23.4 °C, 1.8 m/s, 56.7 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaLLU studenti, prezentējot Jelgavā ražotus kartupeļus ar derīguma termiņu 15 mēneši, saņem 700 eiro
LLU studenti, prezentējot Jelgavā ražotus kartupeļus ar derīguma termiņu 15 mēneši, saņem 700 eiro
05/06/2014

LLU studentu komanda vakar pasākumā «Inovācijas dienas studentiem» izcīnījusi uzvaru pētniecisko projektu konkursā «Vide inovācijām Latvijā», iegūstot godalgu 700 eiro vērtībā.

www.jelgavasvestnesis.lv

LLU studentu komanda vakar pasākumā
«Inovācijas dienas studentiem» izcīnījusi uzvaru pētniecisko
projektu konkursā «Vide inovācijām Latvijā», iegūstot godalgu 700
eiro vērtībā.

LLU pārstāve Ilvija Gaidukoviča informē, ka
konkursa finālā Saulkrastos LLU pārstāvēja Pārtikas tehnoloģijas
fakultātes 1. kursa doktorante Aija Ruzaiķe, Pārtikas tehnoloģijas
fakultātes 2. kursa maģistrants Andris Freimanis un Ekonomikas un
sabiedrības attīstības fakultātes 1. kursa maģistrante Signija
Dziļuma.

S.Dziļuma stāsta, ka «Inovācijas dienās»
studentiem bija iespēja piedalīties divos konkursos, cīnoties par
inovatīvākās augstskolas titulu un par 700 eiro vērto balvu: «
«Konkursā «Vide inovācijām Latvijā» mums bija uzdevums prezentēt
kādu inovatīvu uzņēmumu Latvijā un pamatot produkta vai pakalpojuma
nozīmīgumu. Mūsu komanda izstrādāja pētījumu par vietējo uzņēmumu
«Paplāte Nr.1», cenšoties rast atbildi uz jautājumu – kāds ir SIA
«Paplāte Nr.1» ražoto kartupeļu ilgmūžības noslēpums?»

S.Dziļuma atklāj, ka pētījuma izstrādes laikā
noskaidrots, ka dārzeņu audzēšanai ir piemērota visa Latvijas
teritorija, bet, salīdzinot dārzeņkopības saimniecību ekonomiskos
rādītājus ar citu lauksaimniecības nozaru saimniecībām, var
secināt, ka ražošanas izmaksas ir vienādas vai pat lielākas nekā
saražotās produkcijas vērtība.

«Iemesli tam ir dažādi, piemēram,
sezonalitāte, ekonomiskie apstākļi, bet viens no būtiskākajiem ir
lielais roku darbs dārzeņu pārstrādē, kas nozīmē arī augstas
produkta izmaksas. Uzņēmums «Paplāte Nr.1» ir veiksmīgi atrisinājis
šo problēmu, kartupeļus termiski apstrādājot iepakojumā. Iepakojumā
termiski apstrādātu kartupeļu ražošanā tiek izmantota īpaša
tehnoloģija, kas ietver piemērotu iepakojuma materiālu un optimālu
termisko režīmu izvēli. Izmantojot minēto metodi, produktam
iespējams saglabāt lielāko daļu savas sākotnējās struktūras, kā arī
nodrošināt minimālu uzturvielu zudumu, papildus iegūstot garāku
realizācijas laiku. Rezultātā termiski apstrādātiem kartupeļiem
izdevies pagarināt uzglabāšanas laiku līdz 15 mēnešiem, taču arī
tas vēl netiek uzskatīts par gala termiņu,» skaidro S.Dziļuma.

Jāatzīmē, ka arī pērnā gada rudenī LLU
studenti ieguva 1. vietu konkursā «Vide inovācijām Latvijā», taču
S.Dziļuma, A.Freimanis un A.Ruzaiķe atzīst, ka ir ļoti gandarīti ne
tikai par otrreiz saņemto godalgu, bet arī par šajā konkursā
iegūtajām zināšanām, turklāt studenti jau plāno, kā tās izmantot,
lai realizētu arvien jaunas idejas.

Konkursu «Inovācijas dienas studentiem»
organizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, un tajā
studentiem tika dota iespēja smelties zināšanas un iedvesmu no
pieredzējušiem inovatīvu biznesa projektu īstenotājiem un
ekspertiem.

Foto: no S.Dziļumas arhīva