Amatu vidusskolā šobrīd valda saspringta gaisotne – pieci audzēkņi uzklausa pedagogu padomus un gūtās zināšanas aktīvi pārbauda praksē, gatavojot dažādus izsmalcinātus ēdienus, eksperimentējot gan ar izskatu, gan garšu. Jau piektdien, 21. februārī, viņi kopā ar vēl diviem pedagogiem dosies uz Itālijas pilsētu Brešu, lai pirmo reizi sacenstos savā meistarībā prestižā Eiropas valstu profesionālo skolu konkursā. Jauniešiem būs gan jāgatavo ēdieni, gan jāparāda savas prasmes galda klāšanā, vīnu, olīveļļu un sieru pārzināšanā, gan arī jāprezentē Latvijas produkcija. Pasniedzēji uzsver: «Tā būs unikāla pieredze mums un arī jauniešiem!»
Ritma Gaidamoviča
Profesionālo skolu konkursā Itālijā tiksies ap 30 komandu no dažādām valstīm, kas sacentīsies pavārmākslā un viesmīlībā. Uz konkursu dosies divi mūsu pavāru specialitātes pārstāvji – Pārsla Irneste un Sintija Jurgina – un viesmīlības speciālisti Enriketa Saņikova, Vadims Avdejevs un Toms Daniels Puris. Vērojot audzēkņu darbu no malas, viņiem līdzi jutīs arī pasniedzēji Ligita Ziemele un Bruno Šaperons.
B.Šaperons stāsta, ka konkursa tēma ir ekoloģija. «Gatavojot ēdienu, jādomā par to, kā pabarot planētas iedzīvotājus, maksimāli izmantojot produktus, lai nerastos atlikumi,» stāsta B.Šaperons. Tāpat būtiski gan ēst gatavošanā, gan galda klāšanā ievērot tautu sadraudzību, jo šis ir starptautisks konkurss.
Pasniedzēji atzīst, ka konkurss ir augsta līmeņa un notiks vairākas dienas, jauniešu darbu vērtējot pēc dažādiem kritērijiem. Tas nav konkurss par to, kuram garšīgāk vai skaistāk sanācis – tiks vērtēts viss kopumā. Pirmais uznāciens audzēkņiem paredzēts jau svētdien, kad jāklāj nacionālais galds un jāprezentē pašmāju produkcija. L.Ziemele stāsta, ka te jāpateicas vairākiem vietējiem ražotājiem un mājražotājiem, kuri izlīdzējuši ar savu produkciju, tostarp uz Itāliju tiek vesta mūsu pašu «Latvijas piena» produkcija un «Rīgas miesnieka», kas šobrīd ražo Jelgavā, izstrādājumi. Kāda mājražotāja no Tukuma iedevusi ekoloģiskas konfektes ar nosaukumu «Rīga dimd».
Pavāriem konkursā būs jāpiedalās ar četriem dažādiem ēdieniem – divām uzkodām, silto ēdienu un saldo. Tiesa, receptes ne audzēkņi, ne pasniedzēji šobrīd neatklāj, jo tas esot firmas noslēpums, tāpat arī nerāda, kas viņiem sanācis. «Variantus esam izstrādājuši vairākus, lai jaunieši pēc saviem ieskatiem, vadoties pēc apstākļiem, var eksperimentēt. Pie kāda kopsaucēja noteikti nonāksim tikai lidmašīnā, jo pēc tam jau mēs, pasniedzēji, viņiem vairs nevarēsim palīdzēt. Būs jānoskatās tikai no malas,» stāsta L.Ziemele, piebilstot, ka konkursam ir stingri noteikumi par to, kas īsti būtu jāgatavo, taču paši var izvēlēties, kā to darīt. «Piemēram, vienā no uzdevumiem noteikts, ka obligāti jāizmanto noteikta reģiona olīveļļa, jāgatavo šokolādes muss no viņu piedāvātās šokolādes vai jāizmanto viņu makaroni,» stāsta L.Ziemele, piebilstot, ka audzēkņi gan trenējušies ar līdzīgiem produktiem, bet tos, ar kādiem būs jāstrādā, pirmo reizi redzēs tikai tur.
Ņemot vērā to, ka liels akcents likts uz viņu vietējo produktu izmantošanu gatavošanā, pirmdien paredzēts mācību seminārs par produktiem, bet jau nākamajās dienās šīs zināšanas būs jāliek lietā, gatavojot ēdienus.
Jauniešu sniegums konkursā tiks vērtēts pēc dažādiem kritērijiem. Piemēram, tiks pārbaudītas viesmīļu zināšanas par olīveļļām, vīniem, tāpat vērtēs siera griešanas metodes, galda klāšanas prasmes, ēdiena pasniegšanu klientam, porciju dalīšanu klienta acu priekšā, atsevišķi virtuves darbu, ēdienu garšas īpašības, darba tehniku, vizuālo ēdiena noformējumu, vērā ņems arī citus kritērijus.
«Esam centušies iemācīties daudz gan par viņu ēdieniem, gan par gatavošanas tehnikām, lai gadījumā, ja nesanāk viens, var gatavot ko citu vai citādāk. Tagad tikai audzēkņiem būs jāliek lietā savas zināšanas un jāmāk neapjukt stresa situācijā,» tā L.Ziemele.
Galvenokārt produkciju konkursa ēdieniem Amatu skola pēc piedāvājuma ir pasūtījusi organizatoriem, taču pasniedzēji atzīst, ka ir daudz lietu, ko paši ņem līdzi, jo skaidri zina, ka tur nedabūs. Kopējās bagāžas svars ir aptuveni 100 kilogrami – tajā ietilpst gan Latvijas produkcija nacionālajam galdam, gan formiņas, gan galdauti, gan palīgmateriāli galdu dekorēšanai, kā arī tērpi.
Gan paši audzēkņi, gan pasniedzēji uzsver, ka šī ir lieliska iespēja papildināt savu redzesloku un mācīties. «Tā būs pieredze gan mums, gan audzēkņiem,» tā L.Ziemele.
Foto: Ivars Veiliņš