16.7 °C, 1.7 m/s, 98.6 %

Pilsētā

Eksperimentē ar augļiem un sulām
01/05/2008

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas (PTF) fakultātes laboratorijā vēl maijā turpināsies eksperimenti, kuru mērķis ir noteikt augļu un sulu kvalitātes izmaiņas uzglabāšanas laikā.

Sintija Čepanone

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas
tehnoloģijas (PTF) fakultātes laboratorijā vēl maijā turpināsies
eksperimenti, kuru mērķis ir noteikt augļu un sulu kvalitātes
izmaiņas uzglabāšanas laikā.

Beigām tuvojas eksperiments ar tomātiem un tomātu sulu, bet
paralēli jau sākts pētīt vīnogas un upeņu nektāru.
«Pēc tam veiksim eksperimentu ar āboliem un apelsīnu sulu,» LLU
docente Solvita Kampuse atklāj, ka šie pētījumi norit kampaņas
«Sarga-sulu.lv» laikā, kuru rīko nesen izveidotā Sulu ekspertu
padome. Eksperimenta mērķis ir noskaidrot gaisa un gaismas ietekmi
uz augļu un sulu veselīgajām īpašībām, tostarp arī vitamīniem.
Zinātniskie pētījumi kampaņas laikā tiek veikti LLU PTF
laboratorijā, taču noskaidrot apstākļus, kuros vislabāk saglabājas
sulas veselīgās īpašības, kā arī atrast veidus, kā vislabāk
pasargāt augļus, dārzeņus, ogas un sulas, lai saglabātu to
veselīgās īpašības un cilvēka organisms no tām gūtu maksimālu
labumu, aicināts ikviens, pētījumus pašrocīgi veicot mājās vai kopā
ar draugiem skolā. Eksperiments norisināsies līdz 21. maijam, un tā
laikā iegūtie rezultāti tiks apkopoti kampaņas mājas lapā
www.sarga-sulu.lv, kur ne tikai iespējams iegūt plašāku informāciju
par kampaņu, bet arī uzzināt, kādi ir jau pašlaik veikto pētījumu
rezultāti.
«Saskaroties ar gaisu un gaismu, daudzi vitamīni un citas
bioloģiski aktīvās vielas noārdās, tādēļ gan augļi, gan sulas, ja
netiek pasargāti no apkārtējās vides iedarbības, pakāpeniski zaudē
savas veselīgās īpašības. Piemēram, tetrapakā sula ir pasargāta gan
no gaisa, gan gaismas iedarbības, tādēļ tā ilgāk saglabājas svaiga
un veselīga,» atklāj S.Kampuse. Viņa piebilst, ka tomēr augļu un
sulu «uzvedība» būtiski atšķiras. Piemēram, ja auglis ir negatavs,
tas noplūkts turpina nogatavoties, tādējādi C vitamīna daudzums pat
var palielināties, savukārt sulas uzglabāšanas laikā savas vērtīgās
īpašības vien zaudē.
S.Kampuse eksperimenta laikā galvenokārt nosaka C vitamīna daudzumu
augļos, savukārt kolēģes Īrisa un Zanda pēta augļu un sulu krāsas,
skābuma izmaiņas uzglabāšanas laikā, kā arī struktūras izmaiņas.
«Paralēli augļi tiek arī svērti, jo tiem uzglabāšanas laikā
vērojami masas un mitruma zudumi,» paskaidro eksperimenta vadītāja.