4.1 °C, 2.9 m/s, 80.9 %

Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā

Sākumlapa DokumentiProjekti2021. gadsUzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā
Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā

2021. gada 23. augustā Jelgavas valstspilsētas pašvaldība noslēdza partnerības līgumu ar Zemgales plānošanas reģionu par Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” iepriekš noteiktā projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”  ieviešanu.

Projekta mērķis ir mazināt sociālās un ekonomiskās atšķirības starp Zemgales plānošanas reģiona pašvaldībām, stiprinot speciālistu un uzņēmēju kapacitāti un radot mehānismus inovāciju un uzņēmējdarbības attīstībai reģionā.

Mērķa grupas: pašvaldības, uzņēmēji, nevalstiskās organizācijas, tostarp organizācijas, kas pārstāv darba devējus, bērni un jaunieši, skolas un pedagogi.

Projekta laikā plānots īstenot dažādas aktivitātes, tostarp paaugstināt speciālistu kapacitāti, veicināt reģionālo atpazīstamību un jauniešu uzņēmējdarbību, palielināt nodarbinātību un konkurētspēju. Pie projekta ieviešanas kopā ar ZPR strādās Jelgavas valstspilsētas pašvaldība, Jēkabpils novada pašvaldība un Norvēģijas karalistes nevalstiska organizācija “Innovation Circle Network”.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības aktivitātes projektā:

1. Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centra izveide. Aktivitātes ietvaros Jelgavas valstspilsētas pašvaldība kā projekta partneris ierīkos Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centru Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā, paredzot centra aprīkojuma iegādi. Šajā centrā jauniešiem kvalificēti speciālisti piedāvās teorētiskās zināšanas par uzņēmējdarbības uzsākšanu,  praktiskās iemaņas biznesa plānu izstrādē un prasmes IKT pielietošanā uzņēmējdarbībā.

2. Reģionālo IT un robotikas pasākumu organizēšana:

  • Robotikas darbnīcas skolotājiem organizēšana, Zemgales reģionālā 2 dienu robotikas darbnīca (IT skolotāju apmācība).
  • Apmācību organizēšanas skolotājiem un skolniekiem, Zemgales reģiona IT skolotājiem un skolēniem par moderno tehnoloģiju izmantošanu skolā.
  • Zemgales reģionālo robotikas sacensību organizēšana, Zemgales reģionālās robotikas sacensības 300 personām.
  • Konferences “Mūsdienu tehnoloģijas skolā” organizēšana, Zemgales reģiona IT skolotājiem un skolēniem “Mūsdienu tehnoloģijas skolā” 100 personām.

Projekta rezultātā Zemgales reģionā būs organizētas ideju ģenerēšanas darbnīcas, konkursi un citi izglītojoši un vērtīgi pasākumi, apmācīti profesionālie darbinieki un speciālisti, stiprināta uzņēmējdarbības atbalsta kapacitāte pašvaldībās, sniegts atbalsts uzņēmējiem, aprīkots Jelgavas valstspilsētas Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centrs, izveidota koprades telpa jaunajiem uzņēmējdarbības talantiem, kā arī īstenoti citi pasākumi, lai sasniegtu projekta mērķi.

Projekts “Uzņēmējdarbība Zemgalē” tiek ieviests EEZ grantu 2014. – 2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ un Norvēģijas granti ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta kopējais budžets ir 969 256 EUR, no kuriem programmas līdzfinansējums ir 793 867,70 EUR. Jelgavas valstspilsētas budžets šajā projektā ir 117 647,00  EUR, t.sk. 100 000,00 euro ir programmas līdzfinansējums un 17 647 euro ir Jelgavas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Projekta īstenošanas laiks: no 2021. gada septembra līdz 2024. gada 30. aprīlim.

 

Aktualitātes uz 15.03.2024.

2024. gada 14. martā Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā norisinājās apmācības “Kur radošums sastop tehnoloģijas”, kurās aktīvi iesaistījās Zemgales reģiona 6. – 12. klašu skolēni un pedagogi.

Apmācības tika īstenotas, izmantojot Jelgavas Tehnoloģijas vidusskolā pieejamo aprīkojumu, kas iegādāts projekta “Uzņēmējdarbība atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā” ietvaros, ko finansiāli atbalsta EEZ granti, sadarbībā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku. Apmācībās piedalījās 6. līdz 12.klašu skolēni un pedagogi (80 dalībnieki), pārstāvot 18 izglītības iestādes no Aizkraukles novada (1), Dobeles novada (3), Jelgavas valstspilsētas  (7), Jelgavas novada (5) un Jēkabpils (2).

Apmācību mērķis bija izveidot nepieciešamās IT kompetences un prasmes ne tikai tehnoloģiju lietošanā mācību procesa organizēšanā, bet arī jaunu biznesa ideju un produktu radīšanā, izmantojot IT tehnoloģijas.

Kopumā tika piedāvātas 10 dažādas darbnīcas, no kurām dalībnieki, atbilstoši savām interesēm, piedalījās 3 izvēlētās darbnīcās. Darbnīcu saturs tika veidots, lai katrs dalībnieks iegūtu ne tikai teorētiskās zināšanas, bet arī praktiskās darba iemaņas, lietojot izvēlētās tehnoloģijas.

  1. Pirmie soļi darbā ar lāzeri, kuras laikā dalībnieki apguva teoriju par lāzera uzbūvi un failutipiem, praktiski darbojās Inkscape programmā un modificēja failu programmā Katrs dalībnieks, izmantojot lāzera iekārtu, izgrieza patstāvigi sagatavotu objektu.
  2. Metināšanas darbnīcā dalībnieki apguva teoriju par metāla veidiem, metināšanas metodēm, pusautomāta uzbūvi un darbības principiem, guva ieskatu metināšanas šuvju veidos un metāla pirmsmetināšanas apstrādē. Dalībniekiem, atbilstoši vecumam, bija iespēja izmēģināt metināšanu praktiski.
  3. Katrs dalībnieks apmeklējot meistarklasi pārtikas apdrukā iepazinās ne tikai ar teoriju par pārtikas drukas iespējām un pārtikas printera un programmas apskatu, bet izstrādāja savu dizainu, sagatavoja to drukai un vēroja cepumu apdrukas procesu.
  4. Izšūšanas darbnīcā dalībnieki iepazinās ar izšūšanas tehnoloģiju teoriju, sagatavoja savu dizainu Inkscape programmā, pielāgoja to izšūšanai un praktiski vēroja sava izstrādātā dizaina izšūšanas procesu.
  5. Dizaina drukas darbnīcā apguva ne tikai teoriju par drukas un materiālu veidiem, bet guva ieskatu vektorgrafikā un rastra grafikā. Praktiski darbojās Inkscape programmā, veidojot savu dizainu, ko sagatavošana drukai. Rezultātā katrs dalībnieks apdrukāja krūzīti un cepurīti, atbilstoši izstrādātajam dizainam.
  6. 3D modelēšanas un drukas darbnīcā dalībnieki apguva teorija par 3D printeriem, modelēšanu, praktiski darbojās Thinkercad programmā, sagatavojot vienkāršu 3D figūru drukai un izdrukājot to. Noslēgumā dalībnieki iepazinās ar izdrukātās figūras pēcapstrāde un analīze.
  7. Vizuāļu darbnīcas dalībnieki iepazinās ar teorija par laba dizaina izstrādi un mārketinga būtību, kā arī praktiski izstrādāja dizainu programmā Canva. Apguva attēlu ģenerēšanu, izmantojot mākslīgo intelektu (MI).
  8. Meistarklases dronu vadīšanā teorētiskajā daļā tika iegūtas zināšanas par drona uzbūvi, darbības principiem un iepazinās ar drona vadības pulti. Praktiskajā daļā guva iemaņas dronu vadīšanā.
  9. Darbnīcā “Galda spēļu izmantošana reālās dzīves situāciju modelēšanai” dalībnieki guva priekšstatu galda spēļu izmantošanā un tās sniegtām priekšrocībām reālās dzīves situācijas modelēšanai, kā arī izspēlēja spēli par biznesu.
  10. Meistarklasē harizmā un komunikācijā apguva teoriju par labu sociālo prasmju nozīmi ikviena veiksmei un praktiski darbojoties apguva harizmas un komunikācijas Tips & Tricks.

Apmācību noslēgumā pedagogi saņēma apliecības par profesionālas pilnveides programmas apgūšanu 6 stundu apjomā, atbilstoši apmeklētajām darbnīcām.

Projekts tuvojas noslēgumam. Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā šī gada 19.aprīlī tiek plānota projekta noslēguma konference “Mūsdienu tehnoloģijas skolā”. Par konferences organizēšanu tika veikts iepirkums, kā rezultātā pašvaldība noslēdz pakalpojuma līgumu ar SIA “Biznesam.lv”. kas veiks konferences organizēšanu.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

Projekta aktualitātes uz 11.12.2023.

2023. gada 9. decembrī Jelgavas Tehnoloģiju Latvijas Robotikas čempionāta Zemgales reģionālās robotikas sacensības, kas reizē bija viens no Latvijas Robotikas čempionāta posmiem. Sacensībās Jelgavā uz starta stājās 161 robots, un šis ir viens no lielākajiem dalībnieku skaitiem Latvijas robotikas čempionāta vēsturē.

Sacensības Jelgavā organizēja SIA “Mītavas roboti” sadarbībā ar skolu, un to mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, pilnveidot tehniskās zināšanas un prasmes, tādējādi veicinot Latvijas robotikas un mehatronikas izglītības attīstību Latvijā. “Šādas sacensības jauniešiem ir ļoti nepieciešamas, lai pārbaudītu zināšanas, gūtu pārliecību par savām spējām un varēšanu. Sacensības ir veids, kā var pārbaudīt vai mājasdarbs ir paveikts labi. Viens ir skrūvēt, būvēt, programmēt, bet tikpat svarīgi ir paskatīties, kā to dara citi un salīdzināt, kuram tad ir izdevies labāk. Un tas ir iespējams sacensībās. No dalībniekiem dzirdam, ka šādas sacensības tiem, kuriem tik labi tomēr nav veicies, rosina analizēt, kas tad bija izdarīts nepareizi, kādas kļūdas pieļautas, ko nākamreiz darīs citādāk, kā arī dalībnieki viens no otra var smelties idejas jauniem projektiem,” stāsta sacensību galvenais tiesnesis, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas skolotājs Ivars Bahmanis.

Kopumā sacensībās piedalījās 50 komandas. Visvairāk dalībnieku bija “LEGO sumo” sacensībās – 35 jaunieši junioru grupā līdz 12 gadiem, 46 senioru grupā jeb jaunieši no 13 līdz 18 gadiem un 26 roboti sacentās PRO grupā, kurā startēja pieredzējuši dalībnieki. Uz skolas aktu zāles skatuves aizvadītas arī sacensības “LEGO līnijsekošana” un “LEGO Folkrace”.

Sacensību rezultāti

“LEGO Sumo” Junior (līdz 12 gadu vecumam):

1.vieta – Gabriels Krevics (Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”)

2.vieta – Elgars Žikars, Rolands Plass, Edvards Žikars (Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”)

3. vieta – Edgars Plass (Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”)

“LEGO Sumo” senior (no 12 līdz 18 gadu vecumam)

1.vieta – Jānis Bērzinieks (Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija)

2.vieta – Renārs Kudreņickis, Rihards Roga (Jelgavas 4. vidusskola)

3.vieta – Gustavs Šmits (Druvas vidusskola)

“LEGO Sumo” PRO (pieredzējuši dalībnieki)

1.vieta – Timofeijs Smirnovs (Transporta un sakaru institūts)

2.vieta – Artūrs Bruņenieks (Aknīstes vidusskola)

3.vieta – Reinis Ābeltiņš (Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs)

“LEGO līnijsekošana”

1.vieta – Andrejs Gžibovskis (Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija)

2.vieta – Ignas Cimnolonskas (Lietuva)

3.vieta – Nauris Skutelis, Andrejs Gžibovskis (Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija)

“LEGO folkrace”

1.vieta – Sofija Šulgina (Transporta un sakaru institūts)

2.vieta – Andrejs Gžibovskis (Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija)

3.vieta – Iļja Degils, Marks Antonijs Zaļeskis (Transporta un sakaru institūts)

Sacensības Jelgavā tika organizētas, īstenojot projektu “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”, kas tiek ieviests EEZ grantu 2014.–2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ un Norvēģijas granti ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta kopējais budžets ir 969 256 eiro, no kuriem EEZ grantu līdzfinansējums ir 793 867,70 eiro.

