30. augustā no pulksten 10 līdz 16 Jelgavā notiks jau 25. Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki un 23. Latvijas novadu Siera diena. Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz kultūras nama gada vērienīgākie gardēžu svētki vienkopus pulcēs maizniekus, biškopjus un piena produktu ražotājus no visas Latvijas. Līdztekus degustācijām un tirdziņam apmeklētājus sagaida arī bagātīga kultūras programma.
“Šo svētku ilggadējais akcents ir Latvijā audzētie un ražotie pārtikas produkti – katrs ar savu stāstu, garšu un pievienoto vērtību tie apliecina Latvijas zemes dāsnumu un cilvēku prasmes. Turklāt šoreiz dižtirgus sola būt vēl bagātīgāks, jo pulcēs kopumā 240 maizes, medus, piena produktu tirgotājus un amata pratējus no dažādiem Latvijas novadiem,” norāda pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics. Arī šoreiz tirgotāji piedāvās apmeklētājiem gan degustācijas, gan arī dažādas aktivitātes, lai iepazīstinātu ar savu produkciju.
Tirdziņā apmeklētājus jau tradicionāli sagaidīs Maizes telts, kurā Latvijas Maiznieku biedrības maizes ražošanas uzņēmumi kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem maizniekiem, konditoriem, pavāriem un skolotāju Guntu Briedi piedāvās uzzināt, “kāpēc rudzu maize lielu dara”. Šoreiz godā cels rudzu rupjmaizes zupu, bet vienlaikus interesentus iepazīstinās ar programmām un amatiem, ko var apgūt skolā. Sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību maiznieki atklās arī to, kas tad ir īstena medusmaize, piedāvājot nogaršot spēcinošo rudzu maizi ar Latvijā ievākto medu. Būs iespēja iegriezt arī īpašo laimes ratu un saņemt dzīvesprieka un veselības balviņas, lai ar jaunu enerģiju turpinātu garšas piedzīvojumu.
Līdztekus maizes salai ar vairāk nekā 40 maizes tirgotāju piedāvājumu svētki pulcēs vairākus desmitus biškopju. Lai izzinātu medus tapšanas stāstu no pirmsākumiem līdz gardajam galaproduktam, būs iespēja klātienē vērot bites un bišu stropus. Savukārt Latvijas Biškopības biedrība pasākumā ieradīsies ar īpašu vizuālo komponenti – stendu, kas septembrī ceļos uz lielāko starptautisko biškopībai veltīto kongresu “Apimondia” Dānijā, lai prezentētu Latvijas dabas un līdz ar to arī medus daudzveidību, biškopības tradīcijas, bišu produktu klāstu, kā arī tūrisma un eksporta iespējas šajā jomā. Zīmīgi, ka pirmizrādi šis stends piedzīvos tieši Jelgavā.
Kā jauns svētku akcents šoreiz būs Saldējumu un kārumu festivāls, kas koncentrēsies teritorijā gar Jelgavas kultūras namu un piedāvās svētku viesiem baudīt gan lielo Latvijas zīmolu, gan mājražotāju produkciju. Saldējumu garšas – no klasikas līdz pat sāļiem akcentiem, pasniegšanas formas – no rullējamā saldējuma līdz pasniegtam konusos, trauciņos, pašceptās vafelēs un arī auksto dzērienu veidā. Kārumu piedāvājumu bagātinās pastilas, zefīri, marmelādes, karameles, sukādes, šokolādes, liofilizēti augļi, smiltsērkšķu našķi, krēmīgi deserti, mini pankūkas, skursteņkūkas, burbuļtēja un citi gardumi.
Mazāko svētku dalībnieku priekam būs radošās darbnīcas un kārumu fotostūris. Savukārt svētku noskaņu Hercoga Jēkaba laukuma zaļajā zonā paspilgtinās viesmākslinieki – no pulksten 10 līdz 11 uzstāsies tautas deju ansamblis “Jaunība” un senioru deju kolektīvs “ExLielupe”, pulksten 11 – “Zaļā galma kapella”, bet pulksten 13 – grupa “Teachers”.
Skvērā aiz kultūras nama norisināsies Latvijas novadu Siera diena, ko organizē Siera klubs. Dienas gaitā apmeklētājiem būs iespēja degustēt un iegādāties vairāk nekā 80 siera šķirņu un citus piena produktus no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem un visu novadu zemnieku saimniecībām. Pirmo reizi piena pārstrādes svētkus aizvadīs vēl arī ar četru Latvijas novadu kulinārā mantojuma raksturīgākajiem ēdieniem – vismaz 20 autentiskām garšu buķetēm katra novada košajā sētā. Piemēram, Latgales kulinārā mantojuma ēdienkartē būs guļbišnīki, kļockas, studiņš, rozītes, Vidzemes saimnieces piedāvās raksturīgāko, gatavotu ar kaņepēm, arī kūpinātas rukšu ausis, astītes, šņukuriņus un bērzu sulu balzamu. Zemgale, kā jau maizes klēts, svētkos tiks pārstāvēta ar pīrāgiem, mutē kūstošu cepumu groziem un medu, bet kurzemnieku vilinājums būs zivju un meža gaļas ēdieni.
Lai godinotātu uzņēmumu saražoto produkciju, roku darbu un jāņusiera gatavošanas tradīcijas, ap pulksten 11 tradicionāli notiks arī jāņusiera kroņa maiņas ceremonija. Turpinot svētku tradīciju, apmeklētājiem tiks pasniegts jāņusiera lielā rituļa sveiciens.
Novadu mantojums skvērā būs baudāms ne tikai garšās, bet arī skaņās un deju soļos. No pulksten 12 svētkus kuplinās Andrupenes folkloras kopa “Sovvaļnīki”, dziedātāja un akordeoniste Indra Kumsāre no Vidzemes, Kuldīgas novada folkloras apvienība “RIKA” un Ogres tehnikuma deju kolektīvs. Pulksten 13.30 goda saimnieces izrādīs prasmes konkursos, kā arī notiks zīlnieces pareģojumi, pulksten 14 norisināsies konkurss par gardākajiem siera salātiem, bet pulksten 15 uz skatuves kāps “Duets Sandra”.
Svētku piedāvājumu bagātinās arī citas tematiskās norises Jelgavā. Tā 30. augustā pulksten 12 un 15, kā arī 31. augustā pulksten 13 un 16 Raiņa parkā notiks laikmetīgās dejas izrāde visai ģimenei “Nofočē mani”. Šīs izrādes autorus horeogrāfus Edvardu Kurmiņu un Katažinu Štrelecu interesē kontaktimprovizācija un fiziski izaicinošas kustības, un tās kļūs par izrādes pamatu, radot optisko ilūziju, kuras laikā skatītāji nesaprot, kura ekstremitāte pieder kuram ķermenim. Īpaša nozīme būs arī mākslinieku kostīmiem un pilsētvidei. Gluži kā īsta laika multfilma, izrāde norisināsies un attīstīsies reālajā pasaulē. Pasākuma apmeklējums ir bez maksas.
Jāpiebilst, ka svētku dienā pilsētā varēs doties arī vēsturiskā ekskursijā, nogaršot īpašo meduskūku piedāvājumu kafejnīcās un doties uz Gacho koncertu – vairāk par visām aktivitātēm var uzzināt vietnē www.visitjelgava.lv.