Izstādes «Riga Food» laikā aizvadīti vairāki profesionāļu konkursi, tostarp bārmeņu. Šī amata meistari sacentušies gan bezalkoholisko kokteiļu gatavošanā, gan par ātrākā bārmeņa titulu. Par trešo labāko bezalkoholisko kokteiļu meistaru valstī atzīts «Jelgavas kreklu» bārmenis Pēteris Mičuls, kura kokteiļa viena no galvenajām sastāvdaļām ir pīlādži.
Ritma Gaidamoviča
Latvijas bārmeņu portāls Bartending.lv ziņo, ka bezalkoholisko kokteiļu konkursā «Evian & Badoit grand Prix 2014» noskaidrots, kurš Latvijas bārmenis spēj pagatavot garšīgāko kokteili bez alkohola, par pamatu izvēloties vienu no diviem ūdeņiem «Evian» (bez gāzes) vai «Badoit» (gāzēts). Savā izdomā, savienojot dažādas garšas, meistarojās 12 bārmeņi no visas Latvijas. Konkursā bārmeņiem bija jāpagatavo speciāli šim pasākumam savs pašizdomāts kokteilis un obligāti jāizmanto kāds no iepriekš minētajiem ūdeņiem.
Rezultātā uzvaras laurus arī šogad plūca bārmenis Inguss Reizenbergs («Gemoss», «Monin»), 2. vietā – Pāvels Ļehkoduhs («Cheers» bārs) un 3. vietā ierindojās jelgavnieks Pēteris Mičuls no «Jelgavas krekliem» ar kokteili «Badoit Orange».
«Prieks, ka mans darbs tik augstu novērtēts, taču reizē tas bija pārsteigums,» atzīst Pēteris. Viņš bērnu un slepenajai žūrijai piedāvāja kokteili «Badoit Orange», kura sastāvā ir pīlādži, ingvers, medus, svaigi spiesta apelsīnu sula, baltās šokolādes sīrups un gāzēts ūdens. «Recepte tapa speciāli šim konkursam, un jāteic, ka tā pie manis atnāca diezgan ātri. Vienudien braucu gar mežu, ieraudzīju košos pīlādžus un nodomāju: o, varētu paņemt pīlādžus! Palēnām piekombinēju pārējās sastāvdaļas, nogaršoju, bija labs. Garša interesanta – ne īsti pēc vaniļas, ne īsti pēc šokolādes…,» tā Pēteris. Tiesa, šobrīd minēto kokteili «Jelgavas kreklu» dzērienu kartē neatradīsiet, taču Pēteris pieļauj, ka varbūt tas varētu tikt iekļauts sezonālajā – jaunajā rudens – piedāvājumā. «Kokteilis ir transformējams, pīlādžus var arī nomainīt pret dzērvenēm vai brūklenēm,» tā Pēteris.
Jāpiebilst, ka Pēteris spēkus izmēģināja arī Latvijas Bārmeņu federācijas rīkotajās bārmeņu sacensības «Ātrākais Latvijas bārmenis un bārmene 2014», kura mērķis bija noskaidrot Latvijas ātrākos bārmeņus kokteiļu pagatavošanā. «Tur tik labi man neveicās, jo pretī stājās profesionāļi ar lielāku darba pieredzi,» nosaka Pēteris, taču viņš ir pārliecināts, ka jebkurš konkurss cilvēku tikai bagātina. Tā ir iespēja sevi attīstīt, smelties idejas no amata brāļiem. «Ieliet rumu ar kolu vai aliņu – tā jau nav māksla. Izdomāt jaunu interesantu dzērienu – tas ir pavisam kas cits. Turklāt praksē, ikdienā strādājot «Kreklos», apmeklētāji bieži prasa ko jaunu un interesantu. Tālab nevar stāvēt uz vietas,» pārliecināts Pēteris.
Foto: twitter.com, no personīgā arhīva