Oktobris Jelgavā ir pasludināts par Veselības mēnesi, tāpēc šodien, 7. oktobrī, Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā notika tikšanās ar dietoloģi Lolitu Neimani.
Egija Grošteine
Sarunā «Kas jāēd rudenī?” diētas ārste, kura starp citu reiz ir bijusi jelgavniece, sniedza padomus par veselīgu uzturu.
Cilvēka lielākā vērtība ir veselība, kuras pamatā ir vairāki faktori, tai skaitā mērena fiziskā slodze, pareizs uzturs, atturēšanās no smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas. Veselību vistiešākajā veidā spēj ietekmēt mūsu uzturs, tādēļ tam, ko liekam uz šķīvja ir jāpievērš jo sevišķi liela vērība. Ļoti būtiski ir apzināties, ka organismam ir vajadzīgas visas uzturvielas.
Dietoloģe pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar veselīga uztura piramīdu, kuras pamatā ir ūdens. Proti, cilvēkam dienā ir jāizdzer vismaz astoņas glāzes ūdens. Ja ne ūdens, tad tēja. Jāņem gan vērā, ka ar tējām ir jāvariē. Nav ieteicams «uzsēsties» uz vienas tējas, bet gan miksēt tās.
Pie tējas klāt nav vēlams likt medu, jo ūdenī, kas ir karstāks par 40 grādiem, produkts zaudē savas vērtīgās uzturvielas. Ja ir vēlmē pēc salduma pie tējas, tad medu labāk ir pieēst klāt, nevis pievienot to karstajam šķidrumam. Lietderīgāk un veselīgāk būs tējai pievienot ingveru, kas palīdzēs stiprināt imūnsistēmu.
Tālāk seko ogļhidrāti jeb graudaugu produkti. Te svarīgi atcerēties noteikumu – jo rupjāks, jo labāks. Proti, visveselīgākā ir graudu un pilngraudu maize.
Kā ļoti būtisku veselīga uztura pamatnoteikumu Lolita Neimane atzīmēja dārzeņu lietošanu. Protams, arī par augļiem nedrīkst aizmirst, bet tie ir jālieto divreiz mazāk. To māca arī uztura šķīvis «onplate». Lielākajai daļai no ēdienreižu porcijām ir jābūt tieši dārzeņiem, tad seko olbaltumvielas, un pavisam nelielu daļu šķīvja aizņem graudaugu produkti.
Ļoti labs olbaltumvielu avots ir pākšaugi, ko mūsdienās gan cilvēki lieto salīdzinoši reti, lai gan tie ir ļoti vērtīgi uzturā.
Lai gan saldumi nav īpaši ieteicami, ja tomēr ir vēlme pēc kā salda, tad ir svarīgi ir izvēlēties veselīgus našķus.
Interesanti, ka cilvēki savā mūžā apēd aptuveni 30 tonnu pārtikas produktu, kas līdzinās sešu Āfrikas ziloņu svaram. Viens dzīvnieks sver aptuveni sešas tonnas. Šajā sakarā Lolita Neimane ieteica bērniem nespiest ēst vairāk, nekā viņš grib, norādot, ka bērniem ēšana ir attīstīta intuitīvi, savukārt, spiežot viņam ēst, bērns tiek pieradināts uzņemt lielu ēdiena daudzumu, kas nebūt nav labi. Mūsdienās aptaukošanās tieši bērnu vidū ir ļoti aktuāla problēma ne tikai Latvija, bet arī Eiropā. Arī Lolitai Neimanei nereti nākas saskarties ar šādiem gadījumiem.
Būtiski ir zināt, ka ar taukiem cilvēkiem vajadzētu uzņemt tikai vienu ceturto daļu no dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma, tomēr Latvijā šis rādītājs, diemžēl ir stipri augstāks. Arī sirds asinsvadu slimību intensitāte pie mums ir ļoti augsta, kas vēsta par nepareizu uzturu.
Dienā ieteicamais cukura daudzums ir 18 gramu, tātad nav ieteicams vispār lietot saldinātos dzērienus, jo tajos cukura daudzums šo normu pārsniedz piecas un pat vairāk reižu. Cukurotie dzērieni ir pieļaujami vien cilvēkiem, kuri ir fiziski ļoti aktīvi un noslogoti, ātrās enerģijas iegūšanai. Savukārt cilvēkiem, kuriem ir liekā svara problēmas, no tiem vajag izvairīties.
Būtisks nosacījums, kas ir jāievēro, piedomājot pie veselīga uztura, ir tas, ka labāk ir gatavot pašam, nevis iegādāties veikalā jau gatavu produktu. Pat cepumos ir ļoti daudz dažādu organismam netīkamu sastāvdaļu, no kurām, cepumus gatavojot mājās, var izvairīties.
Cepšanai dietoloģe iesaka izvēlēties rapšu eļļu vai olīveļļu. Citu eļļu karsēšana nav ieteicama, arī saulespuķu eļļu ne. Tā labāk noderēs veselīgu svaigo salātu pagatavošanai. Vēl šajā sakarā svarīgi ir zināt, ka ieteicams ir priekšroku dot eļļai tumšā stikla pudelē. Tas pats attiecas arī, piemēram, uz zivs konserviem.
Tiem, kuri vēlas notievēt, jāievēro, ka novājēt var vien tad, ja kaloriju skaits dienā ir vien aptuveni 1000 kaloriju, ko var uzņemt arī, piemēram, apēdot vienu burgeri.
Foto: Ivars Veiliņš