16.5 °C, 3.6 m/s, 95.4 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāSOS mājas jaunieši kopā ar šefpavāru gatavo vistas sacepumu
SOS mājas jaunieši kopā ar šefpavāru gatavo vistas sacepumu
26/03/2013

Šodien Jelgavas jauniešu SOS mājā viesojās «Rimi» kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis, kurš kopā ar mājas iedzīvotājiem gatavoja vistas un dārzeņu sacepumu. Paši jaunieši atzīst, ka viņiem labāk garšo makaroni ar gaļu, jo tos ātri var pagatavot, taču labprāt iesaistījās sacepuma meistarošanā, kas aizņem daudz vairāk laika.

Ritma Gaidamoviča

Šodien Jelgavas jauniešu SOS mājā viesojās «Rimi»
kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis, kurš kopā ar
mājas iedzīvotājiem gatavoja vistas un dārzeņu sacepumu. Paši
jaunieši atzīst, ka viņiem labāk garšo makaroni ar gaļu, jo tos
ātri var pagatavot, taču labprāt iesaistījās sacepuma meistarošanā,
kas aizņem daudz vairāk laika.

«Jāteic gan, ka man nepatīk gatavot ēst. Kāpēc? Tāpēc, ka man
nesanāk. Vismaz es tā domāju, tāpēc ar to īpaši neaizraujos. Labāk
izvēlos gatavot kaut ko vieglu. Bet strādāt kopā ar šefpavāru ir
diezgan interesanti,» tā mājas iemītniece Mairita, kura šoreiz
iesaistījās dārzeņu mizošanā. Kopumā ēst gatavošanā iesaistījās
četri mājas iedzīvotāji un vēl viens draugs.

SOS bērnu ciemata pārstāve Kristīne Tjarve stāsta, ka šefpavārs
uzaicināts ar domu, lai iemāca jauniešiem ko jaunu. «Ikdienā viņi
neaizraujas ar neko sarežģītu, pagatavo, ko prot, un īpaši
neeksperimentē. Tāpēc pieaicinājām profesionāli, kurš parāda
iespējas, kā variēt ar dažādiem produktiem, kaut kādus knifiņus,
piemēram, kā labāk ko sagriezt. Tas viss noderēs ēdienkartes
dažādošanā,» uzskata K.Tjarve, piebilstot, ka tā arī ir iespēja
jauniešiem iepazīt produktus, kuriem paši veikalā, visticamāk,
paietu garām. Piemēram, viņiem bija iespēja pirmo reizi nogaršot
saldo kartupeli, purava saknes, mocarella sieru izmantot ne tikai
kopā ar tomātiem, kā tas ierasts, bet arī sacepumā. «Tā kā mūsu
mājas jaunieši paši sev gatavo maltītes, domāju, viņiem lieti
noderēs šefpavāra padoms,» tā K.Tjarve.

Jauniešu SOS mājas pedagogs Inārs Pirvics atzīst, ka jaunieši
labprāt gatavo un viņu mīļākais ēdiens patiešām ir makaroni ar
gaļu.

Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja – lai pilnveidotu
Latvijas skolēnu ēst gatavošanas prasmes, kā arī veicinātu izpratni
par sabalansētu uzturu, «Rimi» veselīgas ēšanas kustības
«Aikāgaršo» šefpavārs N.Baranovskis ir izveidojis pavārskolu
skolēniem un pasniegs viņiem meistarklases. Nodarbību gaitā visa
gada garumā tiks veidota Vislatvijas skolēnu iecienītāko ēdienu
pavārgrāmata. Pašlaik ir noslēgusies pieteikšanās nodarbībām –
saņemti ap 130 skolēnu pieteikumu no teju 90 skolām vairāk nekā 30
Latvijas pilsētās un reģionos.

Foto: Ivars Veiliņš