16.7 °C, 1.7 m/s, 98.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsēta2020. gada Jelgavas notikumu apskats
2020. gada Jelgavas notikumu apskats
30/12/2020

Sagaidīts 2021. gads, kas nesīs jaunus notikumus. Bet piedāvājam lasītājiem vēl ielūkoties, ar ko Jelgavas vēstures lapaspusēs iezīmēsies 2020. gads. Tas bija Jelgavas 755. jubilejas gads un gads, kas mūsu atmiņā noteikti paliks kā īpašs, jo dzīvojām, strādājām un mācījāmies līdz šim nepieredzētā situācijā. Taču, neskatoties uz globāliem notikumiem, aizvadīto gadu atcerēsimies ar kopīgi izcīnītu uzvaru – mums izdevās saglabāt pilsētas tiesības mūsu Jelgavai –, lai gan citādāk nekā ierasts, arī ārkārtējās situācijas laikā mēs tomēr nosvinējām pilsētas 755. jubileju, un 2020. gadā noticis vēl daudz kas cits.

No 2021. gada 1. jūlija Jelgava būs valstspilsēta

 

 

10. jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas nosaka, ka Latvijā pēc 2021. gada pašvaldību vēlēšanām būs 42 pašvaldības esošo 119 vietā. Saskaņā ar likumu Jelgava reformas gaitā netiek apvienota ar blakus esošajiem novadiem, tā saglabā līdzšinējo pašvaldības administratīvo teritoriju, taču turpmāk Jelgava būs valstspilsēta.

 

INFRASTRUKTŪRA

 

Noslēgusies Loka maģistrāles rekonstrukcija

 

 

Noslēgusies divus gadus ilgusī Loka maģistrāles rekonstrukcija, un 4,7 kilometrus garā tranzīta iela nodota ekspluatācijā. Šis ir viens no pilsētas lielākajiem un finansiāli apjomīgākajiem būvniecības projektiem, kas ir būtisks solis pilsētas tālākajā attīstībā, izbūvējot iecerēto ziemeļu apvedceļu, ko veidos Loka maģistrāle, perspektīvais ziemeļu šķērsojums pāri Lielupei un Driksai un Atmodas iela. Par to, kas paveikts rekonstrukcijas darbu laikā, plašāk var izlasīt ŠEIT un ŠEIT.

 

Brīvības bulvārī sāk būvēt bērnudārzu

 

 

Novembrī SIA “Selva Būve” sāka būvēt jaunu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi Brīvības bulvārī 31A. Pēc ēkas rekonstrukcijas un piebūves uzcelšanas bērnudārzā paredzēts uzņemt 160 mazo jelgavnieku. Jaunajam bērnudārzam jābūt pabeigtam gada laikā. Taču vienlaikus pašvaldība turpina attīstīt ieceri arī par pilnīgi jauna, moderna, arhitektoniski augstvērtīga, tehnoloģiski inovatīva un energoefektīva bērnudārza būvniecību Nameja ielā 30.

 

Izbūvēta gājēju ietve Kalnciema ceļā

 

 

Lai uzlabotu gājēju drošību, Kalnciema ceļa posmā no Rīgas ielas līdz Loka maģistrālei izbūvēta un ekspluatācijā nodota vairāk nekā 1400 metru gara gājēju ietve. Tur pārbūvēts arī ielas apgaismojums, izveidota gājēju pāreja krustojumā ar Robežu ielu un krustojumā ar Veco ceļu, kā arī sakārtotas sabiedriskā transporta pieturvietu platformas.

 

Uzvaras parkā top bērnu atpūtas un rotaļu pilsētiņa

 

 

Uzvaras parkā sākusies bērnu atpūtas un rotaļu pilsētiņas būvniecība, lai nākamgad Jelgavas pilsētas svētku laikā tur atklātu septiņus aktīvus un izzinošus laukumus bērniem vecumā no 1 līdz 12 gadiem.

 

Noslēgusies Jelgavas Amatu vidusskolas modernizācija

 

 

Jelgavas Amatu vidusskolā šogad noslēgusies izglītības infrastruktūras uzlabošana – izveidotas jaunas mācību laboratorijas pavāriem, tostarp mācību kafejnīca, un iecerēts, ka ar laiku tajā pusdienot varēs arī pilsētnieki, paplašinātas metālapstrādes mācību iespējas, izveidojot modernu lokšņapstrādes zāli ar jaunākās paaudzes iekārtām, kardinālas pārmaiņas piedzīvojusi sporta zāle. Vairāk par Jelgavas Amatu vidusskolā paveikto var lasīt ŠEIT.

 

Satiksmes ielā atjaunots segums

 

 

10. septembrī noslēdzās būvdarbi Satiksmes ielā – nepilnu kilometru garajā ielas posmā no Meiju ceļa līdz Ganību ielai sakārtota lietusūdens novadīšanas sistēma, ieklāts jauns asfalts un labiekārtota ielas infrastruktūra, īpašu uzmanību pievēršot gājēju drošībai.

 

“Junda” un “Zinītis” – atklāts!

 

 

Zinību dienā svinīgi atklāta jaunrades nama “Junda” un bērnu un jauniešu bibliotēkas “Zinītis” jaunā mājvieta Zemgales prospektā 7. “Šī ēka jau vēsturiski ir bijusi nozīmīga pilsētai, tās iedzīvotājiem, un pēc vairāk nekā divu gadu rekonstrukcijas mēs to esam nodevuši izglītībai, lai bērni un jaunieši tur krātu jaunas zināšanas un attīstītu savas prasmes. Lai šajā ēkā vienmēr darbojas tie, kuri rada, veido un arī izveido!” tā Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

 

Lai attīstītu uzņēmējdarbību, sakārtota infrastruktūra Prohorova, Neretas un Garozas ielā

 

 

Septembrī noslēdzās teju divus gadus ilgušie būvdarbi Prohorova, Neretas un Garozas ielā, sakārtojot degradēto teritoriju depo mikrorajonā. Tur izbūvēta jauna infrastruktūra, izveidojot industriālo zonu, lai kāpinātu uzņēmējdarbības potenciālu šajā pilsētas rajonā. Visās ielās ir jaunas komunikācijas, atjaunots ielu segums, palielinot to nestspēju, domājot par iedzīvotāju drošību, modernizēta apgaismojuma sistēma un uzstādītas videonovērošanas kameras. Vairāk par pārmaiņām depo rajonā var izlasīt ŠEIT.

 

Atklāta Jelgavas tehnikuma jaunā sporta zāle

 

 

Septembrī atklāta jaunuzbūvētā Jelgavas tehnikuma sporta zāle. Tehnikuma direktore Janīna Rudzīte uzsver, ka realizēts ilgi lolots sapnis, iegūstot plašu un mūsdienīgu sporta zāli, kas ir neatsverams ieguvums 1020 Jelgavas tehnikuma audzēkņiem. Kopējā jaunbūves platība ir 960 kvadrātmetri, bet tieši sporta zāle aizņem 642 kvadrātmetrus. Tāpat jaunajā ēkā ierīkotas trīs ģērbtuves, labierīcības un dušas telpas, kabinets skolotājiem, divas inventāra noliktavas un medpunkts.

 

Pilnībā atjaunota Jelgavas pils fasāde

 

 

Šovasar noslēdzās četrus gadus ilgušais projekts, kura laikā atjaunota Jelgavas pils fasāde, nomainīti logi un izbūvēta ventilācijas sistēma. Tāpat šogad LLU nosiltinājusi un sakārtojusi 2. studentu viesnīcu un Tehnisko fakultāti Jāņa Čakstes bulvārī.

 

“Kamolītim” izbūvēts jauns jumts

 

 

Jelgavas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādei “Kamolītis” šogad nomainīts jumts abiem bērnudārza korpusiem, plakanā vietā izbūvējot četrslīpju jumtu, kā arī izbūvēta lietusūdens novadīšanas sistēma un ierīkota zibens aizsardzības sistēma. Nākamgad šajā iestādē iecerēts nomainīt citas komunikācijas, pārbūvēt pāreju, kas savieno abus iestādes korpusus, un labiekārtot iestādes apkārtni.

 

Bijušajās “Jundas” telpās Skolas ielā 2 izveido bērnudārzu

 

 

Paplašinot iestādes darbību, bērnu un jauniešu centra “Junda” bijušajās telpās Skolas ielā 2 šogad izveidotas papildu grupas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādei “Sprīdītis”. Ēkā izveidotas četras jaunas grupas, un tajās mācās 76 bērni, kuri sasnieguši obligātās izglītības vecumu.

 

Mazinot plūdu riskus, Svētes palienes pļavās izveidota jauna atpūtas zona

 

 

Martā Būriņu ceļa un Sniega ielas apkārtnē noslēdzās apjomīgi būvdarbi ar mērķi samazināt plūdu risku Jelgavas pilsētas teritorijā, īstenojot kompleksus pasākumus Svētes upes caurplūdes atjaunošanai un plūdu apdraudējuma samazināšanai piegulošajās teritorijās. Līdz ar pretplūdu pasākumiem Jelgava ir ieguvusi arī jaunu atpūtas vietu – koka laipu celiņu tīklu 1,6 kilometru garumā Svētes palienes pļavās, kas jau kļuvušas par iecienītu pastaigu vietu. Plašāk par paveikto Svētes upes palienes pļavās lasiet ŠEIT.

 

Vairākās maģistrālajās ielās šogad izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli

 

 

Noslēdzot ES Kohēzijas fonda un Jelgavas pilsētas domes līdzfinansēto projektu “Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Jelgavā, V kārta”, šogad ūdenssaimniecības tīkli paplašināti vairākās pilsētas maģistrālajās ielās, kur īpašniekiem līdz šim nebija iespēja savu īpašumu pieslēgt centralizētajai sistēmai. Šogad no jauna pilsētā izbūvēti 19 kilometri kanalizācijas tīklu un pieci kilometri ūdensapgādes tīklu, radot iespēju 652 īpašumus pieslēgt pilsētas centralizētajiem ūdenssaimniecības tīkliem. Darbi notika Rīgas, Garozas ielā, Kalnciema ceļā, Vecajā ceļā, Aroniju, Strazdu, Kameņu, Pureņu ielā, Lietuvas šosejā un Tērvetes ielā.

 

“Lācītī” un “Zemenītē” rekonstruēta virtuve

 

 

Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē “Lācītis” šovasar rekonstruēts virtuves bloks, kā arī pārbūvēta bijusī katlu māja, tās vietā izveidojot jaunas mācību telpas un telpas personālam. Virtuves bloks šovasar izremontēts arī bērnudārzā “Zemenīte”.

 

NOTIKUMI

 

Ar Jelgavu sirdī svinējām pilsētas 755. jubileju ģimenē un mājā

 

 

Šogad mūsu pilsētai aprit 755 gadi. Nemainot svētku devīzi “Mēs esam Jelgava”, Covid-19 pandēmijas laikā svētkus svinējām neierastāk – dažādās svētku aktivitātēs jelgavnieki tika aicināti piedalīties attālināti, svinot svētkus ar Jelgavu sirdī savā ģimenē un mājā, tādējādi apliecinot savu piederību mūsu pilsētai. Jelgava ir pirmā pašvaldība Latvijā, kas radīja unikālu svētku programmu īpaši šim laikam, aicinot būt kopā citādi nekā ierasts – piedalīties radošos izaicinājumos, klausīties koncertus, neizejot no mājas, iesaistīties simboliskā pilsētas karodziņa stafetē. Karodziņa stafetē, kas bija kā vienojošs virtuāls svētku gājiens, piedalījās vairāki tūkstoši jelgavnieku, ar īpašu koncertprogrammu daudzdzīvokļu māju pagalmos priecēja mūziķis Kārlis Kazāks, divas dienas jelgavniekus, ceļojot ar svētku ekspresi, sveica Jelgavas simbols Alnītis, ielūdzot uz kopīgu sadziedāšanos no māju logiem un balkoniem. Nedēļu internetā darbojās īpašs svētku radio, pilsētas svētku sportiskajā izaicinājumam reģistrējās 287 cilvēki. Pilsētas 755. jubilejas zīmē aizvadīti arī citi pasākumi.

 

Jelgavas objekti atzīti par Latvijas labākajām būvēm

 

 

Vairāki Jelgavas objekti šogad plūca uzvaras laurus nozīmīgos būvniecības nozares konkursos. Vecpilsētas ielas 14. nams tika atzīts par labāko būvi nominācijā “Restaurācija” gan konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2019”, gan “Latvijas būvniecības gada balva 2019”, bet nominācijā “Koka būve” abos konkursos uzvarēja brīvdabas koncertzāle “Mītava”. Savukārt rekonstruētā Jelgavas Valsts ģimnāzijas ēka ieguva 3. vietu konkursa “Gada labākā būve Latvijā 2019” nominācijā “Pārbūve”.

 

Desmit Jelgavas uzņēmumi saņem pašvaldības grantu

 

 

Pirmo gadu Jelgavas uzņēmēji varēja pieteikties pašvaldības grantu programmai “Atbalsts komersantiem un saimnieciskās darbības veicējiem”, kas deva iespēju uzņēmējiem saņemt līdz pat 10 000 eiro neatmaksājamu finansiālu atbalstu no pašvaldības sava projekta realizācijai. Kopumā pašvaldība saņēma 79 pieteikumus, bet grants tika piešķirts desmit Jelgavas uzņēmējiem par kopējo summu 74 955,15 eiro.

 

Pirmo reizi “Zelta graudu” saņem bērnudārzs

 

 

Jau septīto gadu pilsētā pasniegta izglītības kvalitātes balva “Zelta grauds”. Šis gads īpašs ar to, ka pirmo reizi uz izglītības kvalitātes balvu varēja pretendēt arī pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes. Pirmo “Zelta graudu” pirmsskolas izglītības pakāpē saņēma bērnudārzs “Pasaciņa”, pamatizglītības pakāpē (1.–9. klase) “Zelta grauds” piešķirts Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijai, savukārt vidējās izglītības pakāpē (10.–12. klase) – Jelgavas Valsts ģimnāzijai. Šīs izglītības iestādes saņēma arī naudas prēmiju 5000 eiro. Jelgavas pilsētas izglītības kvalitātes Atzinības balva un 1000 eiro pasniegti pirmsskolas izglītības iestādei “Sprīdītis” un Jelgavas 5. vidusskolai.

 

Pasta salā divas nedēļas kursēja bezpilota autobuss

 

 

Jelgava bija viena no divām Latvijas pilsētām, kur divas nedēļas iedzīvotāji varēja iepazīt un bez maksas arī izbraukt ar bezpilota autobusu, kas ik dienu noteiktā laikā kursēja Pasta salā no ieejas salā līdz aktīvās atpūtas zonai. Šāda unikāla iespēja iepazīt bezpilota autobusu Latvijā tika piedāvāta pirmo reizi, un Latvijā sperts liels solis uz priekšu bezpilota transporta izmantošanā, pētot, popularizējot un praksē pārbaudot iespējas sabiedriskā transporta sistēmā izmantot autonomus bezpilota elektriskos autobusus.

 

ZOC stadions nosaukts leģendārā šķēpmetēja Jāņa Lūša vārdā

 

 

22. augustā Zemgales Olimpiskajā centrā (ZOC) notika Jāņa Lūša piemiņas kausa izcīņa šķēpmešanā. Sacensību atklāšanā oficiāli paziņots, ka ZOC stadionam piešķirts J.Lūša vārds, tādējādi godinot leģendārā šķēpmetēja olimpiskā čempiona J.Lūša piemiņu. Pastāvīgu uzrakstu, kas vēstīs, ka tas ir J.Lūša stadions, plānots uzstādīt nākamgad maijā, kad tiks atzīmēta sportista dzimšanas diena un Jelgavā notiks tradicionālās J.Lūša piemiņas kausa izcīņas sacensības šķēpmešanā.

 

Simtiem jelgavnieku vienojas dejā

 

 

Atbildot Dobeles pilsētas mestajam izaicinājumam, septembra izskaņā simtiem jelgavnieku ļāvās kopīgam dejas solim. Uz to mudinājusi globālā akcija #JerusalemaDanceChallenge, kuras mērķis ir veicināt pozitīvas emocijas un kopā būšanu. Stafete tālāk tika nodota Ventspilij un Valmierai. Jelgavnieku veikums iemūžināts video, kas pieejams ŠEIT.

 

Pasniegta otrā Eliasa balva

 

 

Ģederta Eliasa 133. dzimšanas dienā pasniegta jau otrā Jelgavas pilsētas pašvaldības Ģ.Eliasa balva par lauku tēmas atspoguļojumu Latvijas glezniecībā. Balva tiek pasniegta reizi trijos gados, un šoreiz to saņēma māksliniece Inga Jurova, kura gleznā attēlojusi savus vecvecākus. Uz balvu pretendēja teju 100 mākslas darbu, no kuriem puse tika izvirzīti konkursa izstādei.

 

KULTŪRA

 

 

Ledus skulptūrās atdzima supervaroņi

 

 

Pandēmija šogad ieviesa būtiskas korekcijas pasākumu norisē, taču 22. Starptautisko ledus skulptūru festivālu Jelgavā, Pasta salā un Čakstes bulvārī, izdevās aizvadīt, un tas bija pēdējais publiskais pasākums šogad, kas klātienē pulcēja tik daudz cilvēku. Tas norisinājās no 7. līdz 9. februārim, un festivālā piedalījās 30 ledus mākslinieki no septiņām valstīm, radot skulptūras par tēmu “Supervaroņi”. Tika radīti 45 konkursa ledus objekti – 30 mazās un 15 lielās skulptūras – un vēl 20 darbi no kopumā 70 tonnām ledus.

 

Smilšu skulptūras atklāj Jelgavas stāstu

 

 

Tradicionālais Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā savu 14. gadu neaizvadīja kā konkurss, bet gan kā veltījums Jelgavai un tās vēsturei izstādes formā. Īstenojot tēlnieka Kārļa Īles koncepciju, tapa 10 smilšu mākslas darbi, kuros izstāstīts Jelgavas pilsētas stāsts – no pirmajiem ziemeļbriežu medniekiem, kas apdzīvoja tagadējo pilsētas teritoriju, līdz grupai “Prāta vētra”. Smilšu skulptūru parks tā aktīvajā darbības sezonā līdz 1. oktobrim apmeklēts vairāk nekā 43 000 reižu, un tas vēl joprojām ir atvērts individuāliem apmeklējumiem.

 

Bibliotēkas simtgadē – publikāciju sērija un divas fotoizstādes

 

 

2020. gadā apritēja simts gadi, kopš Jelgavā atvērta pirmā pašvaldības uzturētā bibliotēka. Atzīmējot šo jubileju, Jelgavas pilsētas bibliotēka atskatījās tās vēsturē, četrās publikācijās iepazīstinot ar iestādes pirmsākumiem, attīstību, Otrā pasaules kara un padomju okupācijas sekām, saziņu ar latviešiem trimdā, kā arī darbu Trešās atmodas laikā un pēc tās. Publikācijas tiešsaistē pieejamas ŠEIT. Tāpat bibliotēkas simtgadē tapa divas fotogrāfiju sērijas, kuru autors ir fotogrāfs Juris Zēbergs (AFIAP). Augustā atklātā izstāde “Jelgava. Bibliotēka. Mēs” bija veltīta bibliotēkas darbiniekiem, portretu sērijā atklājot katra unikālo personību, bet oktobrī to papildināja 10 lielformāta foto, kuru centrālais tēls ir grāmatas – bibliotēkas un ikdienas dzīves sastāvdaļa.

 

Koncertā atzīmēti 125 gadi kopš Dziesmu un mūzikas svētkiem Jelgavā

 

 

Septembrī brīvdabas koncertzālē “Mītava” vērienīgā koncertā atzīmēti 125 gadi kopš IV Vispārējiem latviešu dziesmu un mūzikas svētkiem – vienīgajiem dziesmu svētkiem, kas notikuši ārpus Rīgas. Koncerts ar programmu trijos posmos atbalsoja vairāk nekā pirms gadsimta Jelgavā svinētos svētkus – tajā izskanēja garīgi, laicīgi un vokāli instrumentāli skaņdarbi, izpildot arī latviešu tautasdziesmu “Pūt, vējiņi”, kas IV Vispārējos latviešu dziesmu un mūzikas svētkos pirmo reizi iekļauta kopkoncerta repertuārā.

 

Atklāta grāmata “Jelgavnieki 1918–2019”

 

 

2020. gada septembrī noslēdzās fotogrāfes Dzintras Žvagiņas četrus gadus ilgs fotoprojekts, kurā iemūžināti jelgavnieki – dažādu profesiju pārstāvji, draugi, ģimenes, kolektīvi. Grāmatā iekļautas 167 fotogrāfijas un iemūžināti 400 jelgavnieki, tostarp ģimenes un kolektīvi. Tāpat fotogrāfijas papildina stāsti, kurus Dz.Žvagiņa izzinājusi daudzajās tikšanās reizēs.

 

Trīsvienības baznīcas torņa atjaunošanas desmitgadi atzīmē mākslā

 

 

Atzīmējot Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa atjaunotnes desmitgadi, Jelgavas Mākslinieku biedrība rīkoja konkursu “Jelgavas dominante”, kurā dažādu mākslas nozaru mākslinieki tika aicināti radīt darbus, kas atspoguļo Jelgavas pilsētvides izaugsmi. Konkursa aicinājumam atsaucās 20 mākslinieki, kuru darbi tika apkopoti desmitgadei veltītā izstādē. Par labāko tika atzīts mākslinieces Ilizanes Grīnbergas lietišķās mākslas darbs “Virsotnes”, savukārt pārējie mākslinieki saņēma pateicības rakstus un dažādas speciālbalvas.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs