19.3 °C, 2.2 m/s, 69.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaSvētdien – tautastērpu stāsti muzejā
Svētdien – tautastērpu stāsti muzejā
19/02/2020

Svētdien, 23. februārī, no pulksten 13, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā norisināsies biedrības “Mans tautastērps” tikšanās – tautastērpu stāstu stāstīšana, kas būs jau otrais tautiskā apģērba tēmai veltītais biedrības pasākums šomēnes. Atšķirībā no pirmās tikšanās reizes 6. februārī, svētdienas pasākums būs pilnībā veltīts tautastērpa stāstu stāstīšanai, un tajos ieklausīties aicināts ikviens interesents.

Pasākuma laikā, no pulksten 13 līdz 15.30, muzejā būs apskatāma biedrības “Mans tautastērps” dibinātājas Ilzes Strēles fotoizstāde, kas kalpos kā neliels ieskats biedrības topošajā grāmatā “Mans tautastērps pasaulē”, kurā tiks atklāti latviešu no visas pasaules personīgie tautastērpa stāsti, kas nereti ir vairākas paaudzes gari.

 

Klātienē ar saviem stāstiem iepazīstinās “Mans tautastērps” dalībnieki, kā arī pārstāvji no krievu, baltkrievu, ukraiņu, kazahu un romu biedrībām, sniedzot iespēju dzirdēt unikālus stāstus arī par citu tautu tērpiem. Tāpat biedrība ikvienu aicina ierasties uz pasākumu arī savā tautastērpā, ja tāds ir. Stāstu pēcpusdiena ļaus ikvienam pakavēties atmiņās, lai aizdomātos par savas dzimtas vēsturi, savas kultūras mantojumu, tā apzināšanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Pasākumu kuplinās arī Saldus pagasta Druvas kultūras nama folkloras kopas “Zemturi” uzstāšanās.

 

Ikviens pasākuma apmeklētājs tiek iedrošināts arī piedalīties unikālas dāvanas Jelgavai – musturdeķa – tapšanā. Līdz 31. martam biedrības dalībnieki aicina uzadīt vai uztamborēt 10×10 centimetrus lielus kvadrātiņus, kas tiks pievienoti vismaz 755 kvadrātiņus lielam musturdeķiem, ko pilsētas svētkos maijā biedrība pasniegs kā dāvanu Jelgavai tās 755 gadu jubilejā. Gatavos kvadrātiņus varēs nodot 23. februāra pasākuma laikā, kā arī ik dienas  Tērvetes ielā 68 Jelgavā vai Elizabetes ielā 25 Rīgā. Uz doto brīdi biedrībā saņemti jau 568 kvadrātiņi. Vairāk informācijas par musturdeķa tapšanu un iespējām piedalīties dāvanas veidošanā var atrast ŠEIT.

 

Dalība tautastērpa stāstu pēcpusdienā Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā ir bez maksas. Pasākumu līdzfinansē muzejs un Jelgavas pilsētas pašvaldība.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē