Latvijas dzimšanas dienā šogad īstenojās sapnis par lielāko torti Latvijas vēsturē. 18. novembrī tika izcepta aptuveni 1300 kilogramus smaga aveņu-siera torte, kas Rīgā svētku svinētājiem tika izdalīta nepilnās četrās stundās. Viena no tortes autorēm ir LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 4. kursa studente Ilze Lizandere.
Ritma Gaidamoviča
Ilze šobrīd studē PTF 4. kursā ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbību, bet paralēli strādā konditorejā «Druksti», kam bija uzticēts izcept Latvijas dižtorti. Ilze atzīst, ka projekts bija ļoti aizraujošs un interesants, neskatoties uz lielo darbu, kas ieguldīts. «Mūsu konditoreja šādu izaicinājumu pieņēma pirmo reizi. Latvijas dižtortes gatavošanai tika izvēlēta mūsu klientu iecienītākās tortes recepte – aveņu-siera torte, kas tika gatavota apakšējā daļā no smilšu mīklas, tad siera krēms, biskvīts, atkal siera krēms un pa virsu – avenītes. Vietās, kur nebija avenes, tās tika iestrādātas kūkā zem biskvīta, bet pa virsu bija baltā šokolāde,» stāsta Ilze.
Viņa atklāj, ka torte kopumā tika gatavota trīs dienas, bet 17. novembrī, kas bija galvenā un atbildīgākā darbadiena, uz vietas Rīgā teltī strādāja septiņi konditori. Ilze atklāj, ka tortes pagatavošanā tika izmantoti apmēram 87 kilogrami baltās šokolādes, 140 kilogrami aveņu, 105 kilogrami putukrējuma, 85 kilogrami skābā krējuma, 83 kilogrami miltu, 68 kilogrami ūdens, vairāk nekā 60 kilogrami olu, 40 kilogrami margarīna, 27 kilogrami iebiezinātā piena un citi produkti.
«Torte uz vietas tika veidota apmēram 12 stundas, darbu beidzot ap pulksten 2 naktī, lai jau 18. novembrī cienātu Latvijas iedzīvotājus,» stāsta Ilze, gan paužot nožēlu, ka pašai tieši no šīs tortes gabaliņu nesanāca nogaršot. «Pēc garās darba dienas tomēr izvēlējos atpūsties, bet, cik dzirdēts no cilvēkiem, kas tika pie tortes gabaliņa, tā esot bijusi ļoti garšīga,» nosaka Ilze.
Foto: no personīgā arhīva; apollo.lv, Toms Norde