19.1 °C, 3.9 m/s, 69.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU zinātnieču radītā inovācija pārtikā – gada sasniegums zinātnē
LLU zinātnieču radītā inovācija pārtikā – gada sasniegums zinātnē
06/01/2016

Latvijas Zinātņu akadēmija paziņojusi 11 gada sasniegumus teorētiskajā un lietišķajā zinātnē, starp kuriem arī minēts Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātnieču Ilgas Gedrovicas un Sandras Muižnieces – Brasavas darbs ar graudaugu pārslām un to komercializāciju.

Foto: LLU arhīvs

Latvijas Zinātņu akadēmija paziņojusi 11 gada sasniegumus teorētiskajā un lietišķajā zinātnē, starp kuriem arī minēts Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātnieču Ilgas Gedrovicas un Sandras Muižnieces – Brasavas darbs ar graudaugu pārslām un to komercializāciju.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieču Dr.sc.ing. I.Gedrovicas, Dr.sc.ing. S.Muižnieces-Brasavas un SIA “Milzu!” valdes locekļa E.Ences sadarbībā izstrādātas zinātniski pamatotas ar šķiedrvielām bagātinātas graudaugu pārslas un ieviestas ražošanā uzņēmumā.

Graudaugu pārslas izgatavotas no Latvijas reģionam tipiskajiem graudaugiem un reģistrētas ar preču zīmi “MILZU!”. Jauno produktu izstrādes procesā pārbaudīta dažādu izejvielu (graudaugu un to izstrādājumu veidu, augļu, ogu un dārzeņu produktu veidu, kā arī dažādu papildus vielu – saldvielu un garšvielu) piemērotība konkrētā produkta veida izgatavošanai un atrasts optimālais risinājums, lai saglabātu vērtīgās uzturvielas izejvielās. Ņemot vērā uzņēmēja intereses, tika izstrādāta tehnoloģija un atrasti tehnoloģiskie risinājumi, lai no izvēlētajām izejvielām izgatavotu produktu ar augstiem kvalitatīvajiem rādītājiem.

Šobrīd graudaugu pārslas “Milzu!” ir pieejamas patērētājiem un nopērkamas visos lielākajos veikalu tīklos Latvijā.

Visi 2015. gada zinātnisko sasniegumu konkursa uzvarētāji tiks godināti īpašā Latvijas Zinātņu akadēmijas svinīgajā sarīkojumā 2016. gada 19. janvārī.

 
Informācija sagatavota
LLU