30.7 °C, 3.4 m/s, 37.2 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaPar karavīru sausā uztura izstrādi saņem NBS komandiera apbalvojumu
Par karavīru sausā uztura izstrādi saņem NBS komandiera apbalvojumu
26/06/2013

Par dienas sausās uzturdevas izstrādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieces apbalvotas ar NBS komandiera apbalvojumu Goda rakstu. Karavīrus lauka darbā līdz šim ar enerģijas patēriņam un operacionālajām vajadzībām atbilstošu dienas sauso uzturdevu nodrošināja ārvalstu ražotāji, taču nu karavīriem pieejams mūsu reģionam atbilstošāks, Latvijā ražots sausais uzturs.

www.jelgavasvestnesis.lv

Par dienas sausās uzturdevas izstrādi
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām LLU Pārtikas tehnoloģijas
fakultātes zinātnieces apbalvotas ar NBS komandiera apbalvojumu
Goda rakstu. Karavīrus lauka darbā līdz šim ar enerģijas patēriņam
un operacionālajām vajadzībām atbilstošu dienas sauso uzturdevu
nodrošināja ārvalstu ražotāji, taču nu karavīriem pieejams mūsu
reģionam atbilstošāks, Latvijā ražots sausais uzturs.

Goda raksti pasniegti divām LLU Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes zinātniecēm – pedagoģijas zinātņu maģistrei
Valdai Kozulei un inženierzinātņu doktorei Sandrai
Muižniecei-Brasavai, informē universitātes pārstāve Everita
Pļavniece.

Saskaņā ar NBS prasībām karavīri lauka apstākļos ir jānodrošina
ar kvalitatīvu, enerģijas patēriņam un operacionālajām vajadzībām
atbilstošu dienas sauso uzturdevu. Līdz šim karavīrus ar šo
uzturdevu nodrošinājuši ārzemju ražotāji, taču nu to darīs LLU
zinātnieces. Galvenā S.Muižnieces-Brasavas un V.Kozules ideja un
mērķis bija pierādīt, ka arī Latvijā iespējams sakomplektēt
kvalitatīvu un prasībām atbilstošu dienas sausās uzturdevas paku,
tādējādi atbalstot vietējos pārtikas ražotājus. Arī karavīri
atzīstot, ka Latvijā ražotais uzturs ir ierastāks un reģionam
atbilstošāks.

Pakas komplektācijas izstrāde ilga vairāk nekā trīs gadus.
Sadarbojoties ar Latvijas ražotājiem, tika izstrādāta dienas sausā
uzturdeva trīs ēdienreizēm, īpašu uzmanību pievēršot uzturvērtībai,
iepakojumam un derīguma termiņam. LLU zinātniecēm ar savu
izstrādāto piedāvājumu konkursā izdevies uzvarēt ar otro reizi,
piedāvājot konkursa komisijai degustēt un izvērtēt deviņas dažāda
veida komplektācijas.

NBS ar izstrādāto piedāvājumu ir apmierināti un izteikuši
priekšlikumu arī turpmākai sadarbībai. Jau trešo gadu pēc kārtas
tiek komplektētas aptuveni 23 000 paciņas gadā. Nākotnē
plānots paciņās iekļaut daudzveidīgākus produktus.

Iestrādes šajā jomā zinātniecēm jau bijušas pirms tam, un
jāatzīmē, ka V.Kozule pēc NBS pasūtījuma izstrādājusi recepšu
krājumu, pēc kura Latvijas karavīri tiek ēdināti jau 15 gadus.

Izsakot atzinību par sniegto ieguldījumu NBS
attīstībā, LLU zinātniecēm NBS komandiera apbalvojums Goda raksts
pasniegts 12. jūnijā.

Foto: llu.lv