18.6 °C, 2 m/s, 74.1 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaParaksta līgumu par Valsts ģimnāzijas rekonstrukciju
Paraksta līgumu par Valsts ģimnāzijas rekonstrukciju
28/04/2017

Šodien Valsts ģimnāzijas aktu zālē Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un būvsabiedrības “ReRe būve 1” valdes priekšsēdētājs Valdis Koks parakstīja ģimnāzijas ēkas rekonstrukcijas līgumu.

“Skolas ēka ir viens no Jelgavas vēsturiskajiem objektiem, kuru pēc ilgiem birokrātiskiem procesiem beidzot varēsim sākt atjaunot. Mūsu pilsēta jau vēsturiski ir bijusi kultūras, zinātnes un ekonomiskās izaugsmes centrs, tādēļ mūsu visu uzdevums ir šo statusu saglabāt. Skola nav tikai ēka, un svarīgi, lai skolēni, šeit atgriežoties, redzētu kvalitatīvi padarītu darbu,” veiksmi būvniekiem vēl Jelgavas pilsētas domes  priekšsēdētājs A.Rāviņš.

 

Rekonstrukcijas darbi varētu sākties ap 15. maiju, kad būs saņemta būvatļauja. Kā pirmie tiks veikti demontāžas darbi, saglabājot kultūrvēsturiskās vērtības, un tad uzsāks būvniecību. Darbu termiņš – 20 mēneši, informē būvsabiedrība “ReRe būve 1”.

 

Tāpat vasarā tiks organizēts pasākums, kura mērķis būs iepazīstināt sabiedrību ar darbu gaitu, jo būvnieks uzskata, ka šādu vēsturiski nozīmīgu būvju rekonstrukcija pilsētā ir nozīmīgs process.

 

Jāatgādina, ka ēka, kurā atrodas Jelgavas Valsts ģimnāzija, būvēta pēc arhitekta Valda Zebauera projekta un ekspluatācijā nodota 1939. gadā. Līdz šim skolas ēkā kārtīga remonta nav bijis. Atsevisķas vietas, protams, ir pielabotas, bet visas ēkas komunikācijas vēl ir saglabājušās no tā laika, tāpēc pats svarīgākais ir tas, ka visas komunikācijas – apkure, kanalizācija un ūdensvads, gāze, elektrība – tiks izbūvētas no jauna, pakārtojot esošajam telpu izvietojumam. Līdz šim vārīgākā vieta bijusi drenāžas sistēma, un ēka vairākkārt plūdu laikā ir applūdusi, atstājot sekas pamatos. Tāpēc paredzēta arī pilnīga meliorācijas sistēmas izbūve, ap ēku un stadionu uzstādot drenāžas tīklu un pagrabā ēkas pamatiem novēršot plūdu radītās sekas.

 

Arhitekte Vija Ozola kopā ar kolēģi Kristapu Cērpu izstrādājusi Jelgavas Valsts ģimnāzijas rekonstrukcijas projektu, kura izveides laikā nācies papētīt skolas vēsturi, lai maksimāli atjaunotu tā laika arhitektūru un interjeru, kas diemžēl skolā tikpat kā nav saglabājies. Lai maksimāli saglabātu vēsturisko telpu plānojumu, plašumu un gaišumu, tiks nojaukta klases telpa trešajā stāvā, kas izbūvēta laika gaitā – klašu telpas pārkārtojot, varēs atbrīvot vestibilu, kā bijis sākotnējā projektā.

 

Pēc rekonstrukcijas tiks mainīts arī skolas telpu izvietojums. Skolas cokolstāvā atradīsies skolas ēdnīca, garderobe, zēnu un meiteņu mājturības kabineti. Pirmais būs valodu un vēstures stāvs, otrais – matemātikas un informātikas stāvs, trešais – dabaszinību (ķīmijas, fizikas, bioloģijas, ģeogrāfijas) stāvs ar laboratorijām, kas piemērotas visiem dabaszinību priekšmetiem. Esošajā ēkas piebūvē tiks ierīkoti svešvalodu kabineti. Vēl katrā stāvā būs viena klases telpa, kas piemērota darbam ar mūsdienu tehnoloģijām – portatīvajiem datoriem, planšetdatoriem.

 

Valsts ģimnāzijas pārbūve tiks veikta par 8 242 868 eiro.

 

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība

 

 

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē