12.9 °C, 2.4 m/s, 89.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiNobaudi Jelgavas īpašos ēdienus un apmeklē Pilsētas svētku restorānu uz Lielās ielas!
Nobaudi Jelgavas īpašos ēdienus un apmeklē Pilsētas svētku restorānu uz Lielās ielas!
22/05/2025

Jau nākamnedēļ Jelgava ar daudzveidīgu programmu svinēs savu 760. dzimšanas dienu. Svētku nedēļā – no 26. maija līdz 1. jūnijam –, gardēži vairākos ēdināšanas uzņēmumos aicināti nobaudīt Jelgavas īpašos ēdienus – “Hercoga buru”, “Šarlotes skūpstu” un dzērienu “Jelgavas Bellini”. Savukārt sestdien, 31. maijā, no pulksten 17 līdz 23.59 uz Lielās ielas, iepretim namam Nr. 9, jelgavnieki un viesi aicināti apmeklēt pirmo Pilsētas svētku restorānu – “Jelgava 760”.

Vairāk nekā desmit gadus Jelgavai ir savi īpašie ēdieni, kuru receptes izstrādājušas Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele kopā ar audzēkņiem, un dzēriens, kura receptūru radījis restorāna „Hercogs” saimnieks Andris Rūmītis kopā ar bārmeni Arni Bikšus.

Svētku nedēļā tos ikviens varēs nobaudīt četrās pilsētas un vienā Jelgavas novada ēdināšanas iestādē:

  • no 27. līdz 30. maijam – bistro “Silva”
  • no 26. maija līdz 1. jūnijam – krodziņā “Istaba”, restorānā “Pilsētas elpa” un kafejnīcā/restorānā “Zemnieka cienasts”
  • no 31. maijam līdz 1. jūnijam – konditorejā “Silva”

Savukārt, 31. maijā, svinot Jelgavas dzimšanas dienu, apmeklētāji gaidīti pirmajā Pilsētas svētku restorānā “Jelgava 760” uz Lielās ielas. Svētku laikā tiks slēgta satiksme Lielās ielas posmā no Pasta līdz Akadēmijas ielai. Un sestdien no pulksten 17 līdz pusnaktij daļa Lielā iela pārtaps par gastronomijas ielu. Apmeklētājiem īpašajā Pilsētas svētku restorānā būs iespēja nobaudīt dažādu Jelgavas un novada ēdinātāju sagatavotus degustācijas ēdienus. Mūsu pilsētu svētku restorānā pārstāvēs seši ēdināšanas uzņēmumi – “Grauda Spēks”, “Silva”, “Foodstacija. LV”, “Noliktava Nr. 2”, “Central Café” un restorāns – konditoreja “Rēver”, savukārt Jelgavas novadu – Abgunstes muiža, “Branku Brančotava” un kafejnīca/restorāns “Zemnieka cienasts”.

Gardēži savas garšas kārpiņas varēs palutināt ar dažādiem ēdieniem – paelju, steiku, suši, austerēm, cūkgaļas ribiņām, sezonas zupu un pankūkām, pildītām pitas maizēm veģetāriešiem un gaļēdājiem, kā arī ar dažādiem desertiem un dzērieniem. Savukārt “Silva” Pilsētas svētku restorānā piedāvās arī Jelgavas īpašos ēdienus – pamatēdienu “Hercoga bura” un dzērienu “Jelgavas Bellini”, savukārt “Zemnieka cienasts” piedāvās saldo ēdienu “Šarlotes skūpstu”.

Jāatgādina, ka 2011. gadā Jelgavas pilsētas pašvaldība izvirzīja uzdevumu piederības sajūtas un lokālpatriotisma veicināšanai izstrādāt Jelgavas īpašo ēdienu receptes, kas to baudītājiem atgādinātu par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas Mītavas vēsturi un akcentētu Zemgalē audzēto produktu kvalitāti un garšas īpašības mūsdienīgā izpildījumā.

Pamatēdiens „Hercoga bura” tiek gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas cūkgaļas, kuru pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem, dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūklenēm, kā arī smiltsērkšķu un ābolu sulas mērci. „Hercoga bura” ir gatavota no vietējiem produktiem, izmantojot klasiskus gatavošanas paņēmienus, kas bija pazīstamas hercoga Jēkaba valdīšanas laikā.

Deserts „Šarlotes skūpsts” ir olu-biezpiena krēma un divu veidu sulas želejas uzputeņu kārtojums, kurā deserta maigā garša tiek atsvaidzināta ar augļu-ogu biezeņa mērci.

Atspirdzinošais dzēriens “Jelgavas bellini” papildina Jelgavas īpašos ēdienus. Dzēriena viena no galvenajām sastāvdaļām ir smiltsērkšķu sula, kas izmantota arī gatavojot “Hercoga buru” un “Šarlotes skūpstu”. Bellini ir atspirdzinošs dzēriens, kas radies 20. gadsimta pirmajā pusē Venēcijā un ir viens no populārākajiem kokteiļiem Itālijā. Tradicionāli bellini tiek pagatavots no dzirkstošā vīna un persiku biezeņa un parasti tiek pasniegts svinībās.

Jelgavas īpašo ēdienu un dzērienu receptes un pagatavošanas pamācību atradīsi tīmekļvietnes Jelgava.lv sadaļā “Pilsēta”, “Par pilsētu”, “Īpašai piedāvājums”.