
cienātu Latvijas iedzīvotājus,» stāsta Ilze, gan paužot nožēlu, ka
pašai tieši no šīs tortes gabaliņu nesanāca nogaršot. «Pēc garās
darba dienas tomēr izvēlējos atpūsties, bet, cik dzirdēts no
cilvēkiem, kas tika pie tortes gabaliņa, tā esot bijusi ļoti
garšīga,» nosaka Ilze.

Foto: no personīgā arhīva; apollo.lv, Toms
Norde