 

 

Projekta aktualitātes uz 31.10.2023.

2023. gada 12. oktobrī Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā aizvadīta SIA “Mītavas roboti” organizētā pirmā apmācību “No apmācībām līdz LEGO Sumo čempiona titulam” nodarbība, kuras laikā komandas iepazinās ar Latvijas Robotikas čempionāta LEGO Sumo disciplīnas noteikumiem, izbūvēja Lego Spike bāzes modeli un uzsāka robota programmēšanu.

Apmācībām noslēdzoties, katra komanda būs izveidojusi unikālu robotu un sagatavojusi to dalībai Latvijas Robotikas čempionāta Lego Sumo disciplīnas posmam, ko 2023. gada 9. decembrī SIA “Mītavas roboti” organizēs, un tas pirmo reizi notiks Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā. Dalība posmā komandām sniegs iespēju demonstrēt savas robotu būvēšanas un programmēšanas prasmes, kā arī tiks noskaidrots spēcīgākais Lego robots, sniedzot komandām iespēju saņemt Lego čempiona titulus šādās disciplīnas grupās – Lego sumo (līdz 12 gadiem ieskaitot); Lego sumo (no 13 līdz 18 gadiem), Lego sumo PRO, Lego līnijsekošana un Lego Folkrace. Katra komanda uzsāks kopvērtējuma punktu krāšanu, kas var palīdzēt kļūt par Latvijas Robotikas čempionāta kopvērtējuma uzvarētāju.

Apmācībās piedalījās 22 komandas, pārstāvot Aizupes pamatskolu, Aknīstes vidusskolu, Bauskas Bērnu un jauniešu centru, Ciblas vidusskolu, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolu, Teteles pamatskolu, Rīgas 34. vidusskolu, Jelgavas tehnikumu, Jelgavas 4.vidusskolu, Jaunrades namu “Junda”, Jēkabpils Agrobiznesa koledžu, Jelgavas Valsts ģimnāziju, Penkules pamatskolu, Zemgales vidusskolu, Valgundes bibliotēku un Kalnciema vidusskolu.

Otrā apmācību nodarbība notika attālināti 2023. gada 26. oktobrī, izmantojot MS Teams platformu, un tās laikā notika mājas darbu analīze, tika sniegtas atbildes uz mājas darba izpildē radušajiem jautājumiem, ko dalībniekiem bija iespējams uzdot izveidotajā WhatApp apmācību grupā. Apkopojot komandu veikumu un atbildes uz jautājumiem, tika sniegti ieteikumi komandu robotu būves tālākajiem virzieniem.

Apmācību laikā skolēni tiek sagatavoti Latvijas Robotikas čempionāta Zemgales reģionālajām robotikas sacensībām, kas norisināsies šī gada 9.decembrī Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā.

Organizētās apmācības un plānotais robotikas čempionāts  ir vienas no projekta “Uzņēmējdarbība Zemgalē” aktivitātēm, kas tiek īstenotas ar EEZ grantu 2014. – 2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ un Norvēģijas granti ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta kopējais budžets ir 969 256 EUR, no kuriem EEZ grantu līdzfinansējums ir 793 867,70 EUR.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

Projekta aktualitātes uz 24.08.2023.

Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centrs Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas jaunajās telpās

Noslēgusies Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas Meiju ceļā 9 rekonstrukcija, un skola šī gada 16.jūnijā  ir pieņemta ekspluatācijā. Pilsēta ir  ieguvusi pilnībā pārbūvētu un modernu mācību iestādi, kas skolēniem sniegs iespēju mūsdienīgā mācību vidē apgūt informācijas tehnoloģiju, inženierzinātņu un humanitāro zinātņu pamatus. Līdz ar pārmaiņām skolā ieviestas jaunas tehnoloģijas un mūsdienīgi risinājumi.

Skolas pedagogi jau kopš 2021. gada ir iesaistījušies projekta aktivitāšu īstenošanā, aktīvi pērkot iekārtas un materiālus Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centra ierīkošanai Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā. Centra darbības nodrošināšanai ir iegādāts šāds aprīkojums: 1) 3D drukas iekārta, aprīkojums un materiāli; 2) daudzfunkcionālu robota roku mākslīgā intelekta komplekts un papildu aprīkojums; 3) šujmašīna -izšūšanas mašīna un pārtikas tintes printeris; 4) termopreses, ploteris, apdrukas un sublimācijas materiāli; 5) elektroencefalogrammas ierīces ar iebūvējamu datoru;  6) nozīmīšu izgatavošanas ierīce; 7) sublimācijas printeris; 8) hibrīda saules bateriju komplekts.   9) mācību garāžas aprīkojums un instrumenti; 10) FPV droni un mācību droni un to rezerves daļas; 11) metināšanas galdi; 12) elektroinstumenti mācību garāžai; 13) metāla griešanas aparāts un galds.  Daļa no iegādātā aprīkojuma atrodas skolas jaunajā mācību darbnīcā.

Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centram ir izvēlēta telpa, kas tiek aprīkota ar iegādātajām iekārtām un ir piesaistīts speciālists, kas organizēs un vadīs centra darbību.  Šajā centrā Zemgales reģiona jauniešiem kvalificēti speciālisti piedāvās teorētiskās zināšanas par uzņēmējdarbības uzsākšanu,  praktiskās iemaņas biznesa plānu izstrādē un prasmes IKT pielietošanā uzņēmējdarbībā.

2023.gada 31.jūlijā pašvaldība ar SIA “Mītavas roboti” noslēdza pakalpojuma līgumus par Latvijas robotikas čempionāta Zemgales reģionālo robotikas sacensību organizēšanu  un mācību semināru organizēšanu. Gan seminārus, gan robotikas sacensības ir plānots noorganizēt līdz šī gada beigām.

Sagatavoja: Projektu vadības nodaļas vadītāja I.Vintere

 

Projekta aktualitātes uz 31.08.2022.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldība ir uzsākusi īstenot projekta aktivitāti “Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centra izveide”. Lai izveidotu Jauniešu karjeras konsultāciju un motivācijas centru Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā, projektā ir paredzēts iegādāties dažādas iekārtas un materiālus.

Laika periodā līdz 31.08.2022. pašvaldība ir veikusi vairākus atklātus konkursus un noslēgusi piegādes līgumus:

  1. Ar SIA “Sentios” 23.04.2022. ir noslēgts līgums “3D drukas iekārtu, aprīkojuma un materiālu piegāde Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā, Mātera ielā 30, Jelgavā”, līgums ir izpildīts;
  2. Ar SIA “Sentios” 13.05.2022. ir noslēgts līgums “Daudzfunkcionālas robota rokas mākslīgā intelekta komplekta un papildu aprīkojuma piegāde”, līgums ir izpildīts.
  3. Ar SIA “ANBRO BALTIC” 09.08.2022. ir noslēgts līgums “Šujmašīnas-izšūšanas mašīnas un pārtikas tintes printera piegāde Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolai”, Identifikācijas Nr. JVP 2022/43/AK, 1.daļa “Šujmašīnas-izšūšanas mašīnas piegāde”
  4. Ar SIA “Sentios” 12.08.2022. ir noslēgts līgums “Šujmašīnas-izšūšanas mašīnas un pārtikas tintes printera piegāde Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolai”, identifikācijas Nr. JVP 2022/43/AK, 2.daļa “Pārtikas tintes printera piegāde”.

Projekts “Uzņēmējdarbība Zemgalē” tiek ieviests EEZ grantu 2014. – 2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ un Norvēģijas granti ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta kopējais budžets ir 969 256 EUR, no kuriem programmas līdzfinansējums ir 793 867,70 EUR. Jelgavas valstspilsētas budžets šajā projektā ir 117 647,00  EUR, t.sk.100 000,00 euro ir programmas līdzfinansējums un 17 647 euro ir Jelgavas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Projekta īstenošanas laiks: no 2021. gada septembra līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Sagatavoja: Projektu vadības sektora vadītāja I.Vintere

 

 

EEA_grants.jpg

 

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!