14.6 °C, 1.9 m/s, 82.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiAr pirmatskaņojumu Annas baznīcā uzstāsies Jelgavas kamerorķestris
Ar pirmatskaņojumu Annas baznīcā uzstāsies Jelgavas kamerorķestris
03/10/2020

8. oktobrī pulksten 19 Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar koncertu Hovaness, Mālers, Forē Jelgavā uzstāsies Jelgavas kamerorķestris. 19. un 20. gadsimta komponistu skaņdarbi izskanēs orķestra, ērģeļu un solistu izpildījumā, kā arī Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos mūzika kamerorķestrim un akordeonam.

“Koncertā piedzīvosim retuma pirmatskaņojumu – amerikāņu komponista Alana Hovanesa koncertu akordeonam un orķestrim. Šī partitūra pie manis nonāca, pateicoties Latvijas Nacionālās operas bibliotekārei vienai no labākajām latviešu akordeonistēm Initai Āboliņai. Hovanesa dzīslās plūst gan armēņu, gan skotu asinis, un viņš plašāk ir pazīstams ar to, ka savos darbos apvieno Rietumu un Austrumu mūzikas tradīcijas. Arī šis skaņdarbs, kas tapis komponista ceļojumos pa tādām vietām kā Havaju salas, Koreja, Japāna un Indija, ir ļoti interesants un krāsains. Līdz šim neesmu sastapies ar tā ierakstiem, tāpēc īpaši, ka varēsim to pirmoreiz atskaņot tieši Jelgavā,” skaidro Jelgavas kamerorķestra vadītājs diriģents Aigars Meri.

 

Koncertā A.Hovanesa skaņdarbs skanēs reizē vienotā līnijā un kontrastā ar Gabriela Forē un Gustava Mālera darbiem. “Forē “Rekviēms” ir koncerta centrālais skaņdarbs. Tas izskanēs, apvienojot skaņdarba pirmo versiju ar Malkolma Bruno veidoto jauktā kora pārlikumu sieviešu korim. Latviešu klausītājs to noteikti atpazīs no filmas “Cilvēka bērns”, kur tas izskan vairākkārt, savukārt koncertā šis gaišais, cerību pilnais skaņdarbs labi kontrastēs ar Hovanesa straujo mūziku. Tāpat klausītāji dzirdēs Gustava Mālera 5. simfonijas lirisko kulmināciju – trešo daļu “Adadžeto”,” piebilst A.Meri.

 

Koncertā 8. oktobrī piedalīsies Jelgavas kamerorķestris, meiteņu koris “Spīgo”, akordeoniste I.Āboliņa, pianiste Zane Volberga pie ērģelēm un solisti Kristīne Freimane (soprāns) un Rihards Mačanovskis (baritons). Ieeja koncertā – bez maksas.

 

Pasākuma apmeklētāji aicināti būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktās fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības prasības.

 

Foto: kora “Spīgo” arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē