1.1 °C, 1.3 m/s, 97.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumi1991. gada janvāra barikādēm – 30
1991. gada janvāra barikādēm – 30
19/01/2021

Šogad aprit 30 gadi kopš 1991. gada janvāra barikāžu laika, kad norisinājās kārtējais PSRS centrālās varas izmisīgais mēģinājums apturēt Latvijas valsts izvēlēto neatkarības atjaunošanas ceļu. Latvijas vēsturei nozīmīgajam notikumam par godu visu janvāra mēnesi norisinās dažādi tiešsaistes pasākumi, visplašāko programmu piedāvājot 20. janvārī, 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā.

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs piedāvā barikāžu laiku atcerēties ar līdz šim vēl nepublicētām fotoliecībām no jelgavnieka aizrautīga fotogrāfa Jāņa Bērziņa arhīva. Vairāk nekā 60 fotogrāfijas, kas apskatāmas muzeja mājaslapā, uz barikādēm ļauj paraudzīties ar to dalībnieka acīm – J.Bērziņš uz barikādēm Rīgā devās, ņemdams līdzi savu fotoaparātu. Fotogrāfijās redzamas nozīmīgas barikāžu vietas – Zaķusala, Doma laukums, tagadējais valdības nams un citas. Ierodoties Rīgā un ieraugot saceltās barikādes, sajūtot gaisā virmojošo spriedzi un satraukumu par Latvijas likteni, tapa skaidrs, ka tas ir jādokumentē. Rīgā pavadīts viss barikāžu laiks, uzņemti daudzi kadri, kuru nozīme pēc 30 gadiem ir vēl jo lielāka. Ir izaugusi jauna paaudze, kas nav redzējusi betona bluķu krāvumus Vecrīgā, bet ugunskurus Zaķusalā piedzīvojusi tikai atceres dienās. Tāpat muzeja mājaslapā pieejama arī galvenā krājuma glabātāja Alda Barševska uzņemtās barikāžu fotogrāfijas, kas atrodamas ŠEIT.

 

Tā laika notikumu īsu izklāstu līdzās J.Bērziņa fotogrāfijām apkopojis Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktores vietnieks zinātniskajā darbā vēstures doktors Gints Putiķis. “Barikāžu laiks bija Trešās atmodas kulminācija, un Rīgā tas ilga no 13. līdz 25. janvārim. Informāciju par notikumiem Latvijā barikāžu laikā pasaulei sniedza simtiem žurnālistu, un visa pasaules demokrātisko valstu sabiedrība uzzināja par barikāžu aizstāvju drosmi un motivāciju sargāt savas valsts vēl trauslo neatkarību,” stāsta G.Putiķis, aicinot atcerēties ne vien barikādēs paveikto, bet arī cilvēkus, kuri tolaik atdeva savu dzīvību par brīvu Latviju. “Sprakšķošs ugunskurs, karsta tēja un pīrāgi bija barikāžu laika smarža un garša, bet netveramais brīvības un vienotības gars virmoja gaisā daudz spēcīgāk, to izteica gan emocijas, gan laika diktēts pragmatisms, gan atbildība par savas valsts nākotni – nepadoties, izturēt un nosargāt. Tas bija pārliecības un pilsoniskās drosmes laikmets pagātnē, kas caurvij šodienu un ietekmēs mūsu valsts nākotni,” tā G.Putiķis.

Barikādēs piedalījās ne mazums jelgavnieku, kuru dalība dokumentēta ne vien fotogrāfijās, bet arī rakstiski. Daļa liecību par Jelgavas iedzīvotāju aktivitāti vēsturiskajos atjaunotās Latvijas Republikas aizsardzības pasākumos atrodama interneta enciklopēdijā “Barikadopēdija”. Tā, piemēram, atrodams raksts par LLU, toreiz pazīstamas kā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas, studentu dalību barikādēs.

 

Ar atmiņām mudina dalīties arī Jelgavā dibinātā “Zemgales 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība”, kas aicina iesūtīt fotogrāfijas un atmiņu stāstus no tā laika. Saņemtā informācija tiks izmantota, lai veidotu virtuālu izstādi, informē organizācijas valdes priekšsēdētājs Ervīns Ābele. Situācijai uzlabojoties, netiek izslēgta arī iespēja veidot klātienes izstādi Jelgavā un citviet Latvijā. Fotogrāfijas un atmiņu stāstus var nosūtīt elektroniski uz e-pastu: barikades.zemgale@gmail.com vai pa pastu uz Zemgales 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības juridisko adresi: Līču iela 14, Jelgava, LV-3002. Lūgums pievienot arī sūtītāja kontaktinformāciju, lai pēcāk varētu sazināties personīgi. Tāpat biedrība pastāvīgi uzņem jaunus biedrus. Iestāties biedrībā var, nosūtot iesniegumu uz tās juridisko adresi. Sīkāku informāciju var saņemt pa tālruni 26414935.

 

1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā, 20. janvārī, norisināsies arī virkne pasākumu, kas būs vērojami gan tiešsaistē, gan televīzijas ekrānos. Latvijas Televīzijas 1. kanālā no pulksten 11 būs skatāms Barikāžu atceres 30. gadadienai veltīts ekumeniskais dievkalpojums no Doma baznīcas, bet pulksten 21.10 tiks pārraidīta koncertuzveduma “1991. gada barikāžu sajūtu rekonstrukcija” pirmizrāde kopā ar grupu “Pērkons” un notikuma vadītājiem Esmeraldu Ermali un Jēkabu Reini. Savukārt pulksten 22.15 pirmizrādi piedzīvos vēl viens koncertuzvedums – “Mana uguns kuries” Rīgas domā, kurā piedalīsies arhibīskaps Jānis Vanags, kamerkoris “Ave Sol”, Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un Latvijas Radio koris. Muzicēs Agnese Pauniņa, Jānis Stazdiņš, Ieva Nīmane, Aigars Reinis, Rihards Zaļupe, Edvards Paulis Muzikants un Mārcis Lipskis. Visas dienas garumā īpaša programma būs klausāma arī Latvijas Radio ēterā. Jāatgādina, ka gan radio, gan televīzijai 1991. gada janvāra notikumos bija ārkārtīgi būtiska loma, nodrošinot patiesu un nepastarpinātu informāciju sabiedrībai. Plašāk par tiešsaistes pasākumiem var uzzināt PROGRAMMĀ, kurā atrodami arī jau aizvadīti tiešsaistes pasākumi, kuri skatāmi ierakstā.

 

 

Foto: 1991. gada barikāžu muzejs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē