Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas (PTF) fakultātes laboratorijā vēl maijā turpināsies eksperimenti, kuru mērķis ir noteikt augļu un sulu kvalitātes izmaiņas uzglabāšanas laikā.
Sintija Čepanone
Beigām tuvojas eksperiments ar tomātiem un tomātu sulu, bet paralēli jau sākts pētīt vīnogas un upeņu nektāru. «Pēc tam veiksim eksperimentu ar āboliem un apelsīnu sulu,» LLU docente Solvita Kampuse atklāj, ka šie pētījumi norit kampaņas «Sarga-sulu.lv» laikā, kuru rīko nesen izveidotā Sulu ekspertu padome. Eksperimenta mērķis ir noskaidrot gaisa un gaismas ietekmi uz augļu un sulu veselīgajām īpašībām, tostarp arī vitamīniem. Zinātniskie pētījumi kampaņas laikā tiek veikti LLU PTF laboratorijā, taču noskaidrot apstākļus, kuros vislabāk saglabājas sulas veselīgās īpašības, kā arī atrast veidus, kā vislabāk pasargāt augļus, dārzeņus, ogas un sulas, lai saglabātu to veselīgās īpašības un cilvēka organisms no tām gūtu maksimālu labumu, aicināts ikviens, pētījumus pašrocīgi veicot mājās vai kopā ar draugiem skolā. Eksperiments norisināsies līdz 21. maijam, un tā laikā iegūtie rezultāti tiks apkopoti kampaņas mājas lapā www.sarga-sulu.lv, kur ne tikai iespējams iegūt plašāku informāciju par kampaņu, bet arī uzzināt, kādi ir jau pašlaik veikto pētījumu rezultāti. «Saskaroties ar gaisu un gaismu, daudzi vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas noārdās, tādēļ gan augļi, gan sulas, ja netiek pasargāti no apkārtējās vides iedarbības, pakāpeniski zaudē savas veselīgās īpašības. Piemēram, tetrapakā sula ir pasargāta gan no gaisa, gan gaismas iedarbības, tādēļ tā ilgāk saglabājas svaiga un veselīga,» atklāj S.Kampuse. Viņa piebilst, ka tomēr augļu un sulu «uzvedība» būtiski atšķiras. Piemēram, ja auglis ir negatavs, tas noplūkts turpina nogatavoties, tādējādi C vitamīna daudzums pat var palielināties, savukārt sulas uzglabāšanas laikā savas vērtīgās īpašības vien zaudē. S.Kampuse eksperimenta laikā galvenokārt nosaka C vitamīna daudzumu augļos, savukārt kolēģes Īrisa un Zanda pēta augļu un sulu krāsas, skābuma izmaiņas uzglabāšanas laikā, kā arī struktūras izmaiņas. «Paralēli augļi tiek arī svērti, jo tiem uzglabāšanas laikā vērojami masas un mitruma zudumi,» paskaidro eksperimenta vadītāja.