23.2 °C, 3 m/s, 62.5 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāVisaugstāk novērtē pilngraudu rudzu maizi un griķu medu
Visaugstāk novērtē pilngraudu rudzu maizi un griķu medu
31/08/2019

Piena, maizes un medus svētku gadatirgus apmeklētāji tradicionāli bija aicināti piedalīties Latvijas Biškopības un Latvijas Maiznieku biedrību organizētajās provēs. Par «Latvijas atzītāko medu 2019» svētku dalībnieki šodien izvēlējās griķu medu, kas ievākts bitenieka Rimanta Gaidamoviča bišu dravā Naukšēnu novadā, bet titulu «Veselīgākā maize mūsdienīgam patērētājam Zemgalē 2019» ieguva AS «Hanzas Maiznīca» pilngraudu rudzu maize.

Gadatirgus apmeklētāji šodien varēja nobaudīt
desmit dažādās Latvijas vietās ievāktus medus paraugus, izvēloties
savu favorītu – jau otro gadu pēc kārtas šo titulu ieguva bitenieka
R.Gaidamoviča griķu medus. Par otru labāko medu proves dalībnieki
atzina zemnieku saimniecības «Dorītes» liepu medu, ko ievācis
bitenieks Jānis Sulutaurs, bet 3. vietu ieguva bitenieces Maijas
Malnačas Viesītes novadā ievāktais dažādu ziedu medus.

Savukārt Latvijas Maiznieku biedrība
piedāvāja nobaudīt septiņus dažādu maiznīcu darinājumus, nosakot
mūsdienīgam patērgātājam piemērotāko maizi. Visvairāk balsu saņēma
pilngraudu rudzu maize, ko piedāvāja AS «Hanzas Maiznīca», 2. vietā
ierindojās maiznīcas «Flora» Lielās šķēles Sējas saldskābmaizes ar
graudiem, bet 3. vietu konkursā ieguva rudzu maize «Kurzemnieks»,
ko piedāvāja SIA «Saldus maiznieks». «Pēdējā laikā uzturā vairāk
lietojam tieši rudzu maizi – ja brokastīs apēd dažas baltmaizes
šķēles, jau ļoti ātri atkal rodas izsalkuma sajūta, bet divas rudzu
maizes šķēles ir ļoti vērtīgs dienas sākums. Mums bija ļoti
interesanti piedalīties provē, jo jau esam izvēlējušies savu mīļāko
garšu, un šodien mums bija iespēja iepazīt jaunas. Nevarētu teikt,
ka degustēt un vērtēt garšas ir viegli, taču savu favorītu atradām
uzreiz,» atklāj proves dalībnieki Andija un Matiass.

Līdztekus maizes provei Latvijas Maiznieku
biedrība aicināja piedalīties orientēšanās spēlē «Ēd maizi un esi
aktīvs», uzzinot vairāk par maizes tapšanas ceļu. «Mācām jaunajām
ģimenēm un bērniem, no kā gatavo maizīti – tos pirmsākumus. Pie
mums var pačamdīt dažādus graudus, uzzināt, kādās vārpās šie graudi
dzīvo, un kas no graudiņiem tiek sagatavots, lai izceptu maizīti.
Ļoti novērtējam biedrības sadarbību ar jaunajiem maizniekiem –
tostarp Jelgavas Amatu vidusskolu. Skolas audzēkņi un skolotāja
Gunta Briede šajos svētkos allaž mums ir liels atbalsts,» tā
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.

Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